To przeważnie jak u mnie, heh smile

Nowy protokół:
"Dla przejrzystości protokołu nie zamieszczaj w niej rubryk, informacji oraz odnośników niemających zastosowania w Twoim postępowaniu. Nie przekreślaj nie ich i nie opatruj adnotacją "Nie dotyczy" "

No właśnie, czy przypadkiem nie trzeba stosować już nowego protokołu.

Tak, no a kto ma to oszacować?, szacuje przeważnie pracownik zamawiającego, lecz zgodnie z tym co napisałem powyżej.

To zależy czy są to dostawy, usługi jednorazowe, czy powtarzające się okresowo, jeżeli jednorazowe to jak najbardziej np. na podstawie cen rynkowych jeżeli powtarzające się okresowo wówczas art,34 ustawy pzp.

Dopisać kolejne oferty, w każdym punkcie dopisujesz informacje które wpisać musisz, masz np. miejsce na 3 to robisz na 11.

15,532

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgodnie z rozporządzeniem, "jeżeli wykonawca wskazując spełnienie warunków, o których mowa w art.22.1, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art.26.2b, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w par.2", skoro nie korzystacie z warunków z art.22 od podmiotu  trzeciego to po co te dokumenty?

Ja tak jak and1.

15,534

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tu już nie ma co zwracać, gwarancja została "skonsumowana"

15,535

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokładnie, zgodnie z KC w trakcie tez podwykonawca może zostać zatrudniony.

15,536

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Nie sądzę aby trzeba było zwracać, tym bardziej że termin upłyną.

Ja zawsze robię informację z sesji otwarcia ofert, zawiera wszystkie wymagane informacje zgodne z ustawą, zawsze się to przydaje.

15,538

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Proszę zapoznać się z działem VI ustawy "środki ochrony prawnej" smile

15,539

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

KIO i Zamawiający do informacji.

Powiem tak,  przeważnie np. przy r. budowlanych wartość szacunkową jest wysoka, znacznie przekraczająca najkorzystniejszą ofertę, przynajmniej u nas.

Można zrobić przesunięcia w w budżecie  i dołożyć.

Często jest tak, że przedłuża się termin realizacji, ale przedłużenia bąźd nowego zabezpieczenia - brak.

15,543

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wchodzisz na BZP, zaznaczasz ogłoszenie o zmianie ogłoszenia i zmieniasz co  trzeba.

15,544

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pewnie że można, a nawet trzeba.

Nie, ja bym już nie wzywał, no może ewentualnie zapytał wprost czy chce podpisać umowę.

Za dużo wymyślacie, i macie teraz same problemy, i to jeszcze przed sylwestrem wink

15,547

(2 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Święta były, więc jest usprawiedliwienie.

and1 napisał/a:

Uważam że jedynym słusznym rozwiązaniem będzie wyznaczenie kolejnego terminu podpisaniaumowy.

Też jestem takiego zdania.

W takim wypadku osoba nie umocowana nie może podpisać umowy, poza tym przed podpisaniem  wymagaliście złożenia stosownych dokumentów na żądanie, jeżeli nie chce wam przedstawić nie wywiązuje się z wytycznych podanych w SIWZ, a zatem można będzie przypuszczać że wykonawca uchyla się od podpisania umowy, proponuję jesnak wyznaczyć kolejny termin na podpisanie.

15,550

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

and1 napisał/a:

Czy można taki aneks zawrzeć z dniam np. 10 stycznia???

Można.