Szacując można tylko wliczyć zamówienia uzupełniające, zamówienia dodatkowe to raczej przewidzieć się nie da smile

15,477

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A czy zamawiający może wymagać aby podmiot trzeci był podwykonawcą ??? smile

15,478

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Prawda. smile

15,479

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wszystko zależy od odpowiednich zapisów w umowie, jeżeli jest zapis że wynagrodzenie wzrasta automatycznie, o zmienioną stawkę podatku VAT, to faktycznie, w tym wypadku aneks jest niepotrzebny.

15,480

(15 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Aby dokonać jakichkolwiek zmian, to taj jak pisze golavox, najpierw trzeba ją podpisać, a później działać smile

15,481

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Teraz się nie wypełnia,  chyba że postępowanie jest ogłoszone przed wejściem w życie nowego rozporządzenia w spr. protokołu.

15,482

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie.

Zmiana nieistotna, można bez problemów zmienić.

15,484

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, wykluczasz na te zadania na które warunków nie spełnił.

15,485

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W kwestii zaświadczeń właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie, lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu, wyjaśniam, że Urzędy Skarbowe wydają takie zaświadczenia zarówno osobom prowadzącym działalność gospodarczą jak również tym osobom, które nie prowadzą działalności gospodarczej. Nie można natomiast wymagać załączenia do oferty zaświadczenia z ZUS, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie, lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu, gdyż osobom nieprowadzącym działalności gospodarczej ZUS nie wydaje takich zaświadczeń . W takim przypadku wykonawca nieprowadzący działalności gospodarczej,  który nie załączy do oferty zaświadczenia z ZUS nie powinien podlegać wykluczeniu z postępowania na podstawie art.24 ust.4 ustawy Pzp.

Tu właśnie może być mały problem wink

Tak, załącznikiem do protokołu są np. także oferty.

Spokojnie, nie będzie źle, poczta póki co ma naturalny monopol na przesyłki do 50g smile

Póki co, regulaminu nie jest obowiązkowy, więc nie wiem czy jest to dobry pomysł aby go wdrażać.

Czyli postępowanie było powyżej progów UE, że informacja poszła do prezesa?

Zgadza się najbardziej sensowne rozwiązanie.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich smile

A czy w samej SIWZ nie było możliwości aneksowania umowy w przypadku ustawowej zmiany stawki podatku VAT?, poza tym otwarcie miało być jeszcze w 2010r., więc po starej stawce VAT 22%.

W tym samym dniu co negocjacje umowę możecie podpisać, nie wiem w czym problem?

Jeżeli jest regulamin poniżej 14 000 euro, to zgodnie z tym regulaminem.

Oczywiście, protokół trzeba zrobić zawsze, plus druki ZP które dotyczą.

15,496

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli nie potwierdzają, wezwać do uzupełnienia.

15,497

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Protokół odbioru z całą pewnością jest dokumentem potwierdzającym należyte wykonanie zamówienia, nawet jeżeli w jego treści nie ma dosłownego sformułowania o należytym wykonaniu. Standardowo w tego rodzaju dokumencie znajdują się dane w zakresie ilości, jakości i terminów realizacji zamówienia. W protokole odbioru dostaw zwyczajowo zamieszcza się również informacje o tym, czy odbierany przedmiot posiada usterki, czy jego jakość odpowiada wymaganiom zamawiającego i czy dostawa nastąpiła w terminie określonym w umowie.

Moim zdaniem TAK.

15,499

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Prawda hubal smile

Ostatnio jedna z organizacji pozarządowych otrzymała dotację ponad 50% z UE, pytałem u źródła o szczegóły, odpowiedź brzmiała że stosować ustawy nie muszą.