15,551

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

no właśnie, dzisiaj post smile, też głodny jestem, ile ryb można zjeść!

15,552

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

wg mnie jeśli nie W nie zgodzą się na przedłużenie TZO to nie masz żadnych ważnych ofert, ja bym to zrobił z 93.1.7

Tak, gdy niemożliwe jest dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i rozstrzygnięcie postępowania zakończonym podpisaniem ważnej umowy o zamówienie, musisz unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp).

15,553

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawca ma czas na wyrażenie zgodny do pierwotnego upływu TZO.
Wykonawca, który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą albo nie zgodził się na przedłużenie okresu związania ofertą, podlega wykluczeniu z postępowania. Wykluczenie samo w sobie jest ?sankcją? dla wykonawcy, zamawiający w takim przypadku nie ma podstaw do zatrzymania wadium wraz z odsetkami.

15,554

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

3 dni przed upływem TZO, to ostateczny termin, można, a nawet lepiej jest zrobić to wcześniej.

Dokładnie, taki szacunek idzie zrobić.

To pytanie do Mirka, ale może podpowiem myślę że dobrze wink art.94.2.3

Tak też myślałem, zdrowych i wesołych smile

Przy szacowaniu wartości zamówień uzupełniających obowiązują te same zasady, które dotyczą zamówienia podstawowego. Nie możesz zatem szacując wartość zamówienia uzupełniającego, zaniżać jego wartości lub dzielić na części w celu uniknięcia obowiązku stosowania ustawy Pzp.
Jeżeli oszacowana  wartość zamówienia, które zamierzasz udzielić, jako uzupełniające nie przekracza równowartości 14.000 euro, nie stosujesz przepisów ustawy Pzp. Nie musisz zatem przeprowadzać procedury zamówienia z wolnej ręki, sporządzać dokumentacji i publikować ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.

Wszystkie cytowane zmiany można znaleźć w umowach, cytat nie jest zły lecz mało doprecyzowany, w razie zmian trzeba będzie po prostu dużo się natrudzić żeby powołać się na dany punkt, a przede wszystkim trzeba będzie szukać dobrego uzasadnienia, tak jak pisze hubal trzeba pisać bardziej konkretnie.
Zdarzały się przypadki kiedy zamawiający mieli problemy i szukali w wypisanych punktach który będzie prawidłowy, każdy z nich mówił bardzo ogólnikowo, stąd późniejsze kłopoty.

Już jestem po kilku kontrolach i zawsze było OK!

Sorry! smile

Dobrze zacytowałeś wink

Opinie są różne w temacie, jednak dopuszczalne jest zastosowanie zamówienia uzupełniającego bez konieczności stosowania reżimu ustawy.

Zgadza się hubal, lecz pytający założył temat dopiero dzisiaj, więc trochę już za późno aby coś już zrobić, zostaje dokupienie materiałów i tyle.

15,565

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, zamówienie z WR, jak najbardziej wchodzi w grę, negocjujesz z jednym wykonawcą.

15,566

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Przyłączam się do życzeń, zdrowych i wesołych smile

Można  uznać że wyczerpanie zakresu umowy przed upływem roku, upoważnia zamawiającego do dokonania kolejnego zamówienia i ustalenia jego wartości niezależnie od wartości zamówień wcześniej udzielonych. Wartość takiego późniejszego zamówienia determinuje zakres przepisów o zamówieniach publicznych mających zastosowanie do zawarcia umowy, a zatem jeżeli wartość zamówienia nie będzie przekraczać równowartości kwoty 14 000 euro, ustawa Pzp nie będzie miała zastosowania.

15,568

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Osobiście, taj jak hubal, poczekał bym gdyż zastosowanie ma art.180.

15,569

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Taką omyłkę można poprawić jako rachunkową, chyba że oferta faktycznie podlega odrzuceniu, to można sobie to darować.

15,570

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem wchodzę wezwania z art. 26 oraz 87.

15,571

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nina napisał/a:

ja pisałam odrzucona na podstawie art 89 w zw. z  art 24.4. coś takiego.

Nikt Ci za to głowy nie urwie, nie jest to błąd.

15,572

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bingo Apollo wink

15,573

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nina, raczej jest jasny, powiem tak,  że gdy odrzucisz na podstawie art.89 nie będzie to naruszeniem, jednak właściwszym jest 24.4.

15,574

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawcy nie wyklucza się na etapie składania wniosku, w pkt. 1 chodzi chyba o przetarg ograniczony smile

Lub można tak skonstruować umowę że aneks na zmianę VAT nie będzie potrzebny.