15,026

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

My mamy tak że do każdego postępowania jest powoływana komisja przetargowa która ulega rozwiązaniu z chwilą podpisania umowy, rozwiązaniu a nie że kończy pracę, więc datę zakończenia wpisujemy z chwilą (datą) protokołu posiedzenia komisji przetargowej gdzie komisja dokonuje wyboru oferty najkorzystniejszej, gdy dalej coś poszło nie tak, np. odwołanie lub inne, to wiadomo że komisja nadal pracuje i wówczas nie kończy jeszcze pracy.

15,027

(13 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Czy aby na pewno?, komisja kończy pracę z chwilą wyboru oferty najkorzystniejszej a kierownik zatwierdza protokół dopiero z chwilą udzielenia zamówienia a więc podpisania umowy, więc u mnie data zakończenia praz komisji nie pokrywa się z datą zatwierdzenia protokołu przez kierownika zamawiającego.

np. ceny rynkowe, lub zapytanie do właściwych podmiotów z podaniem zakresu i w odpowiedzi przesłanie oferty cenowej, już jest szacunek smile

Wiem MIRAS, jak dla mnie to też w przypadku ceny 100% w ogłoszeniu można było by sobie to darować, ale jak mus to mus.

15,030

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

jeżeli nie przekracza 14 000 euro to nie umieszcza się w sprawozdaniu.

W ogłoszeniu o wyborze najkorzystniejszej oferty  przeliczam , zgodnie z art.92, dla świętego spokoju.

Do protokołu nie trzeba wpisywać punktów jeżeli cena = 100%

W tym wypadku nie jest to usługa ciągła lub okresowa, więc nie można zaliczyć.

Tak.

W czynnościach nowych można wpisać że wezwano do złożenia ofert dodatkowych, natomiast jeżeli chodzi o ofertę najkorzystniejszą wpisać dane z tych dodatkowych.

15,036

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli posiadacie wew. regulamin to wszystko zgodnie z nim.

15,037

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak MIRAS.

15,038

(73 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja wpisuję osoby z komisji które właśnie na podstawie dok. projektowej czy STWiOR dokonały opisu, to samo jeżeli chodzi o wartość zamówienia.

Jeżeli są usługi okresowe lub ciągłe mogą być w trakcie realizacji.

15,040

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

heh, jak nie macie, to trzeba wezwać do uzupełnienia!

Do wiadomości dla wszystkich, a po cholerę!?

15,042

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zobowiązanie musi być w oryginale natomiast kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty. Powyższe oznacza, że dokumenty podmiotu trzeciego mogą być potwierdzone zarówno przez wykonawcę jak też przez podmiot trzeci, którego te dokumenty dotyczą. Potwierdza to wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 sierpnia 2010 r. (sygn. akt KIO 1545/10), w którym stwierdzono, że użyta w § 6 ust. 2 rozporządzenia alternatywa łączna (?lub?) przesądza o możliwości dokonania tego poświadczenia zarówno przez wykonawcę jak i wystawcę dokumentu, a przeciwna interpretacja byłaby sprzeczna z literalnym brzmieniem przepisu i nieuzasadniona względami celowości.

15,043

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musi być oryginał lub kopia potwierdzona przez ten podmiot a nie przez wykonawcę.

15,044

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Się da załatwić ale to dopiero jutro wink, powiem że dużo czasu zajęło nam przygotowanie papierów, a jeszcze więcej czasu na rozmowach z dostawcami energii celem przygotowania SIWZ i zał.

15,045

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja robiłem kompleksową dostawę sprzedaż i dystrybucja, przetarg wyszedł na 101%, musicie przeanalizować "za" i "przeciw", co ewentualnie będzie dla was bardziej korzystne.

15,046

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Rozmawiałem z kolegą po naszym fachu który jest po kontroli i miał właśnie taką sytuację smile, potraktował również jako zmianę nieistotną kontrola nie miała nic do zarzucenia w sprawie smile

Można jak najbardziej osobno, są to dwa odrębne zadania.

15,048

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, brak wyjaśnień nie może prowadzić do odrzucenia oferty, jeżeli wykonawca ich nie przedstaw to wzywacie ewentualnie do uzupełnienia (jeżeli można), lub oceniacie na podstawie tych informacji którymi dysponujecie.
Podsumowując, sam fakt że wykonawca "olewa" wyjaśnienia nie jest podstawą do odrzucenia.

Jestem tego samego zdania co hubal, trudno aby teraz wszystko unieważnić.

15,050

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Dajcie spokój, ja tutaj nie widzę zmiany istotnej.