Jeżeli wybierze się kolejnego wykonawcę to tak na dobrą sprawę nowe ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty a tam info że poprzedni wykonawca odstąpił od podpisania umowy stąd kolejny wybór .
14,626 2011-03-25 06:54:01
Odp: Pytanie , odstąpienie od umowy, pismo do wyk. (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
14,627 2011-03-24 21:04:20
Odp: rozwiązanie umowy (5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Tak, może od tak sobie + kary przewidziane w umowie ![]()
14,628 2011-03-24 17:44:02
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak, MIRAS ma rację.
14,629 2011-03-24 13:54:55
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
"Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).
Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.
Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami. "
14,630 2011-03-24 12:58:25
Odp: KRK - znowu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Raczej sama adnotacja że nie zalega na dzień......, jest niewystarczająca.
14,631 2011-03-24 11:27:10
Odp: rozstrzygnięcie (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wszystko fajnie, ale wiadomo że co przepis to do tego kilka interpretacji ![]()
14,632 2011-03-24 10:35:11
Odp: rozstrzygnięcie (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No właśnie, na szkoleniu na którym miałem przyjemność uczestniczyć
, poruszano ten temat i...., powiedziano że wysyłać nie ma konieczności, również usłyszałem to po ostatniej kontroli heh, dobre nie ![]()
14,633 2011-03-24 09:46:58
Odp: rozstrzygnięcie (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Brak przedłużenia TZO- zgody na przedłużenie = brak zainteresowania dalszym losem postępowania i brak chęci uczestnictwa w nim.
Trzeba się zastanowić czy wykonawca, który nie przedłużył terminu związania ofertą, ma nadal status wykonawcy w rozumieniu przepisów ustawy Pzp?
14,634 2011-03-24 09:39:59
Odp: czy wykonawca spełnia warunek udziału (52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Absolutnie nie!
14,635 2011-03-24 08:51:32
Odp: podwykonawca a spełnianie warunków udziału w postępowaniu (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
W tym wypadku to nie dotyczy, tym bardziej że nie żądaliście innych dok. aby móc to zweryfikować, poza tym, wykonawca ma prawo zatrudnić podwykonawcę a warunki może spełniać sam, więc lepiej się nie doszukiwać dziury w całym.
14,636 2011-03-24 08:48:23
Odp: Podwykonawca (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Że myszy jest zadowolona.
14,637 2011-03-24 08:44:46
Odp: podwykonawca a spełnianie warunków udziału w postępowaniu (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli warunki udziału w postępowaniu spełnia sam, a to oświadczył to żadnego zobowiązania przedstawiać nie musi.
14,638 2011-03-24 08:42:35
Odp: rozstrzygnięcie (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wysłałaś i tyle nic się przecież nie dzieje
wadium zwracasz zgodnie z art. 46 ustawy.
14,639 2011-03-24 08:23:02
Odp: rozstrzygnięcie (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie, tylko do tych którzy wyrazili chęć dalszego w nim uczestnictwa.
14,640 2011-03-24 07:37:14
Odp: Doświadczenie finansowane z UE (3 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Moim zdaniem taki warunek nie powinien zostać postawiony jest to czyn nieuczciwej konkurencji, jeżeli jest czas to lepiej poinformować o tym Zamawiającego.
14,641 2011-03-23 19:28:00
Odp: Przedłużenie okresu związania ofertą i ważności wadium (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wykonawca, który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą albo nie zgodził się na przedłużenie okresu związania ofertą, podlega wykluczeniu z postępowania. Wykluczenie samo w sobie jest ?sankcją? dla wykonawcy, zamawiający w takim przypadku nie ma podstaw do zatrzymania wadium wraz z odsetkami.
14,642 2011-03-23 14:26:21
Odp: oferty częściowe (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można wszystkie dane mieć w jednym druku (wymienione części) lub osobnych.
14,643 2011-03-23 13:56:28
Odp: polisa (39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli chodzi o umowę to np.
"Do zawarcia przez Wykonawcę umowy o roboty budowlane z podwykonawcą jest wymagana zgoda Zamawiającego. Jeżeli Zamawiający, w terminie 14 dni od przedstawienia mu przez wykonawcę projektu umowy wraz z częścią dokumentacji dotyczącą wykonania robót określonych w projekcie umowy, nie zgłosi na piśmie sprzeciwu lub zastrzeżeń, uważa się, że wyraził zgodę na zawarcie umowy."
14,644 2011-03-23 13:54:33
Odp: polisa (39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Umowa głównego wykonawcy z podwykonawcom jak najbardziej może być, jednak opłata za pełnomocnictwo odpada.
14,645 2011-03-23 13:44:47
Odp: polisa (39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Bez przesady.
14,646 2011-03-23 12:13:28
Odp: Brak daty (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
J.w ![]()
14,647 2011-03-23 10:22:45
Odp: Pytanie do Urzędu Zamówień Publicznych (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ja czekam już prawie 2 miesiące i nic ![]()
14,648 2011-03-23 07:59:01
Odp: czy wykonawca spełnia warunek udziału (52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Może wskazać inną osobę.
14,649 2011-03-22 19:57:20
Odp: kiedy podpisać? (16 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
J.w.
14,650 2011-03-22 19:56:17
Odp: Czy tak może być :) ? (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Może być jako załącznik.


