14,651

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lub unieważnieniu postępowania smile

14,652

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie, przepis opłaconej polisy jest poniekąd beznadziejny.

Myszy ma rację, moim zdaniem również nie potwierdza warunku, to ewidentnie wynika z oświadczenia.

14,654

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwać do uzupełnienia polisy, na tą chwilę warunku nie spełnia.

Zamieszczaj, zamieszczaj wink

Podwykonawca oferty nie składa a uczestnik konsorcjum już tak, i tu jest różnica.

Ja podobnie jak Apollo.

14,658

(20 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Kurcze, i tu pies pogrzebany, ciężka sprawa, szkoda że nie przewidzieliście zmian zgodnie z art.144.

art. 14 prawa budowlanego, moim zdaniem nie pasuje, nie spełnia.

14,660

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na 100% odrzuci ale często jest tak jak pisze responder i zamawiacze modyfikują SIWZ w tym zakresie.

Lucka napisał/a:

Ale teoretycznie można zastosować? Choc ja sama jestem skłonna do PN, bo "bezpieczniej" i pewniej.

Też jestem tego samego zdania.

Ogłoszenia o udzieleniu mają charakter informacyjny i statystyczny lepiej późno niż wcale, zamieścić teraz.

Osobiście odradzam.

Obligatoryjna treść umowy konsorcjum nie jest określona w żadnych przepisach i zależy w pełni od wykonawców. W praktyce umowa taka określa zasady realizacji zamówienia, udziału w zyskach i kosztach związanych z realizacją zamówienia oraz zasady sposobu dokonywania rozliczeń. W związku z koniecznością okazania zamawiającemu umowy, wykonawcy w odrębnej umowie (dostępnej tylko jej stronom) regulują kwestie, których nie chcą ujawniać zamawiającemu (np. finansowe).

Oj myszy, nie w tym wypadku smile

Postępowania powinny zostać połączone sprawa jest do bani, podzial zamówienia jak się patrzy.

14,667

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywista oczywistość w tym wypadku.

Skoro wystartowali do przetargu to chyba celem wygrania, o nic bym nie pytał, złożyli oświadczenie woli.

14,669

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Są wątpliwości, jest opcja wyjaśnień jest opcja wezwania do uzupełnienia.

Masz umowę, masz lidera więc problemu raczej nie ma.

Z dobrym uzasadnieniem dopuszczalne.

Moim zdaniem jest to podział zamówienia, jeszcze to że jedna z umów przekroczyła 14 000 euro.

Justine napisał/a:

Dla ubezpieczonych ważne jest żeby nie musieli się fatygować za daleko, a ja mam problem.

Dlatego też należy się zastanowić czy jest to konieczne.

14,674

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiający powinien bardzo wnikliwie przeanalizować treść poszczególnych pełnomocnictw załączonych do oferty i w razie braku właściwego pełnomocnictwa, na mocy art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, wezwać do jego uzupełnienia  smile smile smile

"Rzporządzenie w sprawie dokumentów w § 5 stanowi, że w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, zamawiający może żadać w szczególności wymienionych w pkt 1-5 dokumentów i próbek. Z treści cyt. przepisu wynika jednoznacznie, iż katalog dokumentów tzw. "przedmiotowych" czyli potwierdzających spełanianie wymagań co do przedmiotu oferty, nie jest katalogim zamkniętym, ale otwartym, przykładowym (świadczy o tym użyta w przepise fraza "w szczególności"). Oznacza to, że zamawiający może żadać także innych dokumentów niż wymienione w  § 5 rozporządzenia. Formułując takie żądanie zamawiający musi mieć jednak na uwadze, że zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy Pzp zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Tym samym, zamawiający może żądać tylko takich dokumentów lub oświadczeń, które są mu niezbędne do przeprowadzenia postępowania. Co do zasady dokumenty przedmiotowe niezbędne do przeprowadzenia postępowania będą to takie dokumenty, których dołączenie do oferty jest konieczne dla dokonania  oceny czy oferta odpowiada wymaganiom zamawiającego. W sposób oczywisty konieczność żądania dokumentów przedmiotowych - zarówno tych wymienionych w  § 5 roporządzenia, jak i innych wskazanych przez zamawiajaćego, musi być związana ze specyfiką przedmiotu zamówienia. Zamawiający musi także pamiętać, iż zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, oświadczenia lub dokumenty potwierdzające spełnianie   przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, ma obowiązek wskazać już w ogłoszeniu o zamówieniu,  specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub zaproszeniu do składania ofert."