14,451

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Fenris pisze że system przyjął.

Pewnie że może smile

14,453

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Aaaa..., chyba że jest podana poprawnie, ale gwarantuję że i tak jest powód by się przyczepić, tylko raczej niczym nie będzie on skutkował.

Hubal, zrozum że nas Zamawiających obligują przepisy, zrobisz inaczej będziesz odpowiadał własnym tyłkiem, a Ty cały czas piszesz że życzysz życia w roli Wykonawcy, my niestety łatwego życia z przepisami też nie mamy.

14,455

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ale jak mają być prawidłowe dane skoro wysłano ogłoszenie o udzieleniu zamówienia jeszcze przed podpisaniem umowy!, a co było by w przypadku kiedy wykonawca nie zjawił by się i nie podpisał umowy?

Tutaj sprawa jest jasna (jak dla mnie).

14,457

(16 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Proponuję poprawić, opcja nr2.

"Jeżeli żądasz jego uzupełnienia musi ono potwierdzać stan najpóźniej na dzień składania ofert (lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu). W praktyce wykonawcy na żądanie zamawiającego składają w/w oświadczenia opatrzone datą, w której wyznaczone było składanie ofert albo wniosków. Dopuszczalna jest również sytuacja, gdy wykonawca złoży oświadczenie z datą późniejszą, jednak w jego treści oświadczy, że najpóźniej w dniu wyznaczonym na składanie ofert spełniał warunki udziału w postępowaniu lub odpowiednio nie zachodziły wobec niego podstawy do wykluczenia.  Wobec powyższego, jeżeli wykonawca złożył na Twoje wezwanie oświadczenie z datą późniejszą niż ta, która była wyznaczona na składanie ofert nie możesz tego uznać jako prawidłowe i wykonawca podlegał będzie wykluczeniu z postępowania, z powodu niewykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu.
Podstawa prawna:
art. 22 ust. 1, art. 24 ust. 1, art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010 r. nr 113 poz. 759 ze zm.)
rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz.U. nr 226 poz. 1817)
Na pytanie odpowiedziała:Agata Hryc ? Ląd"

14,459

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Podaje się cenę jednostkową, a w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia trzeba wpisać przewidywaną kwotę.

Hubal, raczej nie pozwala.

A czy wynika?

14,462

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Proszę także pamiętać że osoby które miały wydawane uprawnienia we wcześniejszych latach nadal są aktualne.

Prace typu zaprojektuj i wybuduj traktowane są jako roboty budowlane

14,464

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gość ma te uprawnienia i należy je przyjąć bez względu że było to w 75r.

Oczywiście, jest błąd i tyle.

No to błędnie zostały uzupełnione - niestety.

Nie wyraża zgody, więc odpada z gry.

14,468

(60 odpowiedzi, napisanych Wadium)

podzielam stanowisko Karola.

14,469

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Postępowanie wyjaśniające na policji smile

Pytanie?, czy bezie mógł bez najmniejszych problemów zrealizować zamówienie jeden wykonawca?

Wezwanie w tym wypadku to wasz obowiązek.

14,472

(5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ale tego wpisu się nie żąda!

Jak najbardziej wezwać do uzupełnienia.

14,474

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Powiem tylko - tragedia na całej linii.

14,475

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ja pier...., ale się uśmiałem, dziurki po pinezkach ! smile smile smile