14,401

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Był, był, smile

14,402

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A myszy dalej z tym wykluczeniem.

14,403

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To się zgadza.

A dlaczego ceny zmienić nie może?

14,405

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tylko i wyłącznie odrzucenie ofert za brak pełnomocnictwa, (oferta podpisana bez stosownego umocowania).

14,406

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Kodeks Cywilny ale art. nie pamiętam, trzeba poszperać.

1. da się poprawić, masz cenę jednotkową
2. Możesz poprawić omyłkę polegającą na wskazaniu w kosztorysie ofertowym numerów KNR innych niż w przedmiarze robót. Omyłki polegające na powieleniu pozycji w kosztorysie oraz podaniu błędnego obmiaru co do zasady możesz poprawić. Musisz jednak przeanalizować, czy taka zmiana nie będzie miała istotnego wpływu na treść oferty oraz czy posiadasz wszystkie dane niezbędne do dokonania zmian.

14,408

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

I być nie musi, a umowę rozwiązać można.

14,409

(10 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Zgadza się skoro nie uzupełnił i nie dał uzasadnienia że jest to z przyczyn od niego niezależnych to wadium do zabrania.

Może odebrać osobiście nie będzie to niczym skutkowało.

Dokładnie, my zawsze go zwiększamy smile

14,412

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No dzięki niedźwiadku, tam się już wypisałem w temacie smile

No tak, już tak bywało, dlatego teraz trzeba do tego podejść inaczej wink

14,414

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Już temat był na forum trzeba poszukać.

14,415

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgadzam się z Karolem.

Zazwyczaj jest tak że wykonawcy r. budowlanych mają kłopoty i małe chęci na zakup mebli, już to przerabiałem.

Zgodnie z art. 568 kc uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Innymi słowy termin rękojmi jest wprost uregulowany w ustawie Kodeks cywilny i standardowo wynosi 12 miesięcy.
Strony mogą umówić się na dłuższy niż 12-miesięczny okres rękojmi. Wynika to z zasady swobody zawierania umów. Jednakże pamiętaj, że taki zapis powinien znaleźć się we wzorze umowy już na etapie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a strony umowy powinny wyrazić na to zgodę.

14,418

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No właśnie smile

14,419

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

No a jaka niby smile?

Jeżeli nie macie regulaminu to informowali nas że wystarczy rozeznanie rynkowe, fakturka, umowa, itp.

Oczywiście że tak, o to pytaliśmy instytucję która prowadziła nasze dofinansowanie, na zakup mebli przedstawiliśmy im dokumenty zgodne z naszym wew. regulaminem do 14 000 euro.

14,422

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No dobra to może na przykładzie:

"Pytanie: Wykonawca złożył ofertę, która była podpisana przez pracownika firmy, który miał  wystawione wadliwe pełnomocnictwo. Wykonawca został wezwany do uzupełnienia tego dokumentu. W terminie wskazanym przez zamawiającego wykonawca złożył dokumenty ponownie - ofertę podpisaną przez Prezesa, bez pełnomocnictwa dla osoby wcześniej podpisującej się na ofercie. Dokumenty te zawierają jednak datę na dzień składania uzupełnień. Czy w związku z tym oferta podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust.1 pkt 8 ustawy Pzp czy też podlega dalszej ocenie?
Odpowiedź: Ofertę należy odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp, gdyż wykonawca na wezwanie zamawiającego nie uzupełnił pełnomocnictwa.
Zgodnie z opisanym stanem faktycznym ofertę złożoną w postępowaniu i podpisaną przez osobę nieuprawnioną należy odrzucić, gdyż na wezwanie zamawiającego nie uzupełniono pełnomocnictwa. Przepis art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest przepisem szczególnym, który pozwala naprawić ?wadliwość? oferty. W tym przypadku polega ona na niezłożeniu wraz z ofertą pełnomocnictwa, z którego wynikałoby umocowanie osoby czy osób do podpisania oferty.
W opisanym stanie faktycznym wykonawca nie wykorzystał możliwości, jaką stwarza powołany przepis i nie uzupełnił pełnomocnictwa, co pozwoliłoby na dalsze badanie jego oferty. Złożenie, w terminie wyznaczonym na uzupełnienie pełnomocnictwa, oferty podpisanej przez osobę uprawnioną - Prezesa, nie powinno być uznane za konwalidację czynności prawnej dokonanej uprzednio przez inną, nieumocowaną osobę.
Podstawa prawna:

    * art. 26 ust. 3 oraz art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010 r. nr 113, poz. 759 ze zm.)."

Autor: Kinga Antonik
specjalista ds. projektów w Centrum Zamówień Publicznych

A ja mam inne zdanie mieliśmy dokładnie taki sam przypadek, r. budowlane i wyposażenie, i wcale nie trzeba tego łączyć, budowlanka poszła PN natomiast wyposażenie warte 25 zł brutto, zamówieniem bez stosowania procedury ZP, i wszystko grało smile

14,424

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie, nie podlega, warunki udziału w postępowaniu mógł mieć ok!, oferta jest podpisana bez stosownego umocowania dlatego tylko zastosował bym odrzucenie, nic poza tym.

14,425

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, szkoda że tego nie połączyliście, tak powinno raczej być.