13,151

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Bo WR to tryb ustawowy smile

13,152

(32 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Eliza09 napisał/a:

PKT 3
część B Osoby wykonujące czynności związane z przygotowaniem postępowania,
2.    Imiona i nazwiska osób ustalających wartość zamówienia:


Kogo w tej części wpisujecie? PN na roboty budowlane? tylko projektanta?

godnie z Rozporządzeniem Prezesa RM z dnia 26.10.2010 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego i załącznikiem nr 1 do rozporządzenia w pkt 3 tego załącznika masz obowiązek wskazać imiona i nazwiska wszystkich osób wykonujących czynności w postępowaniu oraz imiona i nazwiska wszystkich osób wykonujących czynności związane z przygotowaniem postępowania. W sekcji B w pkt 1 masz obowiązek zamieścić informację o osobach uczestniczących w przygotowaniu opisu przedmiotu zamówienia.
Zgodnie z art. 31 ustawy Pzp opis przedmiotu zamówienia na roboty budowlane stanowi dokumentacja projektowa oraz STWiORB. Niezależnie od tego czy wykonywałeś dokumentację projektową własnymi siłami czy korzystałeś z pomocy zewnętrznego projektanta w pkt 3B pkt 1 zamieszczasz informacje o osobach przygotowujących projekt, w tym wypadku imiona i nazwiska projektanta/ projektantów.
Niezależnie od tego do protokołu wpisujesz także imiona i nazwiska osób przygotowujących opis po stronie Twojej jednostki organizacyjnej. Nie zapominaj także o powtórzeniu imion i nazwisk osób, które również uczestniczyły w przygotowaniu opisu przedmiotu zamówienia, a zostały już wpisane przez Ciebie w sekcji A (jeżeli były takie osoby).
Podobnie w pkt 3B pkt 2 ? podajesz zarówno imiona i nazwiska osób dokonujących stosownych przeliczeń na euro jak i osób sporządzających kosztorys inwestorski oraz inne niezbędne do ustalenia wartości szacunkowej dokumenty.

Potwierdzam j.w.

Jest to zamówienie publiczne lecz bez reżimu stosowania samej ustawy Pzp smile

13,155

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

No to może niech np. potwierdzi w ramach wyjaśnień.

I tak było by raczej najrozsądniej.

13,156

(13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Osobiście uważam że przedłużenie TSO jest na tyle istotne że do przepis art. 12a ust. 2 pkt. 1 ma zastosowanie.

hmm, nie wiem co to za ludzie którzy dzielą zakupy na te które podlegają ustawie a które nie i nie zdają sobie sprawy że wszystkie są wydatkowane ze środków publicznych.

13,158

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Darku, w tym wypadku raczej nie można uzupełnić, brak podstawy do takiej czynności.

13,159

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, jakoś nie bardzo mi to pasuje aby odrzucić ofertę a nasuwa się pytanie czy coś z tym robić?

Dokładnie smile

13,161

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

To chyba było zrozumiałe że nie chodzi o wolną rękę jako tryb ustawowy ale 4.8 smile

13,162

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, S.C na ścisłość może zostać.

13,163

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dokładnie.

13,164

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Podpisanie oferty przez wszystkie podmioty wspólnie ubiegające się o udzielenie zamówienia, a nie załączenie do oferty pełnomocnictwa będzie niezgodne z wymogiem art. 23 ust.2 ustawy Pzp. Oczywiście sytuacja taka będzie mogła być uzdrowiona poprzez wdrożenie procedury, o której mowa w art.26 ust.3 ustawy Pzp.
O celu, jaki ma spełniać pełnomocnictwo, wymagane na podstawie art.23 ust.2 ustawy Pzp, można przeczytać m.in. w wyrokach KIO:
z dnia 29 stycznia 2009 r. sygn. akt: KIO/UZP 1789/09,
?pełnomocnictwo udzielone przez podmioty wspólnie ubiegające się o udzielenie zamówienia, najczęściej tzw. Konsorcja, ma wobec brzmienia art. 23 ust. 2 Prawa zamówień publicznych szczególną rolę ? pozwala na stwierdzenie, jakie podmioty są uczestnikami konsorcjum; tylko z niego, (a nie np. z formularza ofertowego) wynika krąg podmiotów, które złożyły ofertę wspólną?.
z dnia 6 października 2010 r. sygn. akt: KIO/2097/09,
?Powyższa regulacja ma z jednej strony znaczenie informacyjne dla zamawiającego, co do tego, z kim należy dokonywać czynności w postępowaniu czy podpisać umowę. Jednoznaczne udokumentowanie tego pełnomocnictwa i zaprezentowanie go zamawiającemu ma jeszcze inne znaczenie o zasadniczej doniosłości: ma dawać zamawiającemu pewność, że wola wykonawców wspólnie występujących w postępowaniu na pewno, w sposób poważny i wiążący obejmuje udział w nim, i to udział w takiej konfiguracji podmiotów, jaką wskazano w ofercie. Może to mieć znaczenie dla zabezpieczenia zamawiającego przed ewentualnym uchyleniem się wykonawcy od zawarcia umowy na tej podstawie, że przed podpisaniem umowy jeden z członków konsorcjum oświadczy, że nie miał zamiaru ubiegać się o dane zamówienie?.

13,165

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Absolutnie nie zgadzam się że wykluczyć, tylko odrzucić.

13,166

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, 89.1.8

Na dwoje babka wróżyła smile

13,168

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Usługa jest wskazania w wykazie więc jak najbardziej można.

Możesz.

Jak najbardziej może.

mon.de napisał/a:

Czyli rozumiem, że badać mogę, ale nie mogę na nich oprzeć swoich decyzji (np. o odrzuceniu oferty). I nie muszę żądać tłumaczenia na język polski. Tak?

Tak.

Jeżeli nie żądałeś to zostaw to w spokoju.

13,173

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

A komu i do czego  ten kosztorys jest  potrzebny? Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem mnożeniem dokumentów, które do niczego nie służą.

Ja też, ale krótkie pytanie, krótka odpowiedź.

13,174

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Można.

13,175

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Trochę racji ma Zamawiający 25, ponieważ to wykonawca powinien do ostatniej chwili śledzić przebieg ogłoszenia o zamówieniu a dokładnie czy nie zachodzą zmiany.