13,101

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy zamawiający ma się zwrócić o wyjaśnienia to chyba on wie najlepiej, wszystko zależy od danego przypadku.

Zmiana osób jest zmianą istotną bo zapewne zwiększenie ilości osób miało by wpływ na potencjalnych wykonawców a więc WR w tym wypadku raczej w grę nie wchodzi.

hubal napisał/a:

Są inne wyjścia z problemu, na przykład metoda ?zaprojektuj i buduj?. Dlaczego nie korzystamy na co dzień???

No właśnie sam się nad tym zastanawiałem już nie raz.

kasztan napisał/a:

Art. 4.8 Pzp - mamy opracowany regulamin udzielania zamówień publicznych o wartości poniżej 14.000 euro, jest zachowana zasada konkurencyjności - rozeznanie cenowe u co najmniej trzech wykonawców, nie u jednego.
Pozdrawiam i dzięki.

I tak być powinno.

Raczej nie da się zrobić projektu PERFECT!!!! smile

Oczywiście że chodzi o ofertowy, dlatego napisałem j.w.

Tak, macie obowiązek udostępnić, kserować już niekoniecznie, chyba że za opłatą wnioskującego.

13,108

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, wysłać ponownie info. o wyborze oferty anulując jednocześnie poprzednie.

Myszy, obciążenie projektanta?, nie takie proste.

Proponuję zakończyć realizację zamówienia jak książka pisze, tzn. zgodnie z projektem, a następnie po zakończeniu zlecić dodatkowe sprawy nową odrębną procedurą, przypuszczam że nie przekroczy 14 000 euro.

Osobiście zgadzam się z kolegą hubalem smile

Działanie polegające na szacowaniu odrębnie wartości zamówień, których konieczność udzielenia pojawia się w sposób nieprzewidywalny, nie narazi Cię na zarzut naruszenia zakazu dzielenia zamówienia publicznego w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp (art. 32 ust. 2 ustawy Pzp). Wartość takich zamówień ustalasz odpowiednio do ich zakresu i nie sumujesz ich z wartością zamówień już udzielonych i udzielasz te zamówienia zgodnie z przepisami ustawy Pzp, jakie dla tej wartości należy stosować.

Jest, ale z mocy prawa ustanowienia pełnomocnika w przypadku konsorcjum powinna poświadczyć osoba do tego umocowana.

Jeżeli partnera nie ok, jeżeli lidera a zarazem pełnomocnika to ok.

Dokładnie.

Moja propozycja, jeżeli zamówienie wyszło niespodziewanie jako nieprzewidziane zlecić osobnym zamówieniem w tym wypadku do 14 000 euro.

A jaka będzie to kwota?

W przypadku podmiotów wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego wymagane jest ustanowienie pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, co oznacza, że do oferty musi być załączone stosowne pełnomocnictwo.
To powinno Ci wystarczyć.

13,119

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

i jeśli jesteś tego pewien i nie masz wątpliwości to po żadne wyjaśnienia się nie zwracasz.

....... tylko odrzucasz smile

Co do zasady powinien podpisać pełnomocnik a nie jeden z wykonawców.

13,121

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wygląda że są ok.

13,122

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Popieram myszy, nie ma potrzeby w tym wypadku przedłużać TSO.

13,123

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Fakt, jest dziwoląg ale jest do uznania.

13,124

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Osobiście również uważam że OK!

Możesz po zakończeniu negocjacji.