Ad. 1 oczywiście że tak.
Ad. Nie

12,352

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Prace kończy drugi z konsorcjantów, za wykonanie prac odpowiedzialny jest każdy z nich.

Cena ryczałtowa, a więc przedmiar zapewne jest pomocniczo, najważniejszy jest projekt.

Jedno zamówienie z podziałem na części wskazane, jednak są to dwa szkolenia o różnej tematyce i zasadniczo można podzielić.
Ze względu na bardzo zróżnicowaną tematykę oraz przeznaczenie szkoleń nieuzasadnione byłoby traktowanie ich wszystkich jako jednego dużego zamówienia składającego się z wielu części. Dlatego gdy już zaplanujesz wszystkie możliwe do przewidzenia szkolenia, podziel je na konkretne ?przedmioty zamówienia? lub inaczej mówiąc określone ?bloki szkoleniowe?. Każdy taki blok będzie stanowić odrębne zamówienie.
W bloku szkoleniowym powinny znaleźć się szkolenia o takim samym lub podobnym charakterze czy przeznaczeniu. Chodzi w tym przypadku o końcowy ich efekt. Pamiętaj, że kluczem do zgrupowania zamówień w bloki nie są nazwy poszczególnych szkoleń, ale ich cel i charakter!
Decyzję, czy masz do czynienia z jednym zamówieniem czy z kilkoma odrębnymi zamówieniami, podejmujesz samodzielnie jako zamawiający.

12,355

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Aneks nie koniecznie, wystarczy to uregulować odpowiednim zapisem w SIWZ i umowie a aneks będzie zbędny.

12,356

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Konie terminu przypada na 15.11.2011, więc 16.11.2011r., można podpisać umowę.

Ja zawsze żądam potwierdzenia, lecz wykonawcy faktycznie to "olewają" ale łata na tyłek jest w razie czego smile

Póki co jeszcze o tym nie myślę, ale już niebawem............ smile, ale kontakt się przyda, oj przyda.

12,359

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Pytanie pytaniem, odpowiedź masz smile

12,360

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie, środki musisz posiadać w momencie zaciągnięcia zobowiązania a więc podpisania umowy.

Nawet po TZO możesz podpisać umowę, ale do jego końca jeszcze daleko.

12,362

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym wypadku to inna omyłka, w przypadku kiedy wyliczył by dla 580 a wpisał 508 to omyłka pisarska więc psz miał nosa.

12,363

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Rozporządzenie nie mówi, ale Zamawiający doprecyzował warunek i ma do tego pełne prawo.

12,364

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

responder napisał/a:

A ja się grzecznie pytam smile -Po jakie licho na etapie ofert wymagać polisy !!!!!!!!

No niestety, co za dużo, to niezdrowo.

12,365

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ja nie ale propozycje miałem, mam Vademecum Wiedza i Praktyka.

12,366

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Już uzupełnił, więc z dyspozycji art. 26.3 skorzystać już nie bardzoooo, chyba że do innego dok.

12,367

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

wyliczył wartość dla 508?

Dokładnie, to jest niezbędne do faktycznego ustalenia kategorii omyłki.

Jakich tam ekspertów, my zwykłe szaraczki smile, poza tym każdy opinie (swoją) wyraził.

szad napisał/a:

czy mogę tego wykonawcę poinformować o zmianie treści siwz, żeby dać mu możliwość zmiany oferty?

szad

Raczej trzeba powiadomić, w dobrej wierze całego postępowania.

12,370

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A mnie to wygląda na pisarską smile

12,371

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy błąd jest czy nie ma to my już online nie pomożemy, papierów przed sobą nie mamy.

12,372

(18 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

danaug napisał/a:

nie ma co myśleć - nawet gdyby nie wiem co to nie wolno przedłużać terminu

Po prostu - brak podstaw.

12,373

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wink , spoko.

tomeczka napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie, jak jedna z części zamówienia będzie poniżej 14000euro i nie wpłynie żadna oferta na tę część, to mogę poza ustawą?

Jeżeli dana część nie przekracza 14 000 euro a nie wpłynie żadna oferta to postępowanie kolejne bez stosowania ustawy.

12,375

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Błąd w obliczeniu ceny = omyłka rachunkowa= do poprawienia.