Chwila, chwila, skoro decydujemy się na wykaz zgodnie z pzr1.1 2lub3 rozporządzenia w spr. rodzajów dok., to ma on zawierać to o czym mówi w pełnym zakresie, chyba że wartość zamówienia jest mniejsza niż 14 000 euro.
12,251 2011-11-23 13:16:15
Odp: wykaz dostaw a brak żądanie dok. na potwierdzenie? (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
12,252 2011-11-23 13:11:55
Odp: Dostawy wody, prądu i innych mediów (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Tak, przypuszczam że zastosowanie będzie miał tryb z WR, ale wartość lepiej sumować.
12,253 2011-11-23 13:10:17
Odp: czy ten sam rodzaj zamówienia? (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Trzeba dokonać analizy rynku czy dany sprzęt można zakupić u jednego dostawcy to podstawa przy decyzji razem-osobno.
12,254 2011-11-23 12:41:00
Odp: Dostawy wody, prądu i innych mediów (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wszystko zależy od danej, konkretnej sprawy:
dobrze będzie w tym wypadku sumować zamówienie przeprowadzić procedurę z możliwością składania ofert częściowych.
lub po prostu zastosować art.67.1.1a ![]()
12,255 2011-11-23 10:38:55
Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ?? (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jestem gotów zgodzić się, że w opisanej sytuacji oferta jest niezgodna ze specyfikacją i właściwie kwalifikuje się DO ODRZUCENIA, co więcej - jest prawie pewne, iż żaden ewentualny wyrok nie będzie temu przeciwny. Omawiany tu błąd można uznać za istotny w rozumieniu art.87.2.3, trudno go naprawić - ale ze względu na zapis i co ważniejsze skojarzoną z nim cenę jednostkową, a nie przez wpływ na cenę oferty.
.
Z tego stwierdzenia jestem zadowolony ![]()
12,256 2011-11-23 10:37:08
Odp: wykaz dostaw a brak żądanie dok. na potwierdzenie? (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Skro rozporządzenie mówi wykaz wykonanych............, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego .........., to być to musi i Wykonawca ma obowiązek to złożyć, ska twoje wątpliwości?
12,257 2011-11-22 13:50:27
Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ?? (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Poprawić można jak nie powoduje istotnych zmian, ta moim zdaniem powoduję znacznie zwiększającą kwotą.
12,258 2011-11-22 13:41:16
Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ?? (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
to potraktowałbyś to jako inną omyłkę a nie niezgodność z SIWZ?
Nie, jako ofertę niezgodną z SIWZ.
12,259 2011-11-22 13:00:20
Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ?? (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Oj, to faktycznie dm a cm to różnica!!!!!!, ale, pomimo tego uważam że wartość znacząco się zmienia, w tym wypadku to omyłka (inna), lecz powodująca zmiany istotne w ofercie.
12,260 2011-11-22 12:12:41
Odp: Odrzucenie art. 89 ust 1 ?? (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wydaje się że poprawienie takiej omyłki jest istotne do całości ceny ofertowej, dlatego też ofertę odrzucił bym.
12,261 2011-11-22 10:17:40
Odp: Jaki zastosować tryb? (5 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Jeżeli zamówienie nie było wcześniej planowane, wynikłe po czasie, to zakładać drzwi i nie przejmować się łączeniem wartości zamówienia.
12,262 2011-11-21 15:21:23
Odp: Oprogramowanie komputerowe (30 odpowiedzi, napisanych SWZ)
zasadnicze znaczenie w tej sytuacji ma wartość części, na którą chcesz udzielić zamówienia. Jeżeli nie przekracza progu 14.000 euro obligującego Cię do stosowania przepisów Pzp, nie musisz ich stosować. Wolno Ci zawrzeć umowę w sprawie tej części w trybie pozaustawowym. Celem nowego przepisu art. 6a ustawy Pzp jest odformalizowanie procedur udzielania zamówień w przypadku zlecania prac lub dostaw o niewielkiej wartości. Co do zasady możesz udzielić zamówienia w częściach, gdy z góry przewidujesz całkowity zakres zamówienia, lecz decydujesz się na sukcesywne dokonywanie zakupów (np. ze względów technicznych czy organizacyjnych).
Jeśli udzielasz zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość części. Jeżeli tak obliczona całkowita wartość zamówienia przekroczy 14.000 euro, masz obowiązek stosować określone procedury ustawy Pzp do poszczególnych części zamówienia, mimo że wartość każdej części nie będzie przekraczać 14.000 euro.
Wyjątkiem od tej zasady jest nowe rozwiązanie wprowadzone w art. 6a ustawy Pzp. Pozwala Ci ono w określonych okolicznościach na zastosowanie wobec danej części zamówienia regulacji właściwych dla jej wartości. Przykład zastosowania tego przepisu znajdziesz poniżej.
PrzykładPewien szpital chce zamówić 4 części dostaw sprzętu medycznego o łącznej wartości 400.000 euro, przy czym:
Część 1 ? 200.000 euro,
Część 2 ? 100.000 euro,
Część 3 ? 90.000 euro,
Część 4 ? 10.000 euro.
20% tego zamówienia to 80.000 euro.
Do części 1, 2 i 3 (razem 390.000 euro) zamawiający zastosuje przepisy ustawy Pzp odpowiednie dla zamówień, których wartość jest równa progom unijnym lub je przekracza . Do części 4 nie zastosuje ustawy Pzp, bo jej wartość nie przekracza 14.000 euro.
12,263 2011-11-21 15:18:27
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Tzn?, czym zdziwiona?
12,264 2011-11-21 13:49:43
Odp: Wezwanie do uzupełnienia. (5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Tak wychodzi.
12,265 2011-11-21 13:43:48
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Przepisy są jasne. Jasne jest też, że są złe i czasami niemożliwe do zrealizowania. Jasne jest też, że nie ma co się włamywać do urzędu bo za to grozi większa odpowiedzialność niż za takie uchybienie przepisom PZP
Święte słowa, osobiście zamieścił bym w poniedziałek ![]()
12,266 2011-11-21 13:30:59
Odp: dokumenty w ofercie częściowej (3 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Tak, wówczas wystarczy jeden, nawet jeżeli wykonawca złoży na wszystkie części to warunek spełni, ad.2 jest ok.
12,267 2011-11-21 13:29:02
Odp: Wezwanie do uzupełnienia. (5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
To przykro, uzupełnić go nie może, a skoro był to wymagany dokument składający się na ofertę to niestety ale oferta wypada z gry.
12,268 2011-11-21 13:27:49
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Myszy jest to głupota ale:
Zgodnie z przepisami ustawy Pzp specyfikacja istotnych warunków zamówienia winna być udostępniona na stronie internetowej zamawiającego od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Udostępnienie tego dokumentu w innym terminie, tj. po dniu, w którym nastąpiła publikacja ogłoszenia o zamówieniu, będzie stanowiło naruszenie dyspozycji przepisu art. 42 ust. 1 ustawy Pzp.
12,269 2011-11-21 12:58:00
Odp: Odwołanie bez podstawy prawnej (12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
Moja kontrola ![]()
12,270 2011-11-21 12:56:54
Odp: dokumenty w ofercie częściowej (3 odpowiedzi, napisanych SWZ)
1, jak kto woli może być jeden lub ilość x na dane części
2. oświadczenie z art.22, a wykaz usług zależy jakie były postawione warunki, do części1 może być inny jak do części 2 itd
3. wystarczy jeden załącznik jak piszesz
itd.
12,271 2011-11-21 12:53:26
Odp: Wezwanie do uzupełnienia. (5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
1. Wezwać
2.Nie ma potrzeby i na przyszłość tego nie żądać wystarczy jak jest odpowiedni zapis w tym zakresie w ofercie
3. tzn?, bo to raczej nie jest dok. z rozporządzenia ![]()
12,272 2011-11-21 12:51:38
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
No właśnie że jest to z przepisami sprzeczne.
12,273 2011-11-21 11:44:46
Odp: Odwołanie bez podstawy prawnej (12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
Tak tak, jednak uwierzcie że już przez to przechodziłem i było ok.
12,274 2011-11-21 11:43:34
Odp: informacja banku (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
J.w ![]()
12,275 2011-11-21 11:38:51
Odp: ogłoszenie o zamówieniu opublikowane w dzienniku UE w sobotę (13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Faktycznie zgapiłem się, jak w sobotę to być musi inaczej gdyby była to niedziela, w tej sytuacji nie przychodzą z pomocą także przepisy Kodeksu cywilnego, gdyż w przypadku sobót termin na wykonanie określonych przepisami czynności mija właśnie w ten dzień. Sobota nie jest bowiem traktowana przez przepisy jako dzień ustawowo wolny od pracy.
Apollo racja.


