11,601

(5 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

1.Z datą podpisania umowy - ogłoszenia o udzieleniu zamówienia
2.Tak, jest załącznikiem.

A może warto zastanowić się nad zmianą regulaminu powołania komisji?

Zdaniem arbitrów nie jest wystarczające, abyś w opisie wskazał na konkretny znak towarowy oraz dodał wyrażenie ?lub równoważne?. Powinieneś również wskazać, co rozumiesz pod pojęciem ?produkt równoważny?. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie stwierdzić, czy zaoferowany przez wykonawcę produkt jest równoważny, czy nie. Zaznacz, że produktem równoważnym będzie produkt co najmniej równy pod względem wybranych czy też wszystkich cech technicznych i jakościowych produktowi o danym znaku towarowym, patencie lub pochodzeniu.
W przypadku środka do mycia naczyń ? określając, co rozumiesz pod pojęciem produktu równoważnego, możesz napisać, że powinien on np.:

    usuwać tłuszcz i inne zanieczyszczenia,
    być dostępny w opakowaniu nie mniejszym niż 450 ml i nie większym niż 550 ml,
    mieć neutralne ph i
    mieć zapach cytrynowy.

Orzeczenie:
To, że powinieneś zaznaczyć w siwz, co rozumiesz pod pojęciem ?produkt równoważny?, potwierdzają orzeczenia Zespołów Arbitrów. W wyroku z 23 kwietnia 2003 r. (sygn. UZP/ZO/0-439/03) arbitrzy wskazują, że dopuszczając składanie ofert równoważnych, musisz precyzyjnie określić parametry techniczne i wymogi jakościowe dotyczące ofert równoważnych.
W innym wyroku arbitrzy podnoszą, że nie można uznać, iż dana oferta nie spełnia wymogu równoważności, jeżeli z powodu braku danych nie można wskazać, czy oferta jest równoważna (wyrok z 12 grudnia 2003 r., sygn. UZP/ZO/0-2017/03).

Tego zamówienia nie polecam dzielić na części.

Bramka nr2.

Dobrze będzie jak tą równoważność opiszecie.

Napisać.

11,608

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Cieszymy się smile

No jak nie, pod równoważność coś się podpasuje na 100%, opisać na podstawie tych wycofanych, podobne znajdzie się na pewno, a kalkulacja cenowa, fakt, być musi.

Zapewne można, zależy jakie macie zapisy w umowie, może przyczyny niezależne od wykonawcy lub inne podobne.

11,611

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

A może zwrócić się tak do radcy prawnego z pomocą o stworzenie umowy, było by chyba prościej, na forum ciężko tak jakoś na odległość wink

11,612

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przepis z zatrzymaniem wadium chory i nieprecyzyjne, zawsze staram się zwracać smile

11,613

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jest to dopuszczalne, jak hubal.

11,614

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zmiany wyjaśnienia i informowanie określa art. 38

Jak najbardziej tak, stosując art.6a

Lub, dopuścić po prostu równoważność.

Jak najbardziej może być wszystko w jednym, protokół można modyfikować do potrzeb, zachowują przy tym punkty które są w nim wymagane.

11,618

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Odpowiedź na pytanie, najszybciej jak tylko na to pozwala złożoność danego postępowania.

11,619

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z tym że proszę pamiętać że umowę można podpisać po TZO, jeżeli obie strony wyrażą zgodę na warunkach z postępowania i warunków przedstawionych w ofercie wykonawcy, co do wadium, ciężko jednoznacznie stwierdzić nie widząc dok. jednak przesłanki do zatrzymania są.

11,620

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W takim razie nie są te same, więc uznać nie można, co do wadium, hmm, sprawa sporna.

11,621

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie jak hubal.

Pytanie do szad, jak działa ta komisja, jest stała ale czy z jej składu powołujecie skład do danego postępowania, i czy akurat do tego zamówienia została powołana?

Tak.

Do progów UE nie trzeba powoływać komisji, ale jak już została powołana do tych danych postępowań to niech podpiszą.

11,625

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sens tworzenia konsorcjum polega na tym, aby o zamówienia mieli szanse ubiegać się także wykonawcy, którzy samodzielnie nie spełniają warunków udziału w postępowaniu. W tym właśnie celu ustawa Pzp pozwala im na łączenie potencjałów finansowych, kadrowych, technicznych, a także doświadczenia, tylko taj jak wspomniałem wyżej jeżeli chodzi o wiedzę i doświadczenie nie może to polegać na dowolny sumowaniu, wyobraź sobie że wymagasz wykonania budowy drogi o długości 10 km, zgłasza się konsorcjum 10wykonawców gdzie każdy wykonał po 1km, mogłoby dojść do sytuacji, w której kilku lub kilkunastu wykonawców będzie ubiegać się o udzielenie zamówienia wyłącznie po to, aby dokonać sumowania drobnych wykonywanych przez nich zamówień, które jednak nie będą potwierdzać, że wykonawca jako cały ?zbiorowy podmiot? jest w stanie wykonać zamówienie, ponieważ ma takie doświadczenie.