11,176

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przeważnie jest firma "XYZ" Jan Kowalski..... .

11,177

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To się akurat zgadza, z tym że pomimo że przedmiary są pomocniczo przy ryczałcie wykonawcy ściśle się ich trzymają więc pytającemu się nie dziwię.

Ja nie mówię że to źle, ale ryzykowne.

Komisja nie decyduje w naszej jednostce, jest to kierownik zamawiającego i głównodowodzący kasą skarbnik smile

Jak jest pracownikiem to niech się nie czepiają, odpisać że jest to pracownik który oddał się do dyspozycji z własnej nie przymuszonej woli i finał.

Gośka, jeżeli chodzi o udokumentowanie na www mam bardzo mieszane odczucia i chyba bym tego nie zastosował.\ ale to moje zdanie.

Jak macie kasę, tzn, zostało z jednej części to możecie przesunąć na drugą i tyle.

11,183

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

W tym wypadku skłaniam się do opinii że Zamawiający dopuścił się uchybienia, dlatego też należy niezwłocznie go o zaistniałej sytuacji poinformować.

Tak by na to wychodziło.

To było by, lekkie przegięcie.

11,186

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

W tym wypadku zmiana zapewne prowadziła do zmiany opisu przedmiotu zamówienia a więc termin winien zostać przesunięty, fakt jest taki że jesteście zagrożeni zatrzymaniem wadium, jednak trzeba przypomnieć o zmianie TSO a wówczas zamawiający się obudzi.

Można, ale jak nie wskażą to co zrobisz? smile, lub nie ma takiej strony?

A na jakiej podstawie żąda ich Zamawiający?

Z tym zawsze jest mały kłopot, osobiście jestem za tym aby do każdej części załączano osobne dokumenty, wówczas wykonawca składając ofertę na wszystkie zadania może wykazać się w każdej części tą samą robotą.

11,190

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Na firmę, chyba że jest to s.c to również na wspólników.

"Stronami umowy spółki cywilnej, a więc wspólnikami mogą być różne podmioty prawa cywilnego np. osoby fizyczne, osoby prawne oraz handlowe spółki osobowe. W wypadku kiedy wspólnikami spółki cywilnej są wyłącznie osoby fizyczne, wówczas przedsiębiorcy ci nie mają obowiązku składania dokumentu z Krajowego Rejestru Karnego potwierdzającego, iż nie podlegają wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy. Nie są bowiem uznawani w świetle ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary za "podmioty zbiorowe"."
Więc do niczego wzywać nie trzeba bo jest ok.

RobertR napisał/a:

Jak się umówicie, tak zrobicie.

Tylko tu akurat to Zamawiający rządzi smile

11,193

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie, nie tylko sama zmiana kwoty ma tu znaczenie, a ogół całej poprawki.

11,194

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgadza się, oświadczenie dopuszczalne.

Jest możliwy, dlaczego nie.

hubal napisał/a:

W zasadzie TAK, jednak w celu ratowania sytuacji pośpiech jest zrozumiały.

No właśnie teraz to zamawiający musi się ratować nie zwracając uwagi na wykonawców!

11,197

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Dokładnie, i po sprawie.

11,198

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja bym tego nie zamieszczał.

11,199

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokumentów potwierdzających kwalifikacje - nie.

Np. tak.