Zakres i charakter wyjaśnień jest swobodny dla wykonawców, wszystko zależy co wykonawca wyjaśni i gdzie tkwi szczegół ewentualnej skalkulowanej ceny, więc jednoznacznie na takie pytanie nie da się odpowiedzieć.
11,126 2012-02-21 18:57:54
Odp: Rażąco niska cena (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
11,127 2012-02-21 18:45:52
Odp: kosztory 6 miesieczny (25 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
ale kolego heh, o tym jest właśnie mowa, z czego Ty robisz problem?
11,128 2012-02-21 13:32:40
Odp: dokumenty żądane od wykonawców w ogłoszeniu unijnym (5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Byle było zmieszczone, bez większego znaczenia czy w pkt. II.2.1 czy VI.3.....
11,129 2012-02-21 13:29:54
Odp: warunek udziału postawiony a na ptwierdzenie oświadczenie z art.22 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dokładnie bramka nr1 lub 2 lub 1i2 łącznie.
11,130 2012-02-21 13:28:52
Odp: warunek na wymianę stolarki okiennej (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie ma przeszkód aby były to tylko okna, jak również ogólna stolarka, ale może i faktycznie postawić na same okna ![]()
11,131 2012-02-21 11:54:59
Odp: dokumenty żądane od wykonawców w ogłoszeniu unijnym (5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Skoro nie ma to trzeba dopisać i po sprawie, ostatnio przy kredycie tą informację zamieszczałem przed pkt. z tego co pamiętam.III.2.2 ![]()
11,132 2012-02-21 11:49:18
Odp: warunek udziału postawiony a na ptwierdzenie oświadczenie z art.22 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Oczywiście że tak.
11,133 2012-02-21 10:55:51
Odp: dokumenty żądane od wykonawców w ogłoszeniu unijnym (5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
"Inne dokumenty".
11,134 2012-02-21 10:52:47
Odp: warunek na wymianę stolarki okiennej (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli budynek jest wpisany do rejestru zabytków, to wszelkie prace konserwatorskie, restauratorskie czy roboty budowlane wymagają zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Jak najbardziej warunek doświadczenia prac na budynkach zabytkowych jest uzasadniony i prawidłowy, co do drugiego pytania nie trzeba się ograniczać do samych okien.
11,135 2012-02-21 10:01:05
Odp: warunek udziału postawiony a na ptwierdzenie oświadczenie z art.22 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
poniżej progów możesz poprzestać na samym oświadczeniu.
11,136 2012-02-21 08:36:48
Odp: wybór oferty najkorzyst. a TZO (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Po TZO obie strony muszą wyrazić wolę podpisania umowy na warunkach wynikających z oferty.
11,137 2012-02-21 08:35:25
Odp: kosztory 6 miesieczny (25 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Tak, np. dzisiaj szacujesz, jutro ogłaszasz.
11,138 2012-02-21 08:34:23
Odp: warunek udziału postawiony a na ptwierdzenie oświadczenie z art.22 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Można.
11,139 2012-02-21 07:08:11
Odp: kosztory 6 miesieczny (25 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Ustalenia wartości robót budowlanych możesz dokonać nie wcześniej niż 6 miesięcy przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. A zatem, niezależnie od wcześniejszych szacunków, wiążąca jest wartość zamówienia określona przez Ciebie w tym 6-miesięcznym okresie.
11,140 2012-02-21 06:38:26
Odp: dostawa książek (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ciężko powiedzieć co to za programy itd., lecz na pierwszy rzut chyba raczej nie.
11,141 2012-02-20 19:52:32
Odp: dostawa książek (8 odpowiedzi, napisanych SWZ)
"Po pierwsze, nie można zgodzić się z poglądem, według którego zakazane jest opisywanie przedmiotu zamówienia na zakup książek poprzez oznaczenie ich tytułu i autora. Wręcz przeciwnie, wypełnienie dyspozycji art. 29 ust. 1 ustawy Pzp, który wymaga, by przedmiot zamówienia opisany został w sposób jednoznaczny i wyczerpujący za pomocą dostatecznie dokładnych oraz zrozumiałych określeń, przy uwzględnieniu wszystkich wymagań i okoliczności mogących mieć wpływ na sporządzenie oferty, stwarza konieczność wskazania przez zamawiającego konkretnych tytułów, jakich dostarczenia oczekuje od wykonawcy. Inaczej zamawiający nie miałaby możliwości porównania i oceny złożonych ofert. Powyższy sposób opisu przedmiotu zamówienia nie narusza art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, który ustanawia zakaz wskazywania znaków towarowych, patentów czy pochodzenia. Określenie tytułów książek i ich autorów nie jest bowiem wskazaniem znaku towarowego, patentu czy pochodzenia, chociaż może w pewnych okolicznościach wskazywać na konkretnego wydawcę, jeżeli jako jedyny uzyskał on prawo do wydania danego utworu. W takim jednak przypadku efekt konkurencji będzie zachowany poprzez rywalizowanie o uzyskanie zamówienia przez różne podmioty zajmujące się dystrybucją utworów wydawanych przez tego wydawcę. "
Szczegóły:
http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/57DD4BC0
11,142 2012-02-20 16:22:15
Odp: PROJEKT 4letni jaką przyjąć wartość szacunkową (29 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
bo nie było wiadome czy zakres z 4 lat będziemy realizować.
Ma to sens?
Ma sens i rozjaśnia sprawę.
11,143 2012-02-20 15:32:38
Odp: Zabezp. należytego wykonania umowy (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
No i ma rację ponieważ to mu się należy my zawsze mamy gotówkę na koncie oprocentowanym, więc zadaniem księgowości jest je wypłacić z odsetkami.
11,144 2012-02-20 15:30:50
Odp: Referencje (1 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jeżeli są to usługi powtarzające się okresowo i w tym okresie wykonał usługi przez was wymagane np. kwotowo to należy uznać.
11,145 2012-02-20 13:05:36
Odp: Oferta w terminie, ale nie otwarta (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie ma innego wyjścia jak unieważnić w tym wypadku.
11,146 2012-02-20 13:03:09
Odp: Energia elektryczna - nowe stawki (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Najlepiej dwa formularze, ofertowy i cenowy a w cenowym:
Energia elektryczna czynna - [kWh]
2) Opłata handlowa (za obsługę rozliczenia odbiorców ) - [zł/m-c]
Razem sprzedaż energii (1+2)
3) Składnik zmienny stawi sieciowej [zł/kWh]
4) Składnik stały stawki sieciowej - [zł/kW/m-c]
5) Stawka opłaty przejściowej - [zł/kW/m-c]
6) Stawka jakościowa [zł/kWh]
7) Opłata abonamentowa dystrybucji - [zł/m-c]
Razem dystrybucja energii (3+4+5+6+7)
Ogółem sprzedaż i dystrybucja
W ofertowym łączna cena oferty przez okres realizacji zamówienia, kwota przeniesiona z formularza cenowego ![]()
11,147 2012-02-20 10:40:23
Odp: Energia elektryczna - nowe stawki (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
cena za 1 kWh.
11,148 2012-02-20 09:31:02
Odp: Wyrok KIO (3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
Dowiedzą się jak otrzymają informację o wyborze najkorzystniejszej oferty, tam można wpisać że w związku z wyrokiem KIO Zamawiający dokonał ponownej oceny ofert w wyniku której........... .
11,149 2012-02-20 09:20:45
Odp: Energia elektryczna - nowe stawki (33 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Możecie, chyba że są na tyle niekorzystne, to można spróbować rozwiązać i przeprowadzić postępowanie.
11,150 2012-02-20 08:26:05
Odp: udział w postepowaniu (1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
A dlaczego niby nie może?
Ustawa Pzp nie zabrania udziału pracownika w postępowaniu o zamówienie publiczne prowadzonym przez jego pracodawcę. Jedyne ograniczenie w tym zakresie stawia art. 24 ust. 2 pkt 1 ustawy, który stanowi, że w takim przypadku należy szczególnie zwracać uwagę na zachowanie uczciwej konkurencji i równego traktowania wszystkich wykonawców biorących udział w postępowaniu.
Pracownika zamawiającego można wykluczyć z postępowania jedynie wówczas, gdy wykonywał czynności związane z przygotowaniem postępowania lub do przygotowania oferty posłużył się inną osobą, która uczestniczyła w takich czynnościach.
Z obowiązkiem wykluczenia pracownika z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy:
rezultaty pracy pracownika będą bezpośrednio wykorzystane w tym postępowaniu;
charakter czynności, które wykonywał dany pracownik, przygotowując postępowanie, będzie mieć wpływ na wynik tego postępowania (np. szacował wartość zamówienia, co może mieć wpływ na wynik prowadzonej procedury);
przygotowywał opis przedmiotu zamówienia i dzięki temu mógł lepiej przygotować swoją ofertę (podejrzenie takie może zachodzić głównie wówczas, gdy wyznaczony został bardzo krótki termin na składanie ofert i pozostali wykonawcy będą mieli problem z przygotowaniem oferty);
znając organizację swojego pracodawcy, miał dostęp do informacji lub danych, które znacząco wpływają na jakość przygotowanej przez niego oferty, a informacje te nie zostały przekazane pozostałym wykonawcom;
przygotowywał swoją ofertę we współpracy z osobą wykonującą czynności w postępowaniu, co może mieć wpływ na wynik postępowania.


