11,151

(3 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Powtarzasz czynności w zakresie w jakim nastąpiły błędy i w zakresie w jakim KIO nakazała.

A co teraz masz z tym zrobić?, zostawić jak jest przecież cofnąć nie cofniesz.

Arek1980 napisał/a:

Przepraszam za moją niewiedzą, ale jaki to jest protokół 6a

Nie ma takiego protokołu, po prostu zaznaczasz np. w ZP-PN że jest to postępowanie z udziałem art.6a.

Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone z należytą starannością (art. 32 ust. 1 ustawy Pzp). Czy wartość zprojektu należy łączyć i traktować jak ten sam rodzaj zamówienia, czy szacować oddzielnie, należy ustalić, czy mamy do czynienia z tożsamością zamówień czy też z odrębnymi zamówieniami. Ustawa Pzp nie definiuje pojęcia odrębny przedmiot zamówienia. Należy przyjąć (zgodnie z opinią Urzędu Zamówień Publicznych), iż pod uwagę winniśmy brać:

    tożsamość przedmiotową zamówienia ? zamówienia tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu,
    tożsamość czasową zamówienia ? możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie,
    możliwość realizacji zamówienia przez jednego wykonawcę.

Moim zdaniem należy połączyć wartość robót budowlanych i stosownie do tej wartości przeprowadzić jak w Twoim wypadku,  odrębne procedury, ale zgodnie z przepisami właściwymi dla łącznej wartości zamówień. 
Wyznacznikiem do oceny tego, czy masz do czynienia z jednym zamówieniem, powinien być zakres planowanych prac budowlanych (przedsięwzięcia budowlanego). Definicja zamówienia na roboty budowlane oraz art. 17 ust. 6a dyrektywy 2004/17/WE i odpowiednio art. 9 ust. 5a dyrektywy 2004/18/WE stanowi, że jeżeli proponowane roboty budowlane lub zakup usług mogą prowadzić do równoczesnego udzielania zamówień w formie odrębnych części, wówczas należy uwzględnić łączną szacunkową wartość wszystkich tych części.

11,155

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No nie oceniasz jak nie stawiasz warunku.

11,156

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja natomiast uważam że przepis z rozporządzenia mówi wyraźnie co powinno znaleźć się w wykazie, a jest tam również mowa o kwocie, skoro do kwoty warunek nie został określony to również nie będzie podlegał ocenie i bez znaczenia będzie jeżeli jeden wykonawca wpisze 100 zł a inny 10 000 zł.

Pablo napisał/a:

Jeśli nie chcą, to po prostu nie uzupełniają

Tak, tylko tracą wadium smile

11,158

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No dobrze ale warunku co do wartości nie wymagacie, a więc i tak nie ma to znaczenia w waszym wypadku.

11,159

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Skoro żądacie to już zgodnie z rozporządzeniem,  a  dlaczego tak nie chcecie tej wartości, niech wpiszą!

Jak umowy są zawarte i jeszcze obowiązują to nie ma żadnych przesłanek aby je rozwiązywać.

11,161

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.bzg.pl/node/443
Proszę jeszcze zapoznać się z tym wyrokiem KIO 2293/11z 8 listopada.

11,162

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Poprawić w umowie, ważniejsza jest SIWZ i ogłoszenie jeżeli tam było poprawnie to nie widzę problemu.

To jest tak samo jak wykonawca ma wartość zamówienia wykonać za 100 000 zł a wykona za 90 000 smile, wiadomo że w praktyce tak nie jest, ale to przykład, przecież zamawiający nie będzie na siłę płacił tych 10 000, z drugiej zaś strony żadna kontrola się nie przyczepi, a jeszcze pochwali smile.

11,164

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Taka poprawka to żadna poprawka, korekta czysto techniczna.

Tak, zawsze trzeba pamiętać że na daną część która przekracza można znaleźć dodatkowe środki jeżeli się to nie uda trzeba unieważnić, natomiast jeżeli obie części przekraczają i nie da się znaleźć dodatkowych środków wówczas 2 części do unieważnienia.

To jest do przyjęcia, dlaczego mam płacić więcej skoro firma z którą mam podpisaną umowę obniża koszty poboru energii.

Małe niezrozumienie, unieważniasz w tej części na którą nie masz kasy, jeżeli w części np. 2 kwota się mieści to jest ok.

Wszystko zależy na czym dokładnie miała by polegać ta zmiana, kiedy była zawarta umowa i co znajduje się w warunkach umownych, ja jestem innego zdania niż doris i jakoś na pewno idzie to zmienić.

Jak masz nadawcę to otwierać nie ma potrzeby.

Jeśli zachodzi przesłanka z art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp, czyli oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, jaką zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia - to jej zaistnienie rozpatruje się w odniesieniu do konkretnej części.
W związku z tym należy unieważnić te części, względem których występuje przesłanka unieważnienia z art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp.
W tym wypadku wychodzi że 2 części.

Wszystko jest w ustawie, wystarczy przeczytać wink

11,172

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To fakt.

W całości, chyba że masz mega uzasadnienie na które część decydujesz się przesunąć środki.

Unieważnienie i tyle, ryzyko podejmowania decyzji w tym przypadku zbyt duże.

Dokładnie tak jest hubal, nic poza tym, wszystko na "gębę" a skarbik robi później swoje.