9,476

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uważam że opinia ważna i znacząca w temacie.

9,477

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak dla mnie, jest ok.

Porozumienie jak najbardziej, ale każda gmina ma prawo ogłosić osobne postępowania, chyba że łącznie chcą przeprowadzić całą procedurę, wówczas łącznie.

nina napisał/a:

Darku ja opisuję opłaty skarbowe i sądowe - Nie dotyczy

Lub nie podlega i tyle.

To przemów do szefa, to jest najlepsze wyjście, bez zbędnych kombinacji.

Poprzez zamówienia publiczne rozumie się umowy odpłatne zawierane pomiędzy zamawiającym a wykonawcą, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane.
Opłaty skarbowe, podatki, delegacje nie są zamówieniami publicznymi, bowiem nie są to umowy odpłatne pomiędzy wykonawcą a zamawiającym i w tej ocenie nie jest decydujący fakt, że nie mogą być zakwalifikowane jako dostawa, usługa czy robota budowlana. Zamawiający ma obowiązek ich uiszczania, ale obowiązek ten wynika z regulacji prawnych w Rzeczpospolitej Polskiej.

9,482

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Stosownie do ar 26 ust. 3 ustawy ? Prawo zamówień publicznych, zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganych przez zamawiającego oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub którzy nie złożyli pełnomocnictw, albo którzy złożyli wymagane przez zamawiającego oświadczenia i dokumenty, o których mowa w art. 25 ust. 1, zawierające błędy lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie (?). Z powyższego wynika, że obowiązek wezwania do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 dotyczy wszystkich dokumentów wskazanych w art. 25 ust. 1.
Zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy ? prawo zamówień publicznych, w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania zaś oświadczenia lub dokumenty potwierdzające: spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, zamawiający wskazuje w ogłoszeniu o zamówieniu (?).
Powyższe wskazuje, że obowiązek wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy ? Prawo zamówień publicznych odnosi się do wszystkich dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, a więc zarówno dokumentów potwierdzających spełnianie warunków ?pozytywnych?, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, jak i brak podstaw do wykluczenia z postępowania  - niespełnianie warunków ?negatywnych?, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy.
Na marginesie należy zauważyć, że w art. 25 ust. 1 jest mowa o ?oświadczeniach lub dokumentach niezbędnych do przeprowadzenia postępowania?, jakich może żądać zamawiający od wykonawców. Kategoria ta została doprecyzowana w wydanym na podstawie art. 25 ust. 2 ustawy ? Prawo zamówień publicznych rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawców, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane. Tym samym przyjąć należy, że obowiązek wzywania wykonawców do uzupełnienia oświadczeń lub dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy ? prawo zamówień publicznych dotyczy wszystkich oświadczeń lub dokumentów, które zostały wymienione w ww. rozporządzeniu.
Źródło: Urząd Zamówień Publicznych (www.uzp.gov.pl).

Zrobił bym jednym postępowaniem z dopuszczeniem ofert częściowych, wilk syty i owca cała smile

A jakiej wartości ta opłata?

Co żądać?

9,486

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uważam jak uważałem wcześniej, zdania nie zmieniłem., a więc odrzucenie.

Osobno dystrybucję, osobno dostawę.

Nie ma opcji w tym wypadku do ich zwrotu.

9,489

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To oświadczenie nie jest dok. z rozporządzenia a więc mam wątpliwości co do możliwości wezwania wykonawcy.

Pomarudzić trzeba, wskazane smile

9,491

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z tym groszem nie taka prosta sprawa i może być faktycznie kłopot przy rozliczeniu.

9,492

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do uzupełnienia oferty, czy oświadczenia?

9,493

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Też bym uznał.

9,494

(50 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak masz dwa atesty z czego jeden potwierdza warunek to po co chcesz wzywać?

9,495

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Są dopuszczalne, a wykaz tez podmienił?

9,496

(50 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Oczywiście że tak, wszak to dwa boiska tyle że w trakcie jednej inwestycji jak nasze Orliki.

Jeżeli macie regulamin poniżej 14 000 euro + do tego regulaminu protokół to tak.

9,498

(15 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

To wpisz dwóch (uzasadnienie).

9,499

(50 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Postaram się, nie obiecuję.

9,500

(15 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jak jest jeden wykonawca to uzasadnienie wystarczy jedno.