Więc wykluczenie i odrzucenie - wyszczególnić.
9,276 2012-10-18 12:56:29
Odp: wykluczenie, czy odrzucenie? (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
9,277 2012-10-18 12:47:52
Odp: wykluczenie, czy odrzucenie? (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Konieczność wykluczenia wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp ma miejsce wówczas, gdy wykonawca nie wykaże spełniania warunków udziału w postępowaniu określonych w art. 22 ust. 1 ustawy, czyli warunków odnoszących się do wykonawcy (warunków podmiotowych).
W przedstawionym wypadku jak Apollo.
9,278 2012-10-18 12:02:01
Odp: ZUS (11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zaświadczenie jest OK!
9,279 2012-10-18 09:37:39
Odp: zmieniony termin realizacji (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Oczywiście że niezgodnie z postawionym wymogiem.
9,280 2012-10-18 06:52:30
Odp: dodatkowe środki na zakup sprzętu (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
W tym wypadku musi - jak hubal.
9,281 2012-10-17 12:21:17
Odp: brak tabeli formularza cenowego (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Oferta niezgodna z SIWZ, na to wychodzi.
9,282 2012-10-17 12:06:53
Odp: dodatkowe środki na zakup sprzętu (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dodatkowe, nieplanowane środki, po realizacji pierwszego zamówienia, można potraktować jako odrębne.
9,283 2012-10-17 07:52:00
Odp: zatrzymanie wadium (6 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Sprawa zatrzymania wadium to już Pzp nie bardzo, a sprawa z KC.
9,284 2012-10-16 11:37:29
Odp: czy wezwać do uzupełnienia? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No nareszcie
, sprawa wydaje się rozwiązana ![]()
9,285 2012-10-16 08:16:14
Odp: czy wezwać do uzupełnienia? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Co do zasady wszystkie dokumenty wymienione w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów mogą zostać złożone w formie:
- oryginału lub
- kopii potwierdzonej za zgodność przez wykonawcę.
Dokumenty składa wykonawca nie podwykonawca.
9,286 2012-10-16 08:10:26
Odp: WR Zabezpieczenie należytego wykonania umowy (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Nie będzie.
9,287 2012-10-16 08:07:10
Odp: dwie ceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Decyzja należy już chyba do Ciebie.
9,288 2012-10-16 06:39:39
Odp: WR Zabezpieczenie należytego wykonania umowy (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jak najbardziej można.
9,289 2012-10-16 06:34:24
Odp: czy wezwać do uzupełnienia? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Kwestia potwierdzania za zgodność z oryginałem dokumentów podmiotu trzeciego została uregulowana w § 6 ust. 2 rozporządzenia z 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane. Zgodnie z tym przepisem, w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3 (tj. podmiotów trzecich biorących udział w realizacji części zamówienia), kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty. Powyższe oznacza, że dokumenty podmiotu trzeciego mogą być potwierdzone zarówno przez wykonawcę jak też przez podmiot trzeci, którego te dokumenty dotyczą. Potwierdza to wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 sierpnia 2010 r. (sygn. akt KIO 1545/10), w którym stwierdzono, że użyta w § 6 ust. 2 rozporządzenia alternatywa łączna (?lub?) przesądza o możliwości dokonania tego poświadczenia zarówno przez wykonawcę jak i wystawcę dokumentu, a przeciwna interpretacja byłaby sprzeczna z literalnym brzmieniem przepisu i nieuzasadniona względami celowości.
9,290 2012-10-16 06:23:32
Odp: czy wezwać do uzupełnienia? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czyli korzysta również z zasobu osób podmiotu trzeciego?
9,291 2012-10-16 05:54:35
Odp: zobowiązanie innego podmiotu (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Obligatoryjnie do uzupełnienia, jak nina.
9,292 2012-10-16 05:50:09
Odp: dwie ceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
właśnie wyrokiem z 6 marca wyjechał nam oferent
Też bym tak zrobił ![]()
9,293 2012-10-15 12:43:55
Odp: Formalności (25 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Informacje jakie należy zamieszczać określa ustawa, wystarczy poczytać.
9,294 2012-10-15 11:43:56
Odp: Przejście osoby fizycznej w spółkę z o.o. a referencje (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Własnym.
9,295 2012-10-15 10:28:08
Odp: dwie ceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli w siwz nie wskażesz, np. jak będziesz poprawiał omyłki polegające na rozbieżności ceny określonej słownie i liczbą, nie będziesz miał podstaw do jej poprawienia. Ofertę z takim błędem będziesz musiał odrzucić jako niezgodną z ustawą na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp. Taka oferta zawierałaby bowiem de facto 2 ceny i przez to będzie traktowana jako złożenie 2 ofert.
Jednak wiele zależy także od dokładnej analizy oferty i zaistniałego stanu faktycznego. Jeżeli będziesz w stanie stwierdzić, że pomimo zaistniałej rozbieżności w cenie ofertowej cena podana liczbą lub słownie nie budzi wątpliwości, możesz poprawić zaistniałą omyłkę jako oczywistą omyłkę pisarską. Tym bardziej że za oczywistą omyłkę pisarską uznaje się również tę, która nie jest widoczna w treści samego formularza ofertowego, a wynika z porównania pozostałych dokumentów stanowiących zawartość oferty (wyrok KIO z 6 marca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 215/09).
9,296 2012-10-15 10:25:27
Odp: różne ceny słownie/pisemnie (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Watek już istnieje w dziale "Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych"
9,297 2012-10-15 10:23:10
Odp: dwie ceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A jak posiadasz jeszcze inny dok. świadczący o cenie?, np. kosztorys ofertowy?
9,298 2012-10-15 10:20:55
Odp: Formalności (25 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie ma takiej potrzeby.
9,299 2012-10-15 09:25:58
Odp: zapis w przetargu dot. ilości mat. biur. (6 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Witam,
czy w PN na dostawę mat. biurowych, papieru oraz tonerów, tuszy mogę zastosować zapis, iż podane ilości są szacunkowe i mogą ulec zmianie, do wysokości posiadanych na ten cel przez Zamawiającego środków?
Możesz.
9,300 2012-10-15 08:07:51
Odp: zmiany przed podpisaniem umowy (1 odpowiedzi, napisanych Inne)
Nie ma problemu jeżeli zmieniana osoba posiada takie same uprawnienia.


