8,226

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

SIWZ jest załącznikiem jak najbardziej.

8,227

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jarek ma rację.

8,228

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jak najbardziej są.

8,229

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do wykluczenia sam sobie oświadczać ie może.

8,230

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"Uzupełnione na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp dokumenty lub oświadczenia mogą być wprawdzie wystawione po upływie terminu składania ofert (wniosków), ale ich treść powinna potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu przez wykonawcę na konkretny dzień składania ofert (wniosków).
Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).

Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.

Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania."

8,231

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak MIRAS.

To już nie wiem, jak wypowie się na ten temat RIO.

Trzeba mieć jakieś plany kwotowe zapytać jak to wygląda w księgowości, banki jak pisałem wyżej i Jarek oferty nie złożą bez pozytywnej opinii RIO, co przetarg to na nią czekają.

U nas jest w planie na kilka lat kwota przeznaczona w jeden rok nie spłacisz chyba że to mała sumka smile, negatywna opinia RIO może skutkować unieważnieniem, bank raczej w przypadku takiej opinii kredytu nie udzieli.

Tak, wezwać ponownie do listy lub oświadczenia.

8,236

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli faktycznie z innych dok. np. formularz ofertowy nie wynika błąd zawarty w wykazie to jak Jarek.

8,237

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Możesz.

8,238

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na to wychodzi, błędnym dokumentem nie jest a wykonawca oświadcza wykonanie zamówienia sprzeczne z zapisami SIWZ.

8,239

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tego chyba nikt precyzyjnie nie odpowie, sami musicie realnie zadecydować.

Inaczej szacować trzeba by było na okres 4 lat.

Nie da rady jak poprzednicy, musi być na rok.

8,242

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak sobie głośno myślałem wink

8,243

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Z tym wadium to nic innego jak kula u nogi zarówno dla zamawiającego jak i wykonawcy.

8,244

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, ja też, nie bo wynika to z tego że wcześniej też starali się o udzielenie zamówienia, ale czy przypadkiem nie będzie to błędem z naszej strony?

8,245

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pisałem wcześniej o wyjaśnieniach jednak nie ma potrzeby nawet jeżeli wyroki są przeciwne, natomiast wyjaśnienia treści oferty nie zmienią jeżeli o nie wezwiemy, doprecyzują udzieloną już informację że podwykonawca będzie przy realizacji zamówienia.

8,246

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki Karol, czytałem gdzieś już wyrok nr.1 i stąd wydawało mi się że wyjaśnienia będą zbędne smile

8,247

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tym wypadku raczej same wyjaśnienia powinny wystarczyć lecz z drugiej strony nie wiem czy to będzie konieczne.

W sumie tak.

Heh, ja bym wpisał tej danej części.

bipi napisał/a:

To może oznaczać, że dużo roboty nie masz i możesz sobie pozwolić na zbędne czynności big_smile
... oczywiście żartuję wink

Ech tam, jedno pismo w tą czy w tą smile