Zwrócić, nie trzymać kasy, bo i po co?
7,952 2013-11-04 13:32:46
Odp: Brak pozycji w formularzu cenowym (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Uważam że oferta jest niezgodna z SIWZ.
7,953 2013-11-04 13:30:24
Odp: uzupełniony KRS (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Trzeba zbadać treść, nie datę wystawienia, czy wygenerowania dokumentu.
7,954 2013-11-04 13:28:58
Odp: Kryterium jakość (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Najgorsze jest to że to kryterium uznaniowe, jednemu smakuje, innemu nie ![]()
7,955 2013-11-04 13:27:52
Odp: spółka cywilna (32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Umowy żądać nie możesz.
Wspólników spółki cywilnej należy traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego. Dlatego też, stosownie do treści art. 23 ust. 2 ustawy Pzp, zobowiązani są oni do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Zatem jeśli wniosek lub oferta zostaną złożone przez spółkę cywilną bez dołączonego pełnomocnictwa, zobowiązany jesteś do wezwania wykonawcy do jego uzupełnienia.
Problem pojawia się, w sytuacji kiedy wniosek/oferta zostaną podpisane przez wszystkich lub kilku wspólników spółki cywilnej. W pierwszej kolejności powinieneś ustalić, poprzez wezwanie wykonawcy do złożenia wyjaśnień, dlaczego nie dołączono pełnomocnictwa zgodnie z dyspozycją art. 23 ust. 2 ustawy Pzp. Może się okazać, że wspólnicy zastrzegli w umowie spółki lub uchwale wspólników, że dla ważności niektórych czynności prawnych (np. składnia ofert) wymagane jest działanie wszystkich lub kilku wspólników łącznie. Zgodnie bowiem z art. 866 Kodeksu cywilnego każdy wspólnik jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw, chyba że umowa spółki lub uchwała wspólników stanowią inaczej.
7,956 2013-11-04 12:42:48
Odp: Druki zp-przetarg nieograniczony (8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
I też jest ok, byle by istniał ślad, odwzorowanie w protokole.
7,957 2013-11-04 10:43:44
Odp: art. 20 ust. 3 (1 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Komisja jeżeli zostaje powołana do danego postępowania, bada oferty i przedstawia wszystkie propozycje i spostrzeżenia, wiadomo że kierownik zamawiającego ofert nie bada lecz to na nim spoczywa obowiązek akceptacji wyników postępowania, a więc jeżeli np. zachodzi jakakolwiek przesłanka z art.93 powyższe ma zastosowanie.
7,958 2013-11-04 09:52:58
Odp: Druki zp-przetarg nieograniczony (8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Wpisać obie opcje, protokół jest elastyczny a więc podać tą z otwarcia i tą zwiększoną wówczas będzie wszystko jasne a protokół ma odzwierciedlać przebieg postępowania.
7,959 2013-11-04 08:57:20
Odp: Wykaz wykonanych dostaw (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dokumenty składa wykonawca w tym wykaz, nie inny podmiot.
7,960 2013-11-02 10:33:50
Odp: Opis przedmiotu zamówienia (15 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Nie można opisywać przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, chyba że jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia i zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, a wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy ,,lub równoważny.
Zdaniem arbitrów nie jest wystarczające, abyś w opisie wskazał na konkretny znak towarowy oraz dodał wyrażenie ?lub równoważne?. Powinieneś również wskazać, co rozumiesz pod pojęciem ?produkt równoważny?. W przeciwnym razie bardzo trudno będzie stwierdzić, czy zaoferowany przez wykonawcę produkt jest równoważny, czy nie. Zaznacz, że produktem równoważnym będzie produkt co najmniej równy pod względem wybranych czy też wszystkich cech technicznych i jakościowych produktowi o danym znaku towarowym, patencie lub pochodzeniu.
7,961 2013-10-30 19:22:41
Odp: Podpisanie umowy (4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Warunki stawia zamawiacz, jednak można iść (czasami) na rękę i podpisać korespondencyjnie ![]()
7,962 2013-10-30 16:13:38
Odp: art. 150 ust. 3 pzp (2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Może.
7,963 2013-10-30 16:09:52
Odp: Podpisanie umowy (4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Hmm, zdarza się i korespondencyjnie lecz tego należy unikać, niech się czuje w obowiązku i przyjedzie.
7,964 2013-10-30 13:30:22
Odp: Opis przedmiotu zamówienia (15 odpowiedzi, napisanych SWZ)
http://szkolenia-budzetowe.pl/artykuly/Zasada-Uczciwej-Konkurencji-i-Zasada-Rownego-Traktowania-Wykonawcow
7,965 2013-10-30 13:23:13
Odp: oddać czy zatrzymać wadium (11 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Ogólnie to nie zniosą, ale może ograniczą przesłanki..., kiedyś tam.
7,966 2013-10-30 13:22:02
Odp: brak wyceny ceny jednostkowej w formularzu cenowym (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
89.1.2
7,967 2013-10-30 12:44:41
Odp: oddać czy zatrzymać wadium (11 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Ciekawe kiedy wymyślą coś nowego w ustawie, oczywiście logicznego i składnego, oczywiście mowa np. o zniesieniu zatrzymywania wadium w przypadku braku uzupełnienia dok.
7,968 2013-10-30 12:42:32
Odp: brak wyceny ceny jednostkowej w formularzu cenowym (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli ewentualnie było by 0 to jeszcze ujdzie, oczywiście mowa o cenach jednostkowych, brak ceny skutkuje odrzuceniem oferty.
7,969 2013-10-30 11:50:50
Odp: oddać czy zatrzymać wadium (11 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Do wyjaśnień możesz wezwać zawsze.
7,970 2013-10-30 11:26:02
Odp: oddać czy zatrzymać wadium (11 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Też jestem za oddaniem, jak w 99% innych przypadków.
7,971 2013-10-30 11:24:48
Odp: wykaz usług głównych a usługa wykonywana (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Kurs raczej ma swój początek i koniec, nie trwa wiecznie.
7,972 2013-10-30 09:55:56
Odp: zły wykonawca (6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Lepiej e-mailem jak pocztą ![]()
7,973 2013-10-30 09:54:01
Odp: Art. 5 dot. terminów składania ofert (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A więc zastanowić się, przemyśleć i dać termin realny.
7,974 2013-10-30 07:56:45
Odp: CEIDG po terminie (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Powinnaś ustalić, czy z dokumentu jednoznacznie wynika, że na dzień składania ofert wykonawca prowadził działalność gospodarczą, tzn. nie zawiesił wykonywanej działalności gospodarczej (na podstawie art. 27a ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). Jeśli masz wątpliwości, wówczas działając w zgodzie z zasadą równego traktowania wykonawców, nie powinieneś uznać tego zaświadczenia i wykluczyć wykonawcę z postępowania na podstawie 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.
Co do zasady wykonawca musi spełniać warunki udziału w postępowaniu nie później niż na dzień upływu terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert.
Uzupełnione na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp dokumenty lub oświadczenia mogą być wprawdzie wystawione po upływie terminu składania ofert (wniosków), ale ich treść powinna potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu przez wykonawcę na konkretny dzień składania ofert (wniosków).
Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).
Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.
Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami.
7,975 2013-10-30 07:55:20
Odp: czy można wezwać? (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
To co już pisałem powyżej.


