2,701

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Liczysz np. od soboty, czy nawet niedzieli jak ogłosisz w sobotę, natomiast jeżeli dzień przypada na ustawowo wolny od pracy to termin przechodzi na dzień następny, liczy się koniec terminu nie początek.

2,702

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

stadonn napisał/a:

czy w pkt IV.2 Całkowita wartość zamówienia Wartość bez VAT wpisuję naszą szacunkową całkowitą wartość zamówienia?
Wydaje mi się że szacunkową lecz wole się upewnić smile

Tak, szacunkową.

Co za problem, informujesz niezwłocznie to nie musi oznaczać że już np. dna następnego, może się zdarzyć że wyślesz jednocześnie a gdyby było inaczej to dla każdego wykonawcy będą inne terminy do odwołania tzn, 5 dni dla każdego ale w innych datach.

Tych 3 dni nie przeskoczysz co oznacza że jak nie uzupełnią to dalej z tym już nic robić nie musisz.

Poniżej wartości określonych w w art. 138g ust. 1 nie będzie.

A jaki przepis zabrania poniżej kwot stosowania procedury na usługi społeczne według zasad ogólnych?

Art.24aa jest skąpy, nie opisany, bez szczegółów w samym art. jak innych które powinny się do niego odnosić, gdyby przepisy opisywały procedurę odwróconą bardziej szczegółowo nie było by tylu problemów.

2,708

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Stawiasz warunki do danych części.

Jak dla mnie 24aa jest jak najbardziej OK!, stosuję ją od samego początku, przyspiesza procedurę, no i ta GK big_smile

Pierwszego zawsze sprawdzasz na tym to polega w 24aa i zrozumcie że bada się podmiotowo właśnie tego najwyżej ocenionego i tylko jego do czasu kiedy np. nie podpisze umowy, wówczas wracasz do kolejnego w rankingu.
Poza tym Marku, to o czym piszesz powyżej to stosujesz badania do wszystkich wykonawców w procedurze klasycznej tj. badasz wstępne oświadczenia i GK wszystkich, zastosowanie to nie będzie mało w przypadku 24aa, taka możliwość, taki tryb, inaczej nie maił by sensu.

2,711

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Brak parafki przy skreśleniu nie dyskwalifikuje oferty

Tak orzekła Krajowa Izba Odwoławcza w jednym ze swoich ostatnich wyroków (sygn. akt KIO 1442/12). Izba rozpatrywała sprawę, w której jeden z wykonawców dokonał wielu  odręcznych zmian w swojej ofercie, która została uznana za najkorzystniejszą. Inny oferent zakwestionował ten wybór, twierdząc, że zgodnie z warunkami określonymi w SIWZ wszystkie zmiany w tekście (poprawki, przekreślenia, dopiski) powinny być podpisane lub parafowane przez wykonawcę.

Izba oceniła jednak, że warunek podpisania lub parafowania zmian oferty jest tylko formalny. Te braki nie mogą więc spowodować odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 prawa zamówień publicznych. KIO wskazała, że każe on odrzucić ofertę, ale po stwierdzeniu merytorycznej niezgodności z materialnym wymaganiem zamawiającego. I to jedynie gdy nie można jej usunąć. Bo o niezgodności oferty ze specyfikacją można mówić wtedy, gdy nie odpowiada ona w pełni przedmiotowi zamówienia, czyli nie zapewnia jego wykonania, tak jak wymaga zamawiający - czytamy w Rzeczpospolitej.

2,712

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja nie widzę tutaj w tym wypadku żadnego problemu.

wink

2,714

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Widzę, ale ze stosowaniem w praktyce do już gorzej big_smile
Ustawodawca dał ciała, kolejny bubel.

Jak masz opinię z UZP to nawet nie jękną. Kontrola też się myli i to poważnie, uwierz mi, sporo z nimi przeszedłem.

2,716

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

janek159 napisał/a:

Dalej nie rozumiem czym różni się samo ,,wyjaśnienie" w ust. 3 i 4.

Ja też nie.

Ale 24aa jest trybem odwróconym nie klasycznym, ma prowadzić do szybszego rozstrzygnięcia postępowania jest do tego opinia UZP i nie tylko bo posiadam jeszcze inne, spróbuj wezwać wszystkich i dokonaj wykluczenia, KIO zweryfikuje i będziemy mieli pewność wink

2,718

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

26.3 jest przepisem szczegółowym który wymienia m.in.  uzupełnienie a tam również znajduje się wyjaśnienie jak w 26.4 tyle tylko że 26.3 dopuszcza zmianę w postaci uzupełnienia, wyjaśnienia, co do zasady zmiany treści dokumentu.

Może  przeprowadzić postępowanie na zasadach ogólnych, lub też zastosować procedurę uproszczoną, która określona została w art. 138o ust. 2-4 Pzp.

No co ty!, literalnie powiadasz?, czyli do GK z 24aa wzywasz wszystkich?

2,721

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Data nie ma znaczenia w stosunku do danych zawartych w treści.

2,722

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Artykuł 26 ust. 4 PrZamPubl służy wyłącznie wyjaśnieniu treści oświadczeń i dokumentów, nie zaś tworzeniu treści w nich uprzednio niezawartych (wyr. KIO z 28.2.2012 r., KIO 335/12).
Natomiast 26.3 dopuszcza w wyniku wyjaśnienia możliwość co do zasady zmiany czy uzupełnienia.
smile

2,723

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Też o tym mowa, o treści jaką zawiera dokument.

2,724

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wpisać jest dobrze osobę sporządzającą projekt a członków komisji jako osoby opisujące przedmiot zamówienia właśnie na podstawie sporządzonego projektu.

Procedura ta polega zatem na tym, że zamawiający w toku czynności oceny ofert nie dokonuje podmiotowej oceny wszystkich wykonawców (ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu, braku podstaw do wykluczenia), nie badając nawet wszystkich wstępnych oświadczeń wykonawców, składanych w szczególności w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia. W pierwszej kolejności dokonuje on oceny ofert pod kątem przesłanek odrzucenia oferty (art. 89 ust. 1 PrZamPubl) oraz kryteriów oceny ofert opisanych w SIWZ, po czym dopiero wyłącznie w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza (uplasowała się na najwyższej pozycji rankingowej), dokonuje oceny podmiotowej wykonawcy, tj. bada oświadczenie wstępne, a następnie żąda przedłożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1 lub 2 PrZamPubl.