2,676

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wpisujesz zaistniały stan faktyczny.

A po co chcesz wzywać?

lexus napisał/a:

i teraz czy unieważnienie w części tożsame jest z tym z 92 ust. 1 pkt. 7) ? Wtedy wiadomo z automatu zastosuję 92 ust. 2 bip.

Tak, unieważniasz to stosujesz proceder 92.1.7  + 92.2.

2,679

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja z taką opinią z jaką wyrazili się szkolący jeszcze się nie spotkałem, ukryty znowelizowany przepis? big_smile
A tak na poważnie, nie ma co panikować motylku, rozwalimy cały system wink

2,680

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

kasia_83 napisał/a:

Ale czy w tym drugim rozstrzygnięciu znowu robię tabelę z punktacją???? Czy już tylko informacja o wybraniu tego Wyk. w związku z rezygnącją tego pierwszego?

Nie ma potrzeby ponownego przeliczania.

Wydaje się że tak.

2,682

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może szkolącym po długim weekendzie coś poszło nie tak wink

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=15623

2,684

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nic nie kombinuj!
Uzasadnienie wskazuje, iż: ?Oznacza to, że dokumenty mieszczące się w tym okresie, tj. wystawione nie wcześniej niż ww. daty, wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu lub braku podstaw wykluczenia przedstawić na żądanie zamawiającego na każdym etapie postępowania, zarówno po otwarciu ofert, jak i po uznaniu oferty jako najkorzystniejsza pod warunkiem oczywiście, że dokumenty te zgodnie z art. 26 ust. 1 znowelizowanej ustawy Pzp potwierdzają aktualne na dzień złożenia dokumentu dane. Mimo, że dokumenty przedstawione przez wykonawcę mogą być wystawione znacznie wcześniej (nie wcześniej jednak niż wskazane w projektowanym rozporządzeniu terminy) zamawiający powinien założyć, że przedstawione w nich informacje są nadal aktualne. Wykonawca powinien bowiem przedstawiać dokumenty, które zawierają aktualne informacje. Jeżeli natomiast zamawiający uzna, że informacje zawarte w tych dokumentach są nieaktualne będzie mógł na podstawie art. 26 ust. 2f znowelizowanej ustawy Pzp żądać nowych bardziej aktualnych dokumentów. Zgodnie bowiem z przyjętą przez nowelizację ustawy Pzp zasadą wynikającą wprost z regulacji unijnych, wykonawca powinien na każdym etapie postępowania spełniać warunki udziału w postępowaniu i nie podlegać  wykluczeniu?.

A zatem w założeniach, wykonawca powinien przedstawić dokument potwierdzający najbardziej aktualny stan, jednak dokument nie powinien być wystawiony wcześniej niż określa to odpowiednio rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów.

2,685

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A to dlaczego i skąd wzięli taką interpretację?, rozporządzenie o tym nie mówi a mówi o datach wystawienia dokumentów!

2,686

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jasiekrok napisał/a:

czyli "jo" zamieściłbyś ogłoszenie o zmianie ( to jeszcze nie opublikowane) wrzuciłbyś notkę , w której piszesz co i jak zmieniasz i załączyłbyś nowe SIWZ z zaznaczonymi zmianami? a stare SIWZ zostawiłbys?

Najpierw robisz modyfikację SIWZ a jej następstwem jest zmiana treści ogłoszenia.

2,687

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Postępowanie jest do progów unijnych?

2,688

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jasiekrok napisał/a:

a jak Twoim zdaniem Marcel wyglądałaby zmiana, skoro Zamawiajacy wypełniając formularz ogloszenia o zamówieniu wybrał możliwą opcję- zapis "Kryteria kwalifikacji zgodnie z dokumentami zamówienia"?

W ogłoszeniu piszesz że w załączniku nr .... do SIWZ dotyczący ................ jest ................. - winno być ............
To że w ogłoszeniu często nie ma sprecyzowanego np. całego opisu przedmiotu zamówienia a jest to szczegółowo określone w załączniku do SIWZ nie znaczy że nie trzeba dokonać zmiany w treści ogłoszenia o zamówieniu.

2,689

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie widząc dokumentu ciężko jest określić, być może wystarczające będą same wyjaśnienia.

2,690

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak by nie było jak jest smile

2,691

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co jest błędnego we wstępnym oświadczeniu?

Poza tym to zmartwienie zamawiającego skro Ty jesteś Wykonawcą.

2,693

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak + zmiana treści ogłoszenia o zamówieniu.

2,694

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem nazwa i siedziba mają drugorzędne znaczenie.

2,695

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Dzisiaj mijają trzy dni.
to czy muszę go teraz wzywać do uzupełnienia oświadczenia, czy bazować na tej liście i nie wzywać?

Nie musisz wzywać.

2,696

(21 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Żeby nie było kłopotów przy ocenie ofert powinien dokonać modyfikacji w SIWZ.

Art.22a ust.2.

2,698

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy jakie masz oświadczenie tzn. o jakiej treści.

2,699

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10415

2,700

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No i spoko ma to sens tzn., sens wyjaśnienia, bo przepisy są źle napisane.