2,151

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Eee, niekoniecznie, bardziej należy się tym co robili projekty i przedmiary do przetargu.

2,152

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Na to wychodzi, tyle że mój umysł (może nie tylko mój) buntuje się.
Naszła mnie refleksja.

karolk napisał/a:

? ... Bank S.A. informuje, iż przelew ... został zaksięgowany na wskazanym rachunku w dniu 19.04.2010 r. przed godziną 8:00.?

Z tego wynika, że pieniądze na wadium ZAMAWIAJĄCY MIAŁ, realne, faktycznie i bez wątpliwości, wszyscy widzą. Naprawdę I cóż z tego? Ano bank (także zamawiający i KIO) zapiera się, że to niemożliwe, że to chyba przywidzenie, bo jakiś system (czyli nie wiadomo co) ma w tej chwili nieco inne zdanie.

To nie żarty, ustawa przegrywa tu z systemem i z interpretacjami.
Sprawa absurdalna jak dobre żarty satyryków, tyle że tu nie robi się wesoło.

2,153

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Kochani, MNIE nie musicie przekonywać, szkoda fatygi, dostatecznie długo czytam opinie.
Rzucam ?w eter? wątpliwości, bo według mnie sprawa wadium nie jest oczywista, zaś posty karolka dodatkowo je potwierdzają (!)

Marcel napisał/a:

Oczywiście, wadium ma być na koncie przed

Proszę zauważyć, że to jedynie interpretacja, a nie zapisy ustawy.

Temat wnoszenia wadium kwalifikuje się na forum pt. ?Ponarzekajmy na zamówienia publiczne?, jeśli kto chce dalej drążyć, to może tam.

Na koniec przypominam sobie kolejny przykład (autentyczny): w pewnym banku nastąpiła poważna awaria systemy informatycznego trwająca wiele godzin, można powiedzieć że cały dzień, w tym czasie m.in. księgowanie i przelewy był niemożliwe. Konsekwencje takiego przypadku (prawdopodobnie nie jedynego) też ponosi wykonawca. Tylko czy  to ma sens ???

2,154

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tyle że żądania muszą być zasadne - zgodnie z art.25 zdanie pierwsze.

Przy art.6a nie widzę żadnego ryzyka.

2,156

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Pomimo że jest ?utrwalone stanowisko KIO?, to ciągle nie bardzo rozumiem.

mika 8 napisał/a:

Wadium to wspólne zostało zaksięgowane o godzinie 11.18.

W szczególności: dlaczego nie mogło być zaksięgowane w zadowalającym czasie  (wystarczyło 79 minut wcześniej) ? Przecież księgowanie nie zależy od wykonawcy, lecz raczej od zamawiającego.
W jakim czasie należy wpłacić, by mieć pewność? Tydzień przed? A może dwa?
Dam przykład autentyczny. Dokonywałem przelewu między bankami, kwota zapewne porównywalna z tym wadium, mniej więcej po 4 dniach był telefon z banku z serią pytań, czy  był przelew, na ile, kiedy, kto, numer dowodu i chyba ze 100 innych pytań, po czym: achaaa, no to PUSZCZAM ten przelew (czy coś w tym rodzaju).
?PUSZCZAM  TEN przelew?!!!. Pani w banku wyrokuje!!! Przesądza losy zakupu czy przetargu!!! roll
Tak więc dotrzymanie  terminów zależy od osób trzecich, a nie od tylko wykonawcy, zaś ?utrwalone stanowisko KIO? obarcza winą jedynie wykonawcę.
Czy potrzebne dalsze komentarze?

2,157

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Meritum wątku zostało załatwione postami od 2. do 4., potem zaś całkiem inny problem:  jakie znaczenie dla istoty zamówienia ma powołany dokument, tzn. norma ISO. Problem od jakiegoś czasu przewijający się przez forum i ciągle bez rozstrzygnięcia.

2,158

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Sprawa nie warta kombinowania i ryzykowania - zamawiający na pewno ma jeszcze innych pracowników (i tak wiadomo, że komisjach bywa sporo figurantów, a sprawy z tego powodu WCALE nie muszą ucierpieć).

W zasadzie należy dodać (por. art.32.4).
Korzystniej jednak byłoby nie dodawać, nie stosować też porady z postu 2, lecz ustalić wartość zamówienia możliwie dużą (co najmniej jak w kosztorysie inwestorskim), a następnie skorzystać z art.6a.
Jeśli to nie wyjdzie po myśli zamawiającego, to bym ryzykował podzielenie zamówienia w celu  kupienia po ?okazyjnej cenie? (czyli nie w celu obejścia ustawy). Oczywiście warto sobie przygotować i zachować dowód, że cena faktycznie była okazyjna.

2,160

(8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Przy robotach budowlanych podobne przypadki są  na porządku dziennym.
Istotny jest sposób rozliczeń zapisany w umowie, z umowy powinny wynikać wszelkie szczegóły postępowania, koniecznie więc zajrzyjcie najpierw tam, a na forum w dalszej kolejności.

2,161

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Ja obstaję za wyłączeniem.

2,162

(19 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ja bym uznał, choć można spodziewać się przeciwnych poglądów.

2,163

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dobre pytanie.
Osobiście nie bardzo rozumiem po co w ogóle ISO w takich przypadkach.

2,164

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Izabella napisał/a:

Wykonawca nie wpisał w ogóle informacji na temat gwarancji

roll  A cóż miał wpisać i po co ???

Gdyby zamawiający pozwolił wykonawcy na podanie warunków gwarancji, honorując w ten ducha przepisów oraz zasady współżycia społecznego, to tak.

2,165

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja też tak, bo właściwie nie widać innej możliwości, a ewentualne wyjaśnienia teraz sobie całkiem darować.

Ja mam pomysł: przetarg nieograniczony z tzw. prawem opcji, przy czym opcją byłby objęty cały 2. etap (oferty powinny obejmować oba etapy).

2,167

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

We własnym zakresie w ogóle można  jak najbardziej, problem jedynie z zakupami niezbędnymi do owego ?własnego zakresu?.

2,168

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozumiemy to ostatnie chyba wszyscy.
Jednak na pewno nie wszyscy rozumieją co to jest to ?zzk? (sposób obliczenia ceny? ryczałtowej !?, a może część przyszłego zamówienia???) i o co tu w ogóle chodzi.

No, powiedzmy.
Ale powiedzmy też, że może niekoniecznie czekać te dni i można wcześniej, gdy zamawiający nabierze jakiegoś przekonania czyli gdy zakończy etap procedur sprawdzających. To nie wyklucza dalszych działań w tym kierunku i dalszych zastrzeżeń, to ostatnie może przeciągać się aż do odbioru gotowego docelowego obiektu. Na to wszystko zamawiający powinien przygotować się wcześniej, teraz nie da się zmienić warunków umowy i trzeba jedynie ją wykonywać.
Brak trafnych zapisów niekoniecznie musi oznaczać pogodzenia się z usterkami, bo wiele można naprawiać na inne sposoby.

2,170

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No i jest - wystarczająco do potrzeb. Nie ma potrzeby drążyć dalej.

2,171

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Doświadczenie należy uznać bez grymaszenia.

mon.de napisał/a:

Czy pomimo wypłacenia wynagrodzenia możemy zatrzymać pełne zabezpieczenie?

Tak można, ale w rozsądnych granicach i zgodnie z umową - np.  nie na zawsze, niekoniecznie bezwarunkowo, niekoniecznie w całości.

mon.de napisał/a:

1) Jak zabezpieczyć nasze interesy, ... 2) czy nie powinnam 70% zabezpieczenia oddać w chwili wypłaty wynagrodzenia?   3) czy wypłata przez Zamawiającego 100% wynagrodzenia oznacza, że uznał zamówienie za nalezycie wykonane...?   4) Czy jeszcze po wypłacie mogę trzymać zabezpieczenie aż do zakończenia kolaudacji?

1+2+4) Tak jak stanowi umowa
3) Niekoniecznie. Drobne niedoróbki czy inne usterki są rzeczą powszechnie znaną, czasem w protokole odbioru  wskazuje się je wraz ze sposobem (terminem) załatwienia, to może być jakieś wyjście, czasem wymyśla się inne rozwiązania.

Acha jeszcze jedno: czasem wykonawca/y dają stosowne oświadczenia w stylu, że
dokumentacja jest skończona, kompletna i nadaje się do wykorzystania w celu do jakiego ma służyć - to niezłe rozwiązanie.

Ja myślę, że należy sprawdzić co jest zapisane w umowie i tego się trzymać pod każdym względem (sposobu postępowania, kwoty zapłaty, zwrotu zabezpieczenia, sposobu sprawdzenia itd), oraz że nie można na etapie protokołu  zbyt dużo wymyślać, tylko tyle co pozwala umowa i fakty.

2,175

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Izabella napisał/a:

Czy w związku z tym możemy ogłosić przetarg w formule "zaprojektuj i wybuduj"?

Ja bym tylko ?wybuduj".