1,701

(13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zgoda. Takie rozumowanie może wydawać się bezsensowne (na granicy idiotyzmu), gdyby nie to, że w niektórych przypadkach wykonawcy muszą ZAKTUALIZOWAĆ niektóre swoje dokumenty. Zatem zasadne jest odrzucenie wniosku o przedłużenie, chyba że wskaże jakieś istotne szersze powody.

Oto nowe moje przemyślenie w tej sprawie.
Art.4.8 dotyczy każdego zamówienia, czyli także publicznego, z drugiej strony wyklucza stosowanie ustawy, więc niejako wyklucza samą definicję zamówienia publicznego.

Z odtajnianiem trzeba ostrożnie, starając się szanować wolę wykonawcy, ale skoro już wyjaśnialiście i macie przekonanie, to jak najbardziej.
1. Można, ale ponowne z zasady nie zalecane
2. Tak chyba najlepiej
3. Powiadomić jak najbardziej, no i warto dać mu trochę godzin (może 24?) na reakcję
4. Tak kombinować raczej nie powinniśmy
5. To zależy od treści informacji oraz praktycznie od wiedzy zamawiającego

1,704

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Same podpisy mogą być też wystarczające - byle czytelne i treść jasna

Oto sugestia: odpowiedź tkwi w definicjach w art. 2, zwłaszcza p. 13 i 12.

1,706

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to może niech np. potwierdzi w ramach wyjaśnień.

1,707

(13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Oto mój punkt widzenia.

Izabella napisał/a:

Czy Zamawiający może zmienić termin składania ofert,  jeżeli nie zmienia treści SIWZ?

Może (por. art.12)

Darek W. napisał/a:

Jeżeli jest uzasadnione - to czemu nie

Jak nie to też (por. art.12)

efigy007 napisał/a:

treść SIWZ to według art 36.11 "termin składania ofert", więc to już jest dla mnie zmianą

Jeśli to stanowi problem, to nie zmieniajcie specyfikacji, poprzestańcie na zmianie ogłoszenia

Izabella napisał/a:

1) W. zwraca się o przedłużenie terminu składania ofert o 7 dni, a zmiana nie jest istotna to Zamawiający może przedłużyć o 7 dni?   2) Art. 12A ust. 2 pkt. 1 nie ma tutaj zastosowania?

1) Przedłużenie terminu to zmiana raczej istotna, ale może
2) Nie ma, ale pamiętać zawsze warto.

Jak się zabrać? Najpierw to zamieścić w ogłoszeniu, a teraz sprawdzić czy było, a dopiero potem mówić o uzupełniających.
Jeśli już mówimy ?o uzupełniających?, to przede wszystkim jest to ROZSZERZENIE poprzedniego zamówienia, czyli zasadniczo na tamtych warunkach i nie ma dyskusji o nowych warunkach (=cenach).

Albo robić jak radzą poprzednicy - w postach 2. i 3.

W międzyczasie to chyba koleżanki na boku wymieniały uwagi, bo z postu to nie wynika.
Jeśli umowa zawarta, to czynić jak radzi Bitter, jeśli nie, to prawidłowo raczej wykluczyć.

1,710

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Poprawić i zawiadomić wykonawcę, nie odrzucać (przynajmniej na razie).

1,711

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Są takie możliwości, ale w granicach wyznaczonych ustawą Pzp i siwz
2. Bariery administracyjne, obywatele i przedsiębiorcy to zupełnie inna materia niż zamówienia publiczne
3. Jeśli specyfikacja lub ogłoszenie tak stanowią, to TAK, koniecznie, wykonawca samodzielnie nie ma prawa wybierać, zamawiający owszem - ale tylko przy opracowywaniu  specyfikacji i ogłoszenia.

Ależ tu galimatias, że ciężko zrozumieć.

maria3 napisał/a:

1)  Druga oferta na papierze dobra,   2)  podpisaliśmy  umowę zlecenie 3)  okazało się, że Wykonawca nie dysponuje autobusami które deklarował w ofercie. 4)  Po obejrzeniu ofert ogłosiłam wybranie oferty nr 2.  5) Jak teraz mam postąpić, żeby odrzucić tą ofertę,   6) czy wystarczy jak napiszę pismo do WYKONAWCY, że odrzucamy ofertę   7) zgodnie z art. 89 ust 1 pkt 3( czyn nieuczciwej konkurencji).

1) No to w czym problem???
2) Skoro dobra, to umowę należy podpisać
3) Po podpisaniu umowy, to wykonujemy jej postanowienia i basta. Trudno inaczej. Trochę to dziwne że teraz oferta niedobra, a przed chwilą dobra.
4) A teraz znowu dobra
5) Po pierwsze to wykonawca raczej do wykluczenia (nie tylko odrzucenia), po drugie to można/należy powtórzyć czynność, po trzecie tylko przed podpisaniem umowy
6) powinno wystarczyć
7) nie bardzo, zaś lepiej 181.2.

1,713

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie zrozumiał początku. Oto

mateusz napisał/a:

...czy ... powinniśmy przeprowadzić nowe postępowanie przetargowe na tą kwotę? Czy w takim przypadku można zastosować procedurę "z wolnej ręki"

Marcel napisał/a:

Jak najbardziej ...

Z takim czymś ja się nie zgadzam (chyba wiadomo dlaczego), dlatego był post 4.

Art. 22 ust. 2 nie zmienia zasad oceny ofert.
Można stosować - według uznania zamawiającego.

1,715

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ada napisał/a:

skoro wymagają kosztorysu powykowanczego to , czy to nam się podoba czy nie, będziemy musieli im do wniosku ten kosztory załaczyć.

A co to jest kosztorys powykonawczy??? Teraz można zacząć skrupulatne dyskutowanie zasad sporządzenia wink  - nota bene żaden  przepis prawa  na szczęście/niestety* w tym  nie pomoże.
(*niepotrzebne skreślić)

1,716

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamyk_zar napisał/a:

wynagrodzenie wykonawcy wyraża się:
kwotą netto :................................ zł. + należny podatek ...

Z takiego zapisu ja wnioskuję o zadanym wykonawcy sposobie obliczeń ceny: najpierw kwota netto a suma (brutto) jest wynikiem, jednocześnie zamawiający miał obowiązek poprawić błąd na etapie sprawdzania ofert, jeśli nie wypełnił należycie obowiązku, to nie może skutkami obarczać drugiej strony. Gdyby takimi skutkami obarczył we właściwym czasie, to wykonawca miał prawo zrezygnować i nie ponosić strat. Teraz też może zrezygnować, tyle że za straty zapłaci zamawiający.

1,717

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie dość że bezduszni, to jeszcze ciężko myślący i sadyści (baczcie bym, następnym razem nie dołożył gorzej tongue )

Zamawiający25 napisał/a:

... jeszcze pamiętaj o wykonawcy bo bidula nie wie kiedy ofertę złożyć.

Przecież złożył W TERMINIE, to też nie pasuje, że na przekór zmieniacie nagle warunki??? Tu przecież ewidentna wina zamawiającego, a  jeszcze się wymądrza.

Jeżeli to usługa priorytetowa i jednocześnie odpis na pfron jest związany z właściwościami wykonawcy, to przy ocenie ofert nie można go uwzględniać. Wydaje się jednak, że można odpowiednio dobierać wykonawców np. przy przetargu ograniczonym.
Może doradzi szerzej ktoś z większym doświadczeniem w zakresie tego odpisu.

1,719

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

karolk napisał/a:

Jeżeli strony w umowie ...

Otóż to. Strony w UMOWIE muszą określić sposób ustalania wynagrodzenia i żaden sposób nie jest z góry zdefiniowany - tak rozumiem zarówno ten wyrok jak i przepisy prawa. Sprawa nie jest wcale oczywista, bo jak wiadomo sam SN podchodził do sprawy wiele razy z różnym wynikiem.

Tu przypomina się poruszana w Biblii sprawa rozwodów, można czy nie, w końcu wyszło na to że ?przez zatwardziałość serc waszych?, czyli od biedy teraz uznajmy, choć zasada jest inna.

1,720

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Czasem jest prosty argument: niech pan/i kontroler wskaże przepis prawa, wiadomo że my wszystko, ale zgodnie z prawem.

Ale jest jeszcze inny aspekt: jak został zdefiniowany ten ryczałt w umowie, bo w przepisach prawa akurat nie ma ryczałtu w zakresie robót budowlanych. Może być czasem tak, że kontrola ma trochę racji.

1,721

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moja propozycja niekoniecznie skutkuje kosztami, raczej wprost przeciwnie.

1,722

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Należy się, w jednym i drugim przypadku.

1,723

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

O zgrozo! Jeszcze jeden!
Bezduszni - to chyba najłagodniej jak można określić.

Jeśli tylko sugestie, to owszem: odpisu raczej nie uwzględniać, ani tu ani tam, przy czym nie chce mi się ustalać, czy to usługa priorytetowa czy nie.

1,725

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

To pierwsze lepsze.