MIRAS napisał/a:

hubal, a co z 96.1, chyba pozostaje w przecznosci z tym co piszesz. Jak ma to zrobić - korektorem?

Doprawdy nie rozumiem - może z powodu gorąca, nie widzę żadnych sprzeczności i podtrzymuję swoje zdanie: protokół ma odzwierciedlać stan faktyczny (w całości).

Wydaje się że mówimy o robotach budowlanych. W tym zakresie Kc nie definiuje ani ryczałtu ani żadnego wynagrodzenia. Pustka.

nina napisał/a:

przy ryczałcie to i tak tylko pomoc.

Do czego?

nina napisał/a:

może macie takie zapisy w SIWZ że kosztorysy będa wam potrzebne.

Otóż to.
Warto zauważyć, że ?ryczałt? powinien być zdefiniowany, bowiem samo słowo niewiele wnosi (nie występuje w przepisach o robotach budowlanych). Przy definiowaniu (wynagrodzenia) można korzystać z kosztorysu na różne sposoby (!).

3,479

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Och, nie wierzę własnym oczom: zarzut??? A na jakiej niby podstawie???
Czytajmy rozporządzenie (namiar podany wcześniej), tam w §3 jak byk stoi co używa się poniżej progów.
Domyślnie, że powyżej to wszystko co w rozporządzeniu.
Dla mnie jest oczywiście  nie naraz wszystko, jedynie co niezbędne według potrzeb indywidualnego protokołu.

3,480

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Proponuję przewertować ZP-1/..., to wszystko będzie jasne.

3,481

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Marcel, bez żadnych orzeczeń.

Mnie też.
A ponadto zastanawiam się czy dobrą praktyka jest cena ryczałtowa.

A może odwrotnie: wprowadzić wynagrodzenie kosztorysowe? To nie problem, skoro jest przedmiar.
A kosztorys zawsze zalecam uproszczony (cóż komu ze szczegółowego???)

Niezależnie od tego KONIECZNY projekt oraz STWIORB. Niech zamawiający nie będzie taki cwaniak i nie kombinuje: od siebie nic, nawet obowiązkowych dokumentów, a wykonawca to niech zrobi wszystko, nawet co zbędne - byle za darmo!

Niedobrą

A ja bym zmienił protokół stosownie do potrzeb. W końcu ma on odzwierciedlać stan faktyczny.

3,486

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najlepiej na miejscu poradzić się specjalistów od tych spraw pokazując całą specyfikację i ogłoszenie. Na odległość to dość trudne, a sprawa wcale nie wydaje się oczywista.

Domi napisał/a:

Z jakiego art. wykluczam wykonawcę jeśli on nie przedłoży wymaganych na tym etapie dokumentów?

Teraz za późno na wykluczanie i powołane podstawy bezprzedmiotowe. Proponuję skorzystać z art.94.2, lecz dla pewności warto kolejny raz rozmawiać, a potem ewentualnie wezwać i postawić ultimatum.

3,488

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Oho-ho. A czyż nie prościej: wypełnić druk ZP-2 wraz z ZP-2/xx i drukami w nich powołanymi? (praktycznie: wziąć poz. 1154 z DzU 188 z 2008r., skopiować i wypełnić co trzeba).

3,489

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apel respondera dla większości przypadków jest z pewnością wart poparcia.

Jednocześnie wydaje mi się, że często nieporozumienia i problemy mają źródło w braku definicji powszechnie używanych określeń, w szczególności takich jak ryczałt, kosztorys, materiał pomocniczy, zatem w specyfikacji należałoby je zdefiniować. Jeśli w efekcie napiszemy tam na przykład, że cenę oferty należy wyliczyć w formie kosztorysu/formularza i że cena zostanie sprawdzona i ew.poprawiona, to niezależnie od formy rozliczeń powykonawczych, ów kosztorys lub formularz są zasadne. W takiej sytuacji wspomniany wyrok nie powinien dziwić.

Jeśli zamawiający podtrzymuje postępowanie i jednocześnie cokolwiek się obawia o jakość dokumentacji, to oczywiście niech stara się o oryginały oświadczeń (po znalezisku Karola można zakładać większą uwagę kontroli w tym zakresie).

3,491

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dzięki za rzeczowe podpowiedzi - warte zapamiętania (dlatego podtrzymuję wątek).

Jeśli zaś chodzi o podstawowe zapytanie, nadal nie widzę podstawy prawnej dla żądania pieczątek i ich egzekwowania. Moim zdaniem podpis (wiarygodny) powinien wystarczyć.
Pytanie wykonawcy o autentyczność podpisu praktycznie zbędna, bo zaprzeczenie jest niewyobrażalne.

Kopie uznać.

nina napisał/a:

a po znalezisku Karola co teraz.

Według mnie podobnie jak przed znaleziskiem: wszelkie oświadczenia (składane w związku z daną sprawą) powinny być składane w oryginale i zamawiający ma prawo egzekwować. Jednocześnie nie widzę powodu kwestionowania (ewentualnej) decyzji zamawiającego uznającej potwierdzoną kopię, brak oryginału w ofercie wcale nie oznacza, że takiego nie nie ma w ogóle i że wykonawca potwierdza nieprawdę, nawet trudno o jakiekolwiek podejrzenia na tej podstawie.
W przypadku przedstawianym przez ninę nie ma co zastanawiać się, tylko unieważniać bez uzupełnienia dokumentów.

No właśnie.

3,495

(20 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

A ja proponuję jeszcze inne rozwiązanie niż wyżej zgłaszane: przed wyznaczeniem daty, godziny, lub terminu po prostu zatelefonować do wykonawcy i uzgodnić tak by pasowało dla obu stron. Jeśli po takim uzgodnieniu nie zgłosi się, nie usprawiedliwi, nie poprosi (uprzejmie) o nową datę i godzinę, to znak że się uchyla. Jednostronne narzucanie daty i godziny w pierwszym piśmie/kontakcie uważam za aroganckie i niewłaściwe.

Nie rozumiem

justi1977 napisał/a:

Czy mogłabym kupić ... korzystając z art. 4 pkt 8 w zw. z art. 6a

Jeśli korzystamy z art. 4 pkt 8, to na co wtedy art. 6a ?

3,497

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

batut napisał/a:

Zamawiający wymagał w SIWZ, aby oferta była podpisana (wraz z pieczęcią imienną).

Pieczęć wymagamy tu na jakiej podstawie, bo akurat nie kojarzę przepisu ???

fifi napisał/a:

żadałam podania ceny ryczałtowej ale takze dołączeni kosztorysów do oferty ....  Czy jeśli w kostzorysach są błedy ... to mam obowiazej poprawiani kosztorysów ... ??

No właśnie. Co zrobić z kosztorysami przy cenie ryczałtowej? Poprawiać? Po co, skoro ceny oferty i tak nie poprawimy? Nie poprawiać i zostawić ceny milion razy za duże? Korzystać z nich potem? Odrzucić je? Wraz z ofertą czy potem? ...

Takie pojawiają się pytania, gdy myślę o kosztorysach przy cenie ryczałtowej. Ale skoro sytuacja jest bardzo częsta, to może ktoś mi wyjaśni?

3,499

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zasada poufności w tym zakresie wydaje mi się oczywista, jednak w regulaminie warto zapisać jak najbardziej - to może pomóc przynajmniej rozliczyć kogoś w razie czego.

3,500

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uparty człowieku, zamawiaj co uważasz, nikt nie ma nic przeciw temu !
Jednak nie rzucaj kłód pod nogi swoje i wykonawców, w tym przez niebosiężne wymagania w zakresie doświadczenia. 
Czy wiadomo jaki udział procentowy mają zamówienia typu ?zaprojektuj i wybuduj??