Popieram: nie wolno stawiać takich warunków wstępnych.
Dopuszczam jednak inną możliwość: utworzenie takiego punktu W CELU wykonania umowy (po jej zawarciu!).

myszy1953 napisał/a:

można tak zrobić , że 3 - 4 umowy ale chyba mając pod uwagę np. terytorium obszary...

oraz

arturo-młodszy napisał/a:

małe obszary że bardzo naciągane...

Zgadza się -  bardzo naciągane. Powody  dzielenia obszaru muszą być bardziej istotne niż wielkość. Można zrozumieć oddzielenie dróg np. powiatowych od gminnych (inna własność, inne źródło finansowania itp.) przy ich utrzymaniu, ale nie rozdzielenie np. granicą gminy drogi należącej do województwa (bo może wójt brzydki? czy co?).

2,578

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bursztynowa napisał/a:

Wg nas to chyba trzeba odrzucić.

MIRAS napisał/a:

Tak od razu? Dlaczego?

No właśnie - ciągle nie mamy odpowiedzi.

W ogólnym przypadku dokładność podawania cen jednostkowych NIE JEST OGRANICZONA. Jeśli kto ma wątpliwości, to niech przyjrzy się takim cenom ot choćby na typowym rozliczeniu energii - tam są cztery miejsca po przecinku!

Ja nie podpowiadam podstawy, lecz raczej sposób myślenia, zgodnie z zasadą, że tonący brzytwy się chwyta. Zauważam tu analogię.

2,580

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak najlepiej, lecz przedłużenie tylko temu jednemu też może być dopuszczalne, zwłaszcza w niektórych okolicznościach (tego typu teza była niedawno na tym forum).

Nie widzę przeszkód

A może to się przyda:
?fakty znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu?? (to z art.77.4 Kodeksu postępowania administracyjnego).

2,583

(35 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja przychylam się zdecydowanie do innego poglądu, że nieco wcześniej, a dokładniej: postępowanie kończy się z chwilą wyboru oferty (to wynika wprost z definicji postępowania w art.2).

2,584

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Spotkałem się z poważnymi poglądami, że niekoniecznie cała dokumentacja musi być publikowana, lecz w takim zakresie, by wystarczyło do prawidłowego sporządzenia oferty (problem tylko w tym, że zwykle trudno zamawiającemu ocenić co naprawdę wykonawcy będzie potrzebne, więc dla spokoju woli załączyć wszystko).

2,585

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie widzę przeszkód, by zastosować prawo opcji, procent dowolny, byle był odpowiednio uwzględniony w specyfikacji.
Aneks niekonieczny - zapewne w umowie opcja i wszystko już jest jak należy ! (jeśli nie wszystko, to może faktycznie być potrzebny).

2,586

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak należy to rozumieć, to wydaje się prawie oczywiste.

Zdaje się andrew73 jest zdziwiony.

andrew73 napisał/a:

No ok ,ale wcześniejsze posty mówiły o wyjaśnieniu wykasowanego pkt!!

Spokojnie, absolutnie nic złego się nie stało, wyjaśnianie z reguły jest pożyteczne, tym razem po prostu nie spełniło oczekiwań, zawsze trzeba się z tym liczyć.

2,587

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gdyby zamawiający wymagał koniecznie jakiś warunek (tu: podwykonawca) to byłaby podstawa odrzucenia. Jeśli nie wymagał, to pominięcie punktu nie może być taką podstawą. Zatem: UZNAĆ punkt za oferowany prawidłowo.
Wyjaśnienia też nie były potrzebne.

2,588

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Według mojej wiedzy skorzystać z prawa opcji można i wcześniej, właściwie w dowolnym czasie według wyboru zamawiającego.
Dla porządku dodam, że możliwość skorzystania z takiego prawa musi być przewidziana wcześniej w specyfikacji.

myszy1953 napisał/a:

napisz co by Cię zadowoliło

Ano - oryginał zobowiązania na pewno, potwierdzona kopia od biedy też.

Jeśli oryginalne, to moim zdaniem TAK.
Jeśli kopia - to mogą być wątpliwości.
Sam zapis ?zobowiązanie? w tabeli lub innym miejscu - mnie by nie wystarczył.

Niedokładnie.
Zobowiązanie całkiem wystarczy. Cóż więcej istotnego może zawierać umowa?

Włączam się do dyskusji.
Popieram pogląd przedmówcy, a zwłaszcza owe ?ryzyko?. Głównie w tym problem, ale przecież brak pozwolenia na czas nie musi oznaczać brak w ogóle. Prędzej czy później z pewnością będzie ono i problem będzie zażegnany, co najwyżej grozi jakieś opóźnienie - winy zamawiającego.

2,593

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przestrzegam: w moim rozumieniu zamówień uzupełniających wodociąg i kanalizacja NIE SĄ robotami TEGO SAMEGO RODZAJU i wykonanie na wskazanej podstawie jest nieuzasadnione. Zróbcie normalnie, jako element obecnego zamówienia.

umig19 napisał/a:

Powinnam mieć na dzień zmiany siwz kosztorys inwestorski na planowany odcinek wodociągu?

Niekoniecznie. Bardziej potrzebne: przedmiar (niekoniecznie w każdym przypadku), projekt, pozwolenie na budowę, specyfikacja techniczna.

Utwierdzam się w przekonaniu, że NIE MUSICIE, zwłaszcza na podstawie, którą podał responder.

2,595

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MIRAS napisał/a:

Wszystko zależy od przyjętego w postępowaniu (przez Z.) sposobu porozumiewania się.

Oj tam zaraz wszystko - ale czyż ja muszę tu wszystko tak dokładnie tłumaczyć ? wink

mon.de napisał/a:

administracja po długich poszukiwaniach znalazła do kupienia samochód o interesujących nas parametrach za kwotę niższą od 14.000 euro. Co w takiej sytuacji?

Jak to co??? SZYBKO kupować, póki jest okazja. 99% kupujących tak by zrobiło i  miało w nosie szacunki i prawie całą ustawę, poza znanym art.4.8. Z punktu widzenia Pzp nic nie można zarzucić ?oprócz rąk na szyję? (podsłuchane).

PS. Szacunek szybko wywalić, by żadna maruda nie zdążyła wykorzystać.

Ee, walicie Koledzy z automatu, czyli bez zastanowienia. Tu nie ma co analizować, przecież ta spółka w całości (na 100%) i pod każdym względem jest gminna (!)  -  a mimo to nie widzę uzasadnienia stosowania Pzp.
I co Wy na to?

2,598

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym uznał.

Obstawiam: bez stosowania Pzp.

2,600

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

gladiq napisał/a:

Art 144 PZP to teraz beton i  już.

Ha - jest tam o unieważnieniu, ale nie wyobrażam sobie by ktokolwiek unieważnił.
W efekcie wniosek: niższą cenę przyjąć.