Część I
1 tak
2 nie
3 takCzęść II
tylko pracownik szacujący
I Ja wpisuję kosztorysanta i osobę dokonującą przeliczenia na euro.
II Wpisuję skarbnika i osobę przeliczającą na euro.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez nina
Część I
1 tak
2 nie
3 takCzęść II
tylko pracownik szacujący
I Ja wpisuję kosztorysanta i osobę dokonującą przeliczenia na euro.
II Wpisuję skarbnika i osobę przeliczającą na euro.
woow napisał/a:Moim zdaniem, jeśli oferta została podpisana przez wszystkich wspólników sc to jest ważna i nie wolno jej odrzucić. (A o wykluczeniu nie ma w ogóle mowy, bo niby w oparciu o jaki przepis?)
Podzielam po trosze wątpliwości
myszy1957 i Twoje z #7, a z 14 poz. 3 się niezgadzam
to że żądaliśmy umowy w siwz nie znaczy, że muszę jako wykonawca taki dokument dostarczyć, skoro zgodnie z pzp nie mam prawa go żądać, to jest trochę jak żądanie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej - a tu mamy już kilka wyroków KIO
Zgadzam się jeśli wszyscy wspólnicy złożyli dokumenty i podpisy w ofercie to oferta jest ok. Na jakiej podstawie wykluczyć ta to istny strzał w kolano. Jak wykonawca się odwoła to wygra. Uznać taką ofertę i nie kombinować.
Dzięki troszkę mi się rozjaśniło.
A no tak to wygląda niestety. Niby mam pomóc wykonawcy ale się zastanawiam bo to wolna amerykanka.
właśnie czytałam specyfikacje z takiej spółdzielni, masakra wygrywa ten co im pasuje.
Powiedzcie na jakich zasadach spółdzielnie ogłaszają przetargi, Na jakich zasadach. Nie mam takiego doświadczenia więc pytam.
a czasem biję się z takimi myślami i rzucam monetę ![]()
a może we wtorek bo powie, że nie lubi poniedziałków
Grażka napisał/a:Za datę powzięcia wiadomości uważa się dzień, w którym strony postępowania otrzymały informację za pomocą poczty elektronicznej lub faksu.
No mi z tego wynika że faks też był dopuszczalny
no mnie też tak kto wygląda. A wadium nie radzę zabierać.
Zabrać !!
Skoro nie sprawdziliście czy spełnia warunki to logika wskazuje, że jak nie był już wzywany przed wyrokiem KIO to należy go wezwać. Jak uzupełni to liczy się dalej.
Uzupełniane przez wykonawcę dokumenty w trybie art. 26 ust. 3 ustawy pzp mieszczą się - w ocenie orzecznictwa - choćby w zakresie pojęcia ?informacji?, czy też pojęcia ?oświadczeń?, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy pzp. W tym zakresie istotne jest określenie celów, dla których stworzone zostały obie regulacje prawne - wynikająca z art. 26 ust. 3 ustawy pzp, jak i wynikająca z art. 27 ust. 1 ustawy Pzp. Celem pierwszej z regulacji (art. 26 ust. 3 ustawy pzp) jest uzupełnienie określonych dokumentów na żądanie zamawiającego dla ocalenia prawidłowości oferty złożonej w postępowaniu przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie. Celem drugiej z regulacji (art. 27 ust. 1 ustawy pzp) jest umożliwienie szybszego przeprowadzenia procedury udzielenia zamówienia publicznego przez zamawiającego poprzez dopuszczenie możliwości nowoczesnych i elektronicznych form kontaktu, tj. np. formy kontaktu za pomocą faksu. Obydwie regulacje mają usprawniać tok postępowania o udzielenie zamówienia publicznego i nakierowane są na odstąpienie od daleko posuniętego formalizmu postępowania o zamówienie publiczne . Wyrok KIO z dnia 26 kwietnia 2010 r. (sygn. akt KIO/UZP/525/10, KIO/UZP/551/10).
takie coś znalazłam
Marcel, ale mon.de pisze że wykonawca się już zgodził!
Marcel przepracowany
też tak mam
Dokumenty powinny być uzupełnione w formie pisemnej a faks tej formy nie zachowuje, i tak jak dojdą faksem muszą dosłać oryginały (formę pisemną).
to się zgadza ale jak dopuściła za pomocą faxu np. podczas wezwania to musi uznać bo jak się W odwoła to wygra.
np. : umowy o pracę
j/w
Re: Wadium
to zależy jakie dokumenty uzupełnił faksem i czy dopuściłaś fax. Tutaj to trzeba znać zapisy siwz i wezwania do uzupełnienia. I poszukaj sobie bo bo już o tym był wcześniej.
dodam jak uzupełnił to i tak wadium nie weźmiesz.
Re: Wadium
to zależy jakie dokumenty uzupełnił faksem i czy dopuściłaś fax. Tutaj to trzeba znać zapisy siwz i wezwania do uzupełnienia. I poszukaj sobie bo bo już o tym był wcześniej.
Ja również po dniu zawarcia umowy
Jeszcze bym uwzględniła sposób uzupełnienia dokumentu czy pisemnie czy faksem. Jak faksem to czas krótszy.
bez ustawy jak piszą wyżej czyli do 14 tys.
zgoda z karolem i hubalem w 100% a i z myszy z ostatniego postu też. Jakie warunki postawione takie ich spełnienie, nie można sobie ich dobrowolnie tłumaczyć rozszerzająco.
a referencje wystawiają zdający ![]()
ab123 napisał/a:Wykonawca nie dołączył wykazu robót budowlanych wraz z referencjami. Wezwałam do uzpełnienia. Oferent przeslał mi te dokumenty faxem, uznać taką formę?
Jezeli dopuściłaś (a nie powinnaś!) taką formę to musisz uznać. Jeżeli nie - nie uznajesz.
Tak jak Miras
dziękuje
jak najbardziej osobno pasuje
Pod warunkiem, że to nie są środki UE
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez nina
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc