Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 71 z 98)
w Informatorze z lutego 2013 jest mowa o zaświadczeniu i poświadczeniu, a takze o oswiadczeniu
zaświadczenie-wydaje zamawiajacy w rozumieniu art. 3 uts. 1 pzp
poświadczenie- dokument prywatny, wydany przez wykonawce dla ktorego wykonana zostala usluga/dostawa,robota
oświadczenie- dokument ktory sam sobie wystawia Wykonawca
nina napisał/a:Wystarczy, ze poprosisz o 2 usługi.
a czemu nie jedną?
teraz w sensie po nowelizacji tak?
a przed byłby ok taki zapis?
czyli ceidg moga przedkladac wlaścicele dzial . gospodarczej tak? pozostali czyli spoółki krs?
ja we siwz daje taki wymóg: Aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
W przypadku osób fizycznych wymagane oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 zawarte jest w treści oświadczenia wymienionego w pkt. A..... niniejszej specyfikacji.
czyli działalności gosp. nie musza skladac juz niczego bo w oswiadczeniu miesci sie ten wymóg?
czy uznajecie za spelnienie wymogu jesli przestawiaja wam wydruk z ceidg?czy np. spółki moga tez przedstawiac taki dokument czy musi byc to juz odpis z rejestru sądowego?
nie odpowiem sama nad tym siedze i porownuje narazie
w malych jednostkach do przejscia , gorzej w duzych gdzie ok 100 faktur miesiecznie musiałoby przejsc przez Twoje rece
tak tak tylko kto ma to liczyc??tu jest problem- osoba od zp?wydzial fin?naczelnicy działów?wojna trwa..kazdy czeka na na wzor sprawozdania zeby wiedział jakie dane potrzebne a tu d...
NIEMOŻLIWE, ciekawe jak długo będziemy czekać na rozp. w sprawie wzoru sprawozdania...może do grudnia?
nie ma obowiązku tworzenia planu zamówień publicznych
ja odpowiadam tym co sie ujawnili-wystapili o przeslanie siwz albo z zapytaniem, ale wiem ze to nie jest wymog, wystarczy strona int.
do planu zamowien przynosza mi co chca kupic za ile w jakim terminie , ja to sumuje w zbiorczy plan i mowie co jakim trybem a co poza, i dopiero na etpaie zamawiania-wszczecia prosze o dokument z iformacja jak oszacowali przedmiot zamowienia
a przy rachunkowej tylko informuje W. ze poprawione zostaly pozycje w sposob taki i taki i cena koncowa sie zmienia i wynosi tyle i tyle tak? ttuaj nie musze pytac W. czy sie zgadza na poprawke ?
psz napisał/a:Jeśli liczy w różny sposób to przyjmij jeden i resztę popraw odpowiednio.
w uzasadnieniu moze podac ze jego sposob liczenia jest błedny i nie ma mozliwosci otrzymania takich samych cen netto startujac od ceny jedn .netto dlatego Zamawiajacy poprawia oferte wg sposoby nastepujacego:
cena jedn. netto x ilosc = wartosc netto x1,23 = wartosc brutto/ilosc = cena jedn. brutto
i daje czas np 2 dni na ewentualny brak zgody na poprawke-brak zgody na pismie -odrzucenie oferty, zero odzewu- znaczy ze W. sie zgadza na poprawke
suma poprawek zmieni oferte brutto ogółem ale nadal ta oferta bedzie na miejscu nr 1
jest jeden sposob na jego kwoty i to sie zgadza wtedy kazda pozycja
to taki ze zaczynamy od końca czyli wartosci brutto
np. wartosc brutto 67,20 , dzielimy na ilosc 28 i wychodzi nam cena jedn. brutto 2,40 gdy to podzielimy na 1,23 wyjdzie cena jedn. netto
czyli prawdopobnie wykonawca liczyl od tylu zaczynal od ceny wartosci brutto, gdy ja wychodze od ceny jedn. netto nie wychodza mi kwoty w kazdej pozycji , czyli na fakturze moga byc inne kwoty poszczegolnych pozycji bo wiadomo ze na czesciowych fakturach beda wychodzic od ceny netto zeby wyliczyc wartosc danego zamowienia
albo źle zaokrągla np. pierwsza pozycja
cena jedn. netto 149, 47 cena jedn. brutto 183,85 i wartosc brutto 551,56 (mi wychodzi 551,54)
a w drugiej pozycji juz liczy tak:
cena jedn. netto 67,37 cena jedn. brutto 82,86 ( jak dla mnie 82,87)i wart. brutto 497,18 ( jak dla mnie 497,19)
a co w sytuacji gdy W. ofertę raz liczy jednym a raz innym sposobem?
ok ale liczac tak jak lisvitalis to ceny jedn. brutto licze tak:
621,47/2= 310, 74
ale licząc 252,63x 1,23= 310,7349 dla mnie to 310,73
bez względu ile miejsc po przecinku
ok podaj mi jeszcze cene jedn. brutto bo W. podał 310, 74 a mi wychodzi 310,73 i chce to poprawic. mam racje?
jeszcze jedno jeśli w siwz nie podałam do ilu miejsc po przecinku i maja byc liczone oferty to czy moge sie przyczepic do takiego wyliczenia jednej z pozycji:
cena jedn. netto 252,63
ilość: 2
cena jedn. brutto 310,74
wartosc brutto 621,47
ktos mi to przeliczy bo juz glupia jestem
psz napisał/a:Zgodnie z zasadami matematyki to 871,65.
dla mnie tez to jest 871, 65
zgodnie z tym co wyzej zmieni sie cena ofertowa łączna brutto o 70 zl (bedzie nizsza o 70 zl)
zatem w informacji o wyborze beda 2 kwoty jednego wykonawcy najpierw kto zlozyl na jaka cene a potem wybor oferty i kto z jaka cena (poprawiona) wygral?
dzięki chyba tak zrobie jak ty
ja robie tak:
zawsze swieta jest dla mjnie cena jednostkowa netto, przemnazam ja przez 1,23 mama cene jedn. brutto i to razy ilosc czyli 28 i wychodza mi takie same kwoty jak Tobie:-) dzięki
Znalezione posty: 1,751 do 1,775 z 2,437