Zamówienia publiczne podążają za człowiekiem wszędzie...
niestety. nawet w snach ...
przeżyłem już jedną kontrolę z NIK i wszystko było oki, ale jakoś nie mogę na luzie podejśc do Pzp.
chyba tylko zimny browarek na urlopie pomoże zapomnieć ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez szad
Zamówienia publiczne podążają za człowiekiem wszędzie...
niestety. nawet w snach ...
przeżyłem już jedną kontrolę z NIK i wszystko było oki, ale jakoś nie mogę na luzie podejśc do Pzp.
chyba tylko zimny browarek na urlopie pomoże zapomnieć ![]()
odnośnie jeszcze warunku czy postawienie dodatkowo warunku, że wykonawca wykonał wymianę pokrycia dachowego z dachówki o pow. min. 1000m2 na OBIEKCIE ZABYTKOWYM, to nie jest zbyt duże ograniczenie grona potencjalnych wykonawców?
i drugie pytanie odnośnie słowa WARTOŚĆ, które jest używane w rozporządzeniu odnośnie wykazu robót. czy należy to rozumieć, że chodzi o wartość pieniężna? czy należy to rozumieć bardziej ogólnie? np. jak w moim przypadku wartość = powierzchnia dachu?
thx. mam tylko nadzieję, że nie będę miał urlopu z protestem w tle ![]()
zapytam o oczywistą oczywistość, jeżeli wypełniam formularz na stronie SIMAP to 40 dni liczę od dnia kiedy mi się uda zatwierdzić wypełniony formularz, czyli jak oda mi się wypełnić to ogłoszenie 01.07 to otwarcie mogę spokojnie zrobić 12.08? chciałbym zdążyć przed urlopem ![]()
w przetargu na obsługę bankową miałem tak skonstruowaną siwz, że bank miał podać miesięczny koszt obsługi powiatu. teraz mam problem co wpisać w II.1.5) Całkowita końcowa wartość zamówienia. powiat podpisuje ogólną umowę a jednostki osobno umowy na rachunki. i właściwie całkowita wartość zamówienia zależy od ilości otwartych rachunków.
Ja wysyłam mailem i czekam 10-14 dni.
a te 40 dni, to od kiedy liczysz? od daty wysłania tego e-maila?
wiem, że to jest robienie niepotrzebnych kłopotów. tylko co ja mogę, wypełniam polecenia innych. faktycznie lepiej było by wpisać taj jak radzisz. szefom chodzi o harmonogram rzeczowo-terminowy tzn. że do tego dnia zrobią to a do innego tamto. w którym miejscu swiz najlepiej byłoby ująć ten zapis (tak żeby miało to ręce i nogi)?
jeżeli w swiz zakładam, że wykonawca ma załączyć do oferty harmonogram rzeczowo-terminowy wykonania robót (nie załączam żadnego formularza do wypełnienia, tylko wykonawca sam ma taki harmonogram sporządzić), to co w przypadku, gdy nie załączy do oferty tego harmonogramu? odrzucam ofertę bo niezgodna z swiz czy może wzywam do dostarczenia tego harmonogramu?
wezwanie nie bardzo mi pasuje bo to przecież to nie jest żaden z dok. potwierdzających spełnianie warunków udziału.
odnośnie jeszcze wypełnienia formularz.
czy w II.2.1) muszę koniecznie podać szacunkową wartość kredytu
IV.3.3) Termin składani wniosków dotyczących uzyskania dokumentów lub dostępu do dokumentów. czy wypełniam tę pozycję w przypadku PN, jeżeli tak, to czy prawidłowe jest wpisanie daty np. 3 dni wcześniejszej od terminu składania ofert?
jakbym wiedział jak go nazwać to bym wam głowy nie zawracał. a z tym żywcem to tak pytam bo jak przeglądam inne swizy to we wszystkich jest żywcem nikt nie precyzuje co to ma być za dokument.
dla św. spokoju najlepiej jak sobie go podaruje.
to mam żywcem przepisać zapis z rozporządzenia? wydaje mi się, że jak żądam jakiegoś dokumentu to powinienem dokładnie napisać o jaki dokument mi chodzi.
chyba, ze opierając się na art. 26.5 odpuszczę sobie ten dokument, bo do szczęścia nie jest mi on potrzebny.
zamierzam, żądać min. 1 roboty, czyli jak się wykażą 1 to będzie spełniony warunek. nacisk kładziemy na powierzchnię dachu a nie wartość roboty, dlatego ten warunek o pow. min. 1000m2, jak ktoś umie położyć 1000 to i położy 5000m2. też jestem przeciwny podawania konkretnego typu dachówki. przecież jak umie położyć jeden typ dachówki to inny też położy. przynajmniej tak mi się wydaje.
już kumam. zdanie "-przepisu ust. 2 zdanie pierwsze nie stosuje się" odnosi się tylko do art. 180.3.2). czyli na protesty jest 7 dni z wyjątkiem art.180.3.2) gdzie jest na ogłoszenie i swiz 14 dni.
thx Marko ![]()
jakiego dokumentu powinienem żądać od banków odnośnie koncesji, zezwolenia lub licencji?
pewnie jakiegoś wynikającego z Prawa Bankowego.
tak wynika z kosztorysu inwestorskiego. budynek zabytkowy, kupa dachówki do wymiany. trudno mi powiedzieć. a odnośnie warunku to będę musiał zrobić tak jak szef każe i nie ma gadania. obawiam się tylko czy mogę podać nazwę tej dachówki czy zostawić ogólnie że dachówka bez wnikania jakiego typu.
chciałem zrobić tak jak proponuje danaug, ale cóż chcieć to nie zawsze móc ![]()
opracowuję swiz powyżej progu unijnego. w art. 180.3 w ostatnim zdaniu jest "-przepisu ust. 2 zdanie pierwsze nie stosuje się". Z tego wynika, że nie stosuje się:"Protest wnosi sie w terminie7 dni od dnia, w którym powzięto lub można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia".
Protest dotyczący treści ogłoszenia i swiż wnosi się w terminie 14 dni od dnia publikacji ogłoszenie w DzUUE lub zamieszczenia swiz na stronie www. To jest dla mnie oczywiste.
Pytanie brzmi:" w ciągu ilu dni wykonawca może wnieść protest na czynności zamawiającego inne niż na treść ogłoszenia i swiz? Bo skoro nie stosuje się tych 7 dni?
W ciągu ilu dni może wnieść protest na wykluczenie, odrzucenie, wybór najkorzystniejszej oferty?
Umowę mogę podpisać po 7 dniach od dnia zawiadomienia o wyborze. Protest można wnieść tylko przed zawarciem umowy. czyli z tego by wynikało, że na te pozostałe protesty też mają 7 dni?.
pozdrawiam
na początku tam miałem postawiony warunek, ale szef powiedział że lepszy będzie warunek dotyczący powierzchni, mamy prawie 5.000 m2 do wymiany ale szef stwierdził, że wystarczy jak wykażą się 1.000m2. oprócz położenia nowej dachówki jest jeszcze konserwacja elementów drewnianych i montaż instalacji odgromowej. ale główny zakres to wymiana dachówki, więc na to kładziemy warunek. chodzi tylko oto, czy mogę podawać w warunku konkretny typ dachówki jaki my kładziemy.
pozdrawiam
znam już konkrety. robota będzie polegać na wymianie pokrycia dachowego tj. zdjęcie dachówki i położenie nowej dachówki tzw. karpiówki ceramicznej.
chcę postawić warunek, że wykonawca musi się wykazać wykonaniem jednej roboty polegającej na wymianie pokrycia dachowego dachówką karpiówką ceramiczną? czy podanie konkretnego typu dachówki to nie będzie utrudnianie uczciwej konkurencji?
pozdrawiam
w rozdziale VI mam wykaz żądanych dokumentów:
1.1 oświadczenie zgodnie z art.22
1.2 aktualny odpis z właściwego rejestru
1.3-6: wykaz robót, wykaz osób i podmiotów, wykaz, narzędzi i urządzeń, dokument stwierdzający że osoby posiadają uprawnienia.
to tak w skrócie ![]()
- Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia powinni załączyć do oferty dokument, z którego będzie wynikało ustanowienie pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
- Każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenia zamówienia musi złożyć dokumenty, o których mowa w rozdziale VI ust. 1 pkt 2.
- Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia złożą łącznie Formularz oferty oraz jeden komplet dokumentów, o których mowa w rozdziale VI ust. 1 pkt 1 oraz od pkt 3 do pkt 6.
czy takie zapisy odnośnie wspólnych wykonawców wystarczą, czy należałoby coś dodać jeszcze?
witam ![]()
jakie zapisy zamieszczacie w swiz dotyczące wykonawców ubiegających się o zamówienie?
które dokumenty mogą złożyć razem a które każdy z osobna?
wg mnie osobno: aktualny odpis z właściwego rejestru, zaświadczenie z ZUS i US oraz zaświadczenia z KRK.
pozdrawiam
odnośnie jeszcze komentarza p. Czajkowskiego. czy należy to rozumieć w ten sposób, że przyjmujemy że cena brutto jest prawidłowa i dokonać poprawki poprzez wyliczenie prawidłowej ceny netto i prawidłowej stawki VAT?
thx lolilap. reszta forumowiczów pewnie już na urlopach bo tylko Ty wykazujesz zainteresowanie moimi problemami ![]()
w formularzu cenowym miałem 5 pozycji, w każdej z pozycji wykonawca podać miał cenę za wykonanie badania 100 działek zgodnie z wykazem, czyli razem 500 działek. netto i vat są oki. pomyli sie w 1 pozycji formularza w brutto. no i potem przy sumowaniu tych 5 pozycji też jest ten błąd.
z rożnych opinii i ekspertyz, które studiuje od rana wynika, że art.88 nie upoważnia mnie do naprawienia omyłki popełnionej przy ustalaniu ceny brutto, polegającej na uzyskaniu niewłaściwego wyniku dodawania ceny netto oraz wielkości podatku VAT (komentarz do art. 88 w LEXie).
jeżeli nie mogę poprawić, to unieważnić na podstawie art. 89.1.6 czy potraktować to jak cenę ryczałtową i uznać że jest prawidłowa bez względu na sposób jej obliczenia?
no właśnie jak interpretować ten komentarz. jeżeli zamawiający miał podać cenę za wykonanie usługi w brutto, netto i vat a walnął się w brutto o 1 zl, zamiast 6 wpisał 5 (vat o netto dobrze policzony) to mogę poprawić brutto czy mam odrzucić na podstawie art. 89.1.6?
w postępowaniu złożono 1 ofertą i przez te 1 zł mam je unieważnić?
pomocy ![]()
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez szad
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc