w formularzu ofertowym wykonawca wpisał, że jest w stanie jednocześnie przeprowadzić szkolenie dla 6 grup (po 15 osób), z wykazu sprzętu wynika, że ma 30 laptopów, czyli na chłopski rozum może szkolić jednocześnie 2 grupy.
co z tym fantem? wezwać do wyjaśnień na podstawie art.87.1?

pozdrawiam

mam takie małe pytanko techniczne. czy protokół wypisujecie ręcznie czy mając gotowe wzory w wordzie wypełniacie, drukujecie a potem tylko podpisy składacie i pieczątki.

pozdrawiam

1,853

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

MIRAS napisał/a:

...z tym ze starostwo nie ma osobowosci prawnej - powstaje zatem pytanie: czy starostwo moze byc zamawiajacym ??? hmm

to kto w przypadku zamówień dla starostwa powinien być wpisany? starosta?

nip i regon mamy dla starostwa. o powiecie nic mi nie wiadomo

1,854

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

w tym formularzu rejestrującym konto wymagany jest REGON. czy powiat reprezentowany przez zarząd może mieć wogóle regon? czy mam podać regon starostwa?

1,855

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

też tak myślałem, tylko, że teraz nie mam czasu na zakładanie konta. muszę podjąć decyzję czy w ogłoszeniu na www zostawić starostwo czy wpisać powiat. w sumie i tak wszystko jest robione w starostwie tylko zamawiający jest inny bo kase dostał powiat a nie starostwo.

1,856

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

na portalu mam konto na starostwo i w formularzu automatycznie wpisuje starostwo. czasami zamawiającym jest powiat reprezentowany przez zarząd, niestety tego nie mogę tam wpisać, musiałbym pewnie założyć osobne konto dla powiatu.

czy w ogłoszeniu wywieszanym na własnej www i tablicy mogę wpisać powiat reprezentowany przez zarząd czy zostawić tak jak jest w BZP czyli starostwo?

pozdrawiam

1,857

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kolejne pytanko, mam nadzieję że ktoś pomoże smile

stawiam warunek, że osoby biorące warunek w realizacji szkoleń muszą mieć wykształcenie wyższe np. dla języków że jest mgr filologii angielskiej., żądam kserokopii dyplomu ukończenia uczelni wyższej.
wydział dla którego opracowuję siwz, chce przyznawać punkty jeżeli te osoby są pracownikami uczelni wyższych, im więcej takich pracowników tym więcej punktów.
czy wystarczy, że w formularzu ofertowym wykonawca poda iloma takimi osobami dysponuje, czy muszę żądać jakiegoś dokumentu stwierdzającego, że on faktycznie jest pracownikiem uczelni wyższej, a może wykazie osób jaki wykonawca ma dostarczyć wstawić kolumnę w której wykonawca wpisze, czy dana osoba jest pracownikiem uczelni wyższej? jak to technicznie rozwiązać?

1,858

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

witam,
mam do przeprowadzenia 2 przetargi.
1) zajęcia dodatkowe z informatyki dla uczniów
2) zajęcia dodatkowe z j. angielskiego dla uczniów

wiadomo, że jednym z kryteriów oceny ofert jest cena. nie chciałbym samej ceny bo zależy nam na dobrej firmie (chyba, żeby postawić odpowiednie warunki udziału).
czy jednym z kryteriów może być ocena jakości platformy e-learnigowej? bo przecież nie mogę podać nazwy konkretnej platformy. może macie inne pomysły na kryteria.

pozdrawiam

1,859

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kasę mamy na całość. z tym przedłużeniem to chodzi oto, że takie szkolenie ma dużo godzin, a można je realizować po lekcjach w szkołach i żeby je wszystkie wyrobić do końca czerwca to trzeba byłoby w niektórych przypadkach nawet do północy siedzieć. żeby nie zamęczyć tych biednych uczniów, chcemy część godzin zrealizować po wakacjach.
pieniądze na projekt dostaliśmy z opóźnieniem i stąd cały problem.

1,860

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zgodnie z art.144 zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy chyba że zamawiający w ogłoszeniu lub siwz przewidział zmianę i określił warunki.

robię przetarg na szkolenia, teoretycznie czas realizacji do końca czerwca (bo tak jesteśmy zobligowaniu harmonogramem projektu), ale będziemy się starać o zmiany w harmonogramie, żeby ten termin przedłużyć do końca października, ale zgodę możemy dostać dopiero za jakiś czas a przetarg chcemy już ogłosić.

Czy poniższy zapis ujęty w siwz daje mi prawo do aneksu umowy,

Przewiduje się możliwość aneksowania okresu realizacji przedmiotowego zadania do 31 października 2009r., po otrzymaniu akceptacji zaproponowanej zmiany, w harmonogramie realizacji Projektu, przez Wojewódzki Urząd Pracy.

i w którym miejscu w siwz go ująć? w terminie wykonania umowy czy może w istotnych postanowieniach umowy?

pozdrawiam

szad

1,861

(6 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

też mam takie pytanko, zresztą odpowiedź jest wyżej, ale zapytać nie szkodzi.
czy członkiem komisji może być przedstawiciel brokera, który zajmuje się sprawami ubezpieczeniowymi powiatu? nie jest to żaden pracownik zamawiającego ani jednostki organizacyjnej.

no dobra. a jeżeli żądamy tylko oświadczenia o spełnianiu i w siwz przepiszemy żywcem art. 22 to mimo, że nie stawiamy warunku, że wykonawca ma posiadać jakiś tam sprzęt i ludzi, to w swiz chyba należałoby zaznaczyć, że jeżeli jakiś podmiot udostępni im ten potencjał to wraz z oświadczeniem powinien złożyć te pisemne zobowiązanie tego podmiotu, bo przecież z samego oświadczenia te nie wiadomo czy ten potencjał jest jego czy nie.
chyba, żeby faktycznie oświadczenie robić w postaci takiej jak proponuje MIRAS.
tylko, że jeżeli zaznaczy że posiada pisemne zobowiązanie to ten fakt obliguje go że musi to zobowiązanie dołączyć do oferty? czy wystarczy tylko sam fakt ze napisze ze ma takie zobowiązanie?

witam smile

mam taki dylemat techniczny. muszę udzielić zamówienia na 3 szkolenia:
1) zajęcia z informatyki
2) zajęcia z języka obcego
3) zajęcia z kreatywnego myślenia.

czy, żeby wyłonić firmę szkoleniową dla każdego zamówienia to lepiej zrobić 3 przetargi czy 1 z trzema zadaniami i dopuścić składanie ofert na każde zadanie?
Gdybym zrobił 1 przetarg to opis przedmiotu musiałbym podzielić na 3 część (dla każdego zamówienia osobno), również warunki ubiegania się o te zamówienia musiałbym dla każdego zadania zrobić osobno.
Czy jest to lepsze rozwiązanie niż 3 osobne przetargi?

pozdrawiam

szad

na konferencji wiceprezes urzędu stwierdził, że jeżeli wartość części jest poniżej 14tys. to ustawy nie stosujemy, natomiast na szkoleniu pani z rio stwierdziła, że nawet jak ta cześć jest niższa od progu to nie zwalnia nas ze stosowania ustawy, bo przepis ten zezwala na stosowanie uproszczone j procedury. i bądź tu mądrym. bardziej logiczne wydaje się zdanie wiceprezesa. tylko czy logika ma tu miejsce bytu smile?

witam,
mam prośbę, mam przeprowadzić postępowanie w trybie ZWR. możecie mi podesłać jakiś wzór zaproszenia do negocjacji jakie należałoby wysłać wykonawcy. to moje pierwsze ZWR więć byłbym wdzięczny za jakiś druczek na e-mail szad1976@wp.pl.

pozdrawiam

szad

mam podobny problem. chciałem z wolnej reki udzielić zamówienia firmie szkoleniowej. niestety w umowie jest zapis, że przy wydatkach powyżej pewnej kwoty musimy wysłać zapytanie ofertowe do 3 firm. czy mogę negocjować z 3 firmami, zobaczyć jakie oferty złożą a potem udzielić zamówienia z wolnej reki firmie która zaproponuje najniższą cenę?

wysłałbym zaproszenie do złożenia oferty (do tej oferty był dołączył coś na wzór siwz i druk oświadczenia, formularz do wypełniania). przy ZWR nie ma obowiązku robienia siwz, ale przecież jak zrobię coś na wzór siwz to chyba nie jest błędne?

a może macie jakaś inna propozycję?

1,867

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

a myśleliście co by zapisywać w przyszły siwz odnośnie zmian umowy? bo to trochę jak wróżenie z fusów. skąd mam wiedzieć czy będzie musiała być zmieniona umowa. takie rzeczy to wychodzą w trakcie realizacji.
może wpisać siwz to co do tej pory było w ustawie, czyli ze jeżeli będzie to korzystna zmiana dla zamawiającego lub wystąpią nie przewidziane okoliczności?

czasem się zdarzają sytuacje trudne do przewidzenia. np firma robi usługę geodezyjną dla starostwa, gdzie dane muszą udostępnić gminy a gminy np się ociągają i taka firma nie jest w stanie wykonać w terminie zamówienia
lu wymiana dachówki a tu śnieg i mróz. mam posłać ludzi na dach żeby tylko zmieścić się w terminie? lepiej jak paru spadnie i zginie niż nie wyrobić się w terminie.

macie jakieś pomysły na te zapisy w siwz?

faktycznie n/w usługi zostały wyjęte z usług szkoleniowych i edukacyjnych:

80533000-9 Usługi zapoznawania użytkownika z obsługa komputera i usługi szkoleniowe
80533100-0 Usługi szkolenia komputerowego
80533200-1 Kursy komputerowe

tylko pytanie do jakiej grupy je wrzucono w załączniku II A dyrektywy, bo tak patrzę i nie widzę smile. a jak ich tam nie ma, to zaliczyłbym je do kategorii usług nr 27 w załączniku II B czyli Inne usługi.

Dobrze myślę?

pozdrawiam

agataanna napisał/a:

jeśli jest to ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, to po co wypełniasz VI.3.2.
taką informacje podaje się w ogłoszeniu o zamówieniu
ja nie  wypełniam smile

to po co w ogóle ta sekcja jest w tym formularzu? niepotrzebnie aby wprowadza zamęt.

a wypełniam dla świętego spokoju.

ja tez bym podał 100.000 smile

witam,

w planie na 2008 rok miałem zakup sprzętu komputerowego poniżej 14 tys. euro. kupowaliśmy bez procedur. plan zrealizowany.

teraz pojawiło się 16 tys. zł na zakup 5 kompów w wyniku przesunięcia kasy z wynagrodzeń na zakupy.

czy te dodatkowe 16 tys. mam potraktować jako osobne zamówienie i nie stosować ustawy (na początku roku nie byłem w stanie przewidzieć takiego manewru z przesunięciem)?

chyba nikt mi nie zarzuci dzielenia zamówienia w celu ominięcia stosowania ustawy?

pozdrawiam

czyli, powinno to wyglądać jak poniżej:
VI.3.1. Organ odpowiedzialny za procedury odwoławcze:
Prezes Urzędu Zamówień Publicznych, Al. Szucha 2/4, PL-00-582 Warszawa. E-mail uzp@uzp.gov.pl. Tel.  (48-22) 458 77 01. URL: www.uzp.gov.pl. Faks  (48-22) 458 77 00.

VI.3.2) Składanie odwołań:
Dokładne informacje na temat terminów składania odwołań: Od rozstrzygnięcia protestu przysługuje odwołanie. Odwołanie wnosi się do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych w ciągu 5 dni od dnia doręczenia rozstrzygnięcia protestu lub upływu terminu do rozstrzygnięcia protestu, jednocześnie przekazując jego kopię Zamawiającemu. Złożenie odwołania w placówce pocztowej operatora publicznego jest równoznaczne z wniesieniem do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. Szczegółowo kwestie odnoszące się do odwołania przedstawione są w art. 184-193 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. - Prawo Zamówień Publicznych.

VI.3.3) Źródło, gdzie można uzyskać informacje na temat składania odwołań:
Urząd Zamówień Publicznych, Al. Szucha 2/4, PL-00-582 Warszawa. E-mail odwolania@uzp.gov.pl. Tel.  (48-22) 458 78 01. URL: www.uzp.gov.pl. Faks  (48-22) 458 78 00.

czy może jakaś krótsza wersja?

thx, z tym VI.4 to trochę przesadziłem smile

rozsądne wydaje się wyjście przedłużenia terminu wykonania umowy, ze względu na złe warunki pogodowe, chociaż teoretycznie zła pogodę też można przewidzieć w chwili zawarcia umowy, jakby się na siłę uprzeć.

pytanko w sumie proste. czy w sekcji VI Informacje uzupełniające muszę wypełnić w całości punkt VI.3 Procedury odwoławcze (od VI.3.1 do VI.4), czy zostawiam tam puste miejsca?

pozdrawiam