Jak wyżej.

myszy1953 napisał/a:

jeżeli nie trzeba dopłacać pominąć milczeniem

Oczywiście: mowa jest srebrem, a ... wink

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5233

Przepisy w tym przypadku nie są precyzyjne - na dwoje babka wróżyła. Wobec tego, z daleko posuniętej ostrożności, zalecam zamawiającym: nie wyrażać zgody.

2,255

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Bursztynowa napisał/a:

1. czy na usługę pełnienia funkcji Inżyniera kontraktu na kontrakty na roboty budowlane, która trwa 55 m-cy ( pow 4 lat ) , związane jest to z czasem potrzebnym na wykonanie robót budowlanych, musimy wysyłać zawiadomienie do Prezesa UZP o zamiarze zawarci umowy .

2.Temat jest pilny,bo ogłoszenie ukazało się 24 01. czyli już jesteśmy po terminie.

1. Jeżeli wartość powyżej progów unijnych, a  ww. usługę zakwalifikujesz do świadczeń okresowych lub ciągłych to tak.
2. Moim zdaniem Nie.

2,256

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1) Wykluczasz
2) Odrzucasz

2,257

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Poniższe może zainteresować zamawiających planujących zakup pojazdów samochodowych:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110050013


art. 75

No to dobrze myszy1953, myślałem już że będę musiał się na Ciebie obrazić wink

myszy1953 napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Miksu napisał/a:

Witam, czy w przypadku gdy jest już po wyborze oferty najkorzystniejszej a zaszły pewne okoliczności to trzeba unieważnić przetarg czy postępowanie jest już zakończone z chwilą wyboru oferty i nie trzeba nic robić?

Wykonawca wybrany chce podpisać umowę?

uwielbiam takie posty jasno i zrozumiale opisany problem     hmm

myszy1953 do kogo jest ten komentarz?

2,260

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

-II-

Miksu napisał/a:

Witam, czy w przypadku gdy jest już po wyborze oferty najkorzystniejszej a zaszły pewne okoliczności to trzeba unieważnić przetarg czy postępowanie jest już zakończone z chwilą wyboru oferty i nie trzeba nic robić?

Wykonawca wybrany chce podpisać umowę?

2,262

(73 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

svm napisał/a:

Obowiązujące -  za Rządowym Centrum Legislacji (trzeba ewentualnie sprawdzić z wersją drukowaną Dz. U.)

W tym wypadku nie trzeba.

2,263

(73 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Z tego wygląda, że ktoś z uzp śledzi naszą dyskusję i poprawił błędy wink Co ciekawe na pewno na uzp było źle - ten błąd powieliły NP.pl i zamieściły formularze obarczone błedami (do chwili obecnej tam są). Mało tego na NP nie ma już druku ZP-WR wink admin też śledzi.

marcinek_com napisał/a:

Jak by się uprzeć to niekoniecznie trzeba przedłużać.

trzeba, trzeba - nie ma się co upierać

Jak nie, jak tak.

Bitter napisał/a:

Ogłoszenie było 24 stycznia, 1 lutego otwarcie. Odpowiedziałbym dzisiaj i dzisiaj przedłużył. Czy to jest na tyle istotna zmiana aby przedłużyć o więcej niż jeden dzień?

Przedłużyć musisz. Ile??? Decyzja nalezy do Ciebie.

Moim zdaniem tak. Nie ważne jaki jest ciężar gatunkowy zmiany, ważne jest że zmiana dotyczy przedmiotu zamówienia.

Bitter napisał/a:

1. Czy w przypadku wyrażenia zgody i dopuszczenia musimy przedłużać termin składania ofert?
2. Jaka u Was jest praktyka w takiej sytuacji, gdy ktoś zwraca się o dopuszczenie czegoś?

1. Tak.
2. Można ulec sugestii - wszystko zależy od konkretnego przypadku.

2,269

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

nie, jest to kserokopia pełnomocnictwa z pieczątka notariusza i jego podpisem, ale poświadczona za zgodność przez Wykonawcę.

Nie można tego uznać.

2,270

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

Czy można uznać kserokopię notarialnego pełnomocnictwa poświadczona za zgodność?

Chyba chodzi o kserokopię pełnomocnictwa poświadczoną za zgodność z oryginałem przez notariusza - trzeba uznać.

2,271

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadza się przecież W napisał o tym w 2.

2,272

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Izabella napisał/a:

Wykonawca złożył ofertę, w której:
1. złożył oświadczenie z art. 22 wskazujące, iż spełnia samodzielnie te warunki,
2. informację, iż część zamówienia nie będzie wykonywana przy udziale podwykonawcy
3. oświadczenie podmiotu trzeciego, w którym podmiot ten oświadczył, iż wykona zamówienie w zakresie świadczenia usług noclegowych wraz z wyżywieniem - taki był opis przedmiotu zamówienia

1 nie wyklucza 2 i 3
2 nie wyklucza 1 i jest zgodna z 3
3 nie wyklucza 1 i potwierdza 2

Zastanawiam się co komisja robi w sytuacji kiedy problem faktycznie występuje big_smile

2,273

(73 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja nie twierdzę inaczej - ale faktem (nota bene autentycznym) jest to, że są różnice wink

2,274

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wszystko jest ok.

2,275

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

1. Osobiście wydaje mi się, że nie.

2. Czy jeżeli wpiszę taki wymóg w informacjach o formalnościach związnaych z podpisaneim umowy  to taki zapis będzie ok.???

3.  A co w sytuacji gdy Wykonawca nie złoży tych dokumentów przed podpisaniem umowy, muszę zrobić jakiś zapis na taka okolicznośc w SIWZ, może tak:

"Nie dostarczenie ww. dokumentów, traktowane będzie jako uchylanie się od zawarcia umowy w rozumieniu 94 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych".
Można tak zastrzec???

1. Nie.
2. Ok.
3. Można.