2,026

(29 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Katiqq napisał/a:

Na zdrowy rozum myślę, że nie, ale wolę się upewnić.

Na zdrowy rozum może i nie, ale na pewno - tak.

Reasumując:

Moim zdaniem, ani osoba prezesa ani członka - nie pozostaje/ pozostawała w stosunku pracy z pracownikiem (wykonawcą). W stosunku pracy z wykonawcą pozostaje natomiast firma X reprezentowana przez prezesa. Zatem jeśli wyłączenie prezesa/ członka - to tylko na podstawie pkt. 4. Chociaż nawet w tych realcjach UZP doszukuje się możliwości zaistnienia przesłanki z pkt 3.

Więc w czym problem? Zwróć uwagę w pkt 4, na zwrot "może to budzić".

2,029

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marko napisał/a:

1. Wyrok miał potwierdzić wyłącznie moje wcześniejsze twierdzenia
2. A czy kredyt kupiecki czy pożyczka... to kwestia formy i na specjalne znaczenie, moim zdaniem, nie zasługuje.

1. Wiem, i potwierdza.
2. Jeżeli chodzi o terminologie, to pewnie nie ma znaczenia, ale jeżeli chodzi o szczegóły jego udzielenia, to na pewno może mieć.

No nie wiem... moim zdaniem 4 konsumuje 3. Jeżeli zastanawiasz się na 3, tym bardziej powinnaś zastanowić się nad 4.

2,031

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Mylę że sprzed bedzie lepiej.

Możesz.

Może - o ile nie występuje przesłanka z punkt 4. Odpowiedzi na to musisz udzielić sobie sama.

2,034

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marko napisał/a:

KIO 2323/10 może sie przydać

Owszem, pewnie będzie przydatny dla milka. Natomiast, czy pod to, o czym mowa w wyroku można podciągnąć "kredyt kupiecki"... hmm ma powazne wątpliwości.

Fragment opinii z UZP"

"(...)Przedstawiony problem może natomiast dotyczyć kierownika zamawiającego, który jako osoba uprawniona do reprezentacji zamawiaj ącego zawierał z wykonawcą umowę o pracę.
Szczególnie istotna z punktu widzenia celu ustanowienia rozważanego przepisu jest okoliczność, że pomiędzy kierownikiem zamawiającego, a byłym pracownikiem zachodziła bezpośrednia zależność służbowa. Istnienie takiego stosunku może budzić wątpliwości co do bezstronności kierownika w ocenie wykonawcy. Zasadnym jest więc w takich okolicznościach wyłączenie kierownika na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 3 ustawy.
Ewentualną podstawą do wyłączenia, w opisanej sytuacji, pracowników zamawiaj ącego mógłby być natomiast art. 17 ust. 1 pkt 4, który stanowi i ż wyłączeniu podlegają osoby
wykonujące czynności w postępowaniu, jeżeli pozostają z wykonawcą w takim stosunku prawnym lub faktycznym, że może to budzić uzasadnione wątpliwości co do bezstronności tych osób. Jednocze śnie jednak należy zauważyć, że ocena, czy w konkretnym przypadku zachodzą okoliczności określone w powyższym przepisie, należy każdorazowo do zamawiającego."

2,036

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

kasztan napisał/a:

Jest oszczędność środków publicznych lecz niezgodnie z umową

No właśnie. Wówczas jest tak, jak napisałeś.

2,037

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A jak myślisz? Bo ja, że z rozporządzenia smile

2,038

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czy może być?! To powinien być standard.

2,039

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Miksu napisał/a:

Witam, czy w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty trzeba pisać cenę jaką zaproponował wykonawca wykluczony lub gdy oferta została odrzucona i przyznawać punkty?

Jeżeli chodzi o cenyę oferty to nie trzeba jej wpisywać - w ww. przypadku, ani w żadnym innym.

2,040

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kopertę kurierską można otworzyć - z dużym prawdopodobieństwem jest tam druga koperta. A jeżeli nie ma - to problem wykonawcy.

Trudno udowadniać rzeczy oczywiste. 32.1 w zestawieniu z 4.8 musi wystarczyć.

Równe traktowanie wykonawców - nie zawsze oznacza takie same, jednakowe.

Ty masz racje - bez dyskusji.

2,044

(2 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

No po coś jest ten zastępca. Jak sama nazwa wskazuje - zastępuje.

2,045

(34 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawca już złożył ofertę - że oferuje produkt A. Teraz tego zmienić nie może.
Powiedzenie wykonawcy, że ma dostarczyć to co zaoferował w ofercie - to nie żadne konszachty, wszak to oczywista oczywistość.

2,046

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do Gaco007 - jeżeli wykonawca krajowy, podmiot krajowy, to zrobiliście ok.

2,047

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 - sam ze sobą prowadzisz polemikę? wink

2,048

(34 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wobec powyższego, idź w kierunku rażąco niskiej ceny.  Wezwanie z 90.1, a następnie, prawdopodnie, odrzucenie z 89.1.4.

Dopuszczalne - śmiem twierdzić, że 95% zamawiajacych tak robi.

2,050

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

...i to lubię - ludzi z poczuciem humoru smile