2,076

(4 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Dowiaduj się:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?F;269;dane_kontaktowe_.html

2,077

(6 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie rozumiem pytania hmm

myszy1953 napisał/a:

Nawet w dzień kobiet prezentu nie zrobią

... a życzenia mogą być: Wszystkiego Najlepszego Kobieto smile

Dobrze by było.

W przypadków wykonawców wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) wyżej wskazany warunek udziału w postępowaniu musi spełniać każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania odpowiednich uprawnień.

2,081

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gdyby ustawodawca chciał żeby pisemne zobowiązanie można było złożyć w formie kopii
poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę, napisałby o tym wprost - tak jak to zrobił w przypadku wymienionych przez Ciebie dokumentów w rozporządzeniu. Osobiście uważam, że powyższy przepis jest przykładem niechlujstwa legislacyjnego i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinno byc tak jak Ty piszesz - no ale przepis jest taki jaki jest.

myszy1953 to o czym piszesz wyżej - to żadne odkrycie. Nadal mi bliżej do opinii Marcela wink

2,083

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

proszę podać gdzie w rozporządzeniu pisze ,że zobowiązanie podmiotu trzeciego ma być zlożone w oryginale?

Ba w rozporządzeniu, w ustawie jest! Art. 26 ust. 2b Pzp.

myszy1953 napisał/a:

nie zgadzam się w momencie wyboru masz mieć kasę jeżeli nie masz naruszenie dyscypliny finansowej, nie masz prawa po tym terminie jak nie masz kasy przedłużać procedury

Marcel napisał/a:

Nie w momencie wyboru, a w momencie zaciągnięcia zobowiązania, czyli podpisania umowy.

Z tych dwóch opinii - bliżej mi do opinii Marcela

2,085

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

oferta złożona przez sp. z o.o. i podpisana przez pełnomocnika (taki zapis na pieczątce) brak pełnomocnictwa w ofercie wzywam do uzupełnienia i wykonawca nie uzupełnia. co w takiej sytuacji wydaje mi się że odrzucam taką ofertę na podst. 89 ust.1 pkt 8.
czy dobrze myśę.????

Ofertę należy odrzucić na podstawie art. 89.1 i 89.8 PZP albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 PZP w związku z art. 78 § 1 KC.

2,086

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak najbardziej - może.

Wszystko kwestia umowy. A jak bierzesz sprzęt video w sklepie na raty, to jest to własność: sklepu, banku czy kupującego?

myszy1953 napisał/a:

1. przedłużasz wysyłając pismo tylko raz co najmniej na trzy di przed upływem terminu zw. ofertą - Miras to był  skrót myślowy

2. wykluczasz z postępowania vide art.24

1. A-ha
2. Nie "vide" tylko "video" wink

Jeżeli strony umowy się tak umówią to nic nie stoi na przeszkodzie.

myszy1953 napisał/a:

przedłużasz wysyłając pismo tylko raz co najmniej na trzy di przed upływem terminu zw. ofertą

Zamawiający nie ma możliwości przedłużenia TZO, może jedynie zwrócić się do wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu.

Jest tzw. dopuszczlana "jazda po bandzie" smile

2,092

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcel napisał/a:

Lidera, można wpisać że to konsorcjum AiB ale dwóch adresów nie wpiszesz.

Eeee tam wpiszesz. W przypadku gdy wykonawcy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia, należy podać wszystkich wykonawców.

2,093

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

status?  co miałes na mysli, był jednym z wielu dokumentów, wezwałam wykonawcę do wyjasnienia

Poczytaj: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5543 to zrozumiesz wink

Oferta do odrzucenia - na jakiej podstawie, to już wiesz.

2,094

(24 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Izabella napisał/a:

Do MIRAS: wszystkie 5.

Na dzień dzisiejszy:
"Zamawiający może unieważnić postępowanie u udzielenie zamówienia publicznego (bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej), jeżeli najniższa cena oferty (jedyne kryterium) przekracza kwotę którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia"
Powyższą opinię znam, ale mam wątpliwości dot. W., który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą, czy nie wykluczyć go - 24.2.2? czy "odpuścić" i zawiadomić tylko o unieważnieniu (ew. w uzasadnieniu napisać jakie "błędy" popełnili W.?)

Unieważniasz - tyle (bez oceny podmiotowej, przedmiotowej itp.). Bez żadnych wątpliwości - chyba że możesz zwiększyć kwotę.

2,095

(24 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Marcel napisał/a:

Hmm, Miras ale zgranie w czasie smile

Nie da się ukryć smile

2,096

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po tej ustanawiamny lider (pełnomocnik)

2,097

(24 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ofertom odrzuconym oraz ofertom złożonym przez wykonawców wykluczonych - nie przyznajesz punktów (nie dokonujesz oceny merytorycznej).

2,098

(24 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Izabella napisał/a:

Przy tym wszystkie oferty przekraczają kwotę jaką Z...

Wszystkie pięć?

2,099

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kaskaa - rozumiem Twoje wątpliwości. Chodzi o to, że z tych umów nie wynika wprost, że wykonawca będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, a jedynie same zasady współpracy przy wspólnym wykonywaniu zamówień - o ile takowe będzie. Wydaje mi się że to za mało.

2,100

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Do odrzucenia - chyba że w innym miejscu napisał że cena obejmuje 60 spotów.
2. Do odrzucenia.