2,001

(35 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Justine napisał/a:

A czy w postępowaniach poniżej 14 000 Euro stosujecie takie oświadczenia?
Jak to jest w waszych regulaminach?

Nawet jeśli ktoś stosuje to i tak się nie przyzna publicznie - ponieważ nie ma się czym chwalić wink

2,002

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

W jakim trybie jest prowadzone postępowanie?

2,003

(35 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie musi składać ZP-1. Marcel nie strasz Justine.

2,004

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

kasztan napisał/a:

Przymierzam się do PN na dostawy z zastosowaniem prawa opcji. Nigdy tego nie robiliśmy, ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w tym temacie, bardzo proszę o pomoc.

Ale o co dokładnie Ci chodzi? W skrócie wygląda to tak:

Wszczynasz postępowanie na zakup samochodu w formie leasingu operacyjnego. Po upływie czasu trwania leasingu zamawiający może żądać (prawo opcji) przeniesienia własności pojazdu. Wartość zamówienia to wtedy wartosć rat leasingowych oraz wartość zakupu samochodu.

2,005

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

1. najgorzej że z umowy nic niewynika smile
2. czy to będzie art. 89.1.8 czy może art 89.1.8 w zw. z 81.1.1 (pełn. dla konsorcjum wynika z art. 23) ???
3. czy pełnmocnictwo może być dla os. fizycznej tzn. spółka C lider i spółka D partner, upoważniają pana j. kowalskiego do dziłania w imieniu konsorcjum, czy może pełnomocnicttow ma być wystawione na podmiot - w moim przypadku na spółkę???
Weźcie poradźcie smile

Weźmiemy - poradzimy:

1. No to klapa.
2. Jedna i druga.
3. Obydwa rozwiązania są dopuszczalne.

2,006

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

kamila78 Cię oświeci:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5994

No to ruszaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7337

mon.de napisał/a:

1. Co, jeśli okaże się, że wpłynie 10 ofert, z których tylko jedna będzie ponizej 14.000 euro.
2. Jak to potraktuje kontrola?
3. Czy nie orzeknie, że szacowanie zostało wykonane nierzetelnie i tak naprawdę powinien być przetarg?

1. Wtedy, majac na względzie 32.2 - zastanowisz się co zrobić.
2. Zapytaj kontroli wink
3. Może tak orzec.

Ty wiesz najlepiej, czy ustalając wartość zamówienia nie naruszasz 32.2 (in fine).

2,009

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zawsze się zastanawiałem:

skoro zamawiający musi dokładnie opisać co rozumie pod pojęciem "równoważności", to po co w ogóle dopuszczać składanie ofert rownoważnych, czyż nie lepiej, po prostu, opisać dokładnie przedmiot zamówienia - i w końcu jak to się ma do 29.3, że zacytuję fragment:

"(...)zamawiajacy nie może opisac przedmiotu zamówienia za pomoca dostatecznie dokładnych okreslen"

2,010

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Eeee tam Marko - to co Ty napisałeś to też prawda.

Jeżeli zrobisz postępowanie:
1. dostawa samochodu + kredyt; koszty kredytu, który udzieli dealer wchodzą do wartości tego zamówienia
2. osobno dostawa samochodu oraz osobno kredyt - to koszty tego kredytu nie wchodzą do wartości zamówienia na dostawę samochodu

2,012

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jest objęte - chyba, że mam przed sobą nieaktualny tekst GPA.

Cięzka sprawa. Na zarzut "że powinniśmy byli wskazać konkretny sprzęt już na etapie ogłoszenia i w siwz" możecie odpowiedzieć, że na tym etapie był wskazany:
- w ogłoszeniu poprzez odesłanie do SIWZ,
- w SIWZ, w rozdziale D.
Na Waszą korzyść może przewiać fakt, że żaden z wykonawaców tego nie kontestował oraz fakt że żaden z wykonawców nie poniósł z tego powodu ujemnych konsekwencji - o ile tak w rzeczywiostości było.

Czy STWIOR była załącznikiem do SIWZ?

28062003 napisał/a:

2. W postępowaniu z lipca 2009r w zakresie warunku dotyczącego wykazu posiadanego sprzętu zawarliśmy mało szczęśliwe określenie tzn: "wykonawca powinien wykazać się posiadanym sprzętem zgodnym ze specyfikacją techniczną wykonania i odbioru robót, która stanowi element SIWZ. (załącznik nr 6)" Tak samo określone to zostało w ogłoszeniu. Zarzut, że powinniśmy byli wskazać konkretny sprzęt już na etapie ogłoszenia i w siwz.

Czy w załączniku nr 6 był wskazany ten sprzęt?

goska1 napisał/a:

w projekcie mam koordynatora za 120 tys. w wiez w protokole jaka watrosc szacunkowa mam wpisać? netto - pomniejszyc toą kwoteo podatek?

A może, po prostu, dokonaj szacunku smile

2,017

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

agaj napisał/a:

I teraz tak:
1) KRS jest elementem oferty i powinien być podpisany przez osobę z pełnomocnitwa a nie jest;
2) w związku z tym uznaje, że brak podpisu osoby uprawnionej - błąd formalny;
3) zgodnie z opinią uzp Zamawiajacy ma obowiązek wezwania do uzupełnienia dokumentów z błędami formalnymi w tym też z brakiem potwierdzenia "za zgodność"
4) Wykonawca nie uzupełnia bo mu się np nie chcę
5) wykonawcy nie mogę wykluczyć bo dokument jest generelnie prawidłowy tylko ten podpis.... czyli błąd formalny, nie mogę odrzucić bo błąd formalny, więc co można zrobić?

Hmmm... Trudno się zdecydować - tyle opcji do wyboru... Wezwać. wink

1. Wykaz osób - to tylko wzór dokumentu (jego formy), a zapisu w nim zawartego nie należy traktować jako żądanie zamawiającego odnośnie tego dokumentu, tym bardziej że w miejscu, gdzie ustawodawca przewiuje obowiązek wskazania żądanych dokumentów (SIWZ - odpowiedni punkt, ogłoszenie) nie ma nic o ww. dokumentu.
2. W jakim trybie przeprowadzne zostało ww. postępownie, czyżby przetarg ograniczony?

Tak, tak uważam.

Cena oferty: X-Y=C,
gdzie: X- wartość nowego samochodu
            Y-wartość używanego samochodu
            C-cena oferty

Wartość zamówienia: C+Y

2,021

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

W formularzu ofertowym przy wartości netto wykonawca źle wpisał 5.200,00 zamiast 52.000,00 słownie napisał dobrze ( pięćdziesiąt dwa tysiące).Poprawić jako oczywistą omyłkę pisarską czy rachunkową? Wartość VAT i brutto wpisał dobrze.

Jeżeli kwota 52.000,00 nie jest/nie powinna być wynikiem działania matematycznego, to jest omyłka pisarska.

Jeżeli suma ceny wyrażononej w pieniądzu + wartość samochodu oddanego w rozliczenie nie przekarcza 14.000 euro, kupować bez stosowania Pzp.

2,023

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wszystko zależy od przyjętego w postępowaniu (przez Z.) sposobu porozumiewania się.

Jak responder.

Marko napisał/a:

1. Nie chce wprowadzić w błąd ale czy aby ochroniarskie nie są usługami niepriorytetowymi? 2. Jeśli tak to takie kryterium byłoby do zastosowania. 3. Trzeba sprawdzić w rozporządzeniu a nie mam pod ręką.

1. Są.
2. Można zastosować.
3. Dla własnego, lepszego samopoczucia - możesz sprawdzić.