1,376

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na miejscu X wyjasniłbym to co jest nie jasne dla Z. Jezeli jest wszytsko OK to zamawiający dokona ponownego wyboru oferty X.

1,377

(24 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jako zmiana treści SIWZ. Przedłuż TSO o jeden dzień.

1,378

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Można (zalecane) podobniej jak w BZP

Ps. pamiętaj również o tym: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1427

alek02 napisał/a:

1. czy możliwe jest zapisanie w Ogłoszeniu i SIWZ terminu wykonania zamówienia:
" od dnia podpisania umowy do 31.12.2012"

2. Jak to zapisać w SIMAP gdzie należy wybrać albo konkretne daty, albo liczbę dni lub miesięcy.

1. Tak - z tym, że pożądane jest podanie chociażby planowanego terminu zawarcia umowy.
2. Pozostaje pkt. VI.3. W punkcie II. 3 wpisz datę "OD" "DO", a w VI.3 napisz zatrzezenie że data początkowa to data planowanego terminu zawarcia umowy i że  może ona ulec zmianie w zależności od...

1,381

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Omyłka pisarska.

Jak wyżej - odwołanie nie przysługuje, ale to nie oznacza że nie możesz spróbowac powalczyć przy użyciu 181.1

Też jestem ciekawy?

1,384

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

moni_ca napisał/a:

wykonawce, cene i ze udzielaja gwarancji....nic więcej

... a co być jeszcze powinno?

efigy007 napisał/a:

"Zgodnie z brzmieniem art. 40 ust. 1 pzp zamawiający wszczyna postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej. Mając na uwadze powyższy zapis należy posiadać dokument na potwierdzenie zamieszczenia ogłoszenia w odpowiednim terminie na stronie internetowej."

Mając na uwadze przepisy Pzp oraz Rozp. w sprawie protokołu pozwole sobie się z powyzszym nie zgodzić. Słowo "należy" zastąpiłbym "zalecane jest".

1,386

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bardzo dobrze Ci się wydaje.

....decyzja należy do Was; co lepiej WR, czy nowy PN

janeg napisał/a:

W te stronę właśnie poszłam, ale... i tu mnie bardzo zaskoczyło - wyciągnięte zostało że definicja w art. 2 jest do "zamówienie publiczne" a w art. 4 pkt jest mowa o "zamówieniu" czyli bez publicznego./

I co z tego? Poczytaj ustawę w większości przypadków jest w niej mowa tylko o "zamówieniu", żeby nie szukać daleko - 2.7a. Co nie oznacza, że nie chodzi o zamówienia publiczne. To wynik niechlujstwa legislacyjnego, a nie zamierzone działanie ustawodawcy.

1,389

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

To może spróbować raz potraktować po ludzku smile

No właśnie - jeżeli Z nie stawiał w tym przedmiocie żadnych wymogów - a program stanowi załącznik do oferty, to nawet nie podpisany stanowi jej integralną część i jest ok.

1,390

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Może kiedy chce - ale nie musin tego robić. Poz za tym, czy "program szkolenia nauczycieli" nie może stanowić TP.... to bym się zastanawiał....
2. Brak podstawy do odrzucenia.

Możesz - najlepiej żeby to była niższa cena.

efigy007 napisał/a:

1. ostatnio zastanawiam się, czy mogę uzględnić odpis na pfron w wyliczeniu wartości usługi

2. albo jak uwzględnić odpis na pfron w sposobie liczenie wartość ewentualnych przyszłych ofert ?

3. czy wysokość takiego odpisu może być jako kryterium w usłudze sprzątania?

1. Nie możesz - patrz definicja szacunkowej wartości zamówienia
2. Nie uwzględnisz - patrz definicja ceny oferty
3. Nie bardzo to widzę, pozostaje 22.2

Czytałem różne wyroki:
- wykonanie jednego zamówienia - to jeszcze nie doświadczenie;
- żądanie wykazaniem się wykonaniem dwóch zamówien jest na wyrost, bowiem wykonanie jednego juz zmówienia predysponuje wykonawce do wykonania zamówienia (jedno - to już doświadczenie)

1,394

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Darek W. napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Darek W. napisał/a:

To nie jest odpowiedź MIRAS.
Twój radca ma rację. Nie ma podstawy do zwrotu ofert. Zostawić.

Darek W. czytaj ze zrozumieniem - radca nie ma racji, bo sugeruje zwrot ofert.

Radca sugeruje zostawić - "radca  obstaje przy swoim zdaniu, że nie ma przepisu, który stanowiłby podstawę do odesłania ofert " - MIRAS ze zrozumieniem

Radca: "a jest zakaz zwrócenia takich ofert?"
Odpowiedź jest jedna: wprost nie ma takiego zakazu, co oznacza - w domyśle wg radcy - że można zwrócić. Zatem powtórzę: czytasz bez zrozumienia i nie potrafisz się do tego przyznac. Na tym kończe swoje wypowiedzi w tym wątku. (słownie: kropka)

1,395

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Darek W. napisał/a:
MIRAS napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?

Odpowiedź pytaniem na pytanie - typowe dla prawnika, który nie zna odpowiedzi smile

To nie jest odpowiedź MIRAS.
Twój radca ma rację. Nie ma podstawy do zwrotu ofert. Zostawić.

Darek W. czytaj ze zrozumieniem - radca nie ma racji, bo sugeruje zwrot ofert.

Nie przysługuje - nie ma na co czekać.

1,397

(37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?

Odpowiedź pytaniem na pytanie - typowe dla prawnika, który nie zna odpowiedzi smile

1,398

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4342

1,399

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

Dokonałam wyboru wykonawcy i na drugi dzień została podpisana umowa na roboty dodatkowe. Czy  protokół zakończyć powinnam  dopiero po upływie 15 dni ( termin na wniesienie odwołania)  od dnia udzielenia zamówienia.

Nie. W dniu udzielenia zamówienia.

akowalska napisał/a:

1. Czy w formularzu ofertowym mogę zażądać podania tylko ceny za 1 km,
2. a w umowie jako wartośc wynagrodzenia wpisać kwotę, którą zamierzam przeznaczyć na ten cel?

1. Tak.
2. Nie - w umowie również cena za 1 km, reszta to kwestia sposobu rozliczania się.