1,326

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

dzięki Marcel , Miras i psz ładnie to tak

myszy1953 i Ty, pomyślałaś że my tak na poważnie - urocze. Pozdrawiam.

1,327

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jak Karo smile

... jak dla mnie: OK.

1,329

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta do odrzucenia - abstrahując od tego, że opis przedmiotu nie zgodny z pzp, i postępowanie jako takie powinno zostać uniewaznione.

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem 87.1.

Jeśli wyjasnienia to zgoda, z tym że w tym konkretnym przypadku nie ma co wyjaśniać - zatem tylko 26.3.

1,331

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

1984 toż to ustawy nie było ?

eeee jakaś tam była smile

1,332

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

KJO/W/12/76 z 1984 r.

Dzięki

1,333

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

potraktuj to jako omyłkę pisarską i parafuj za niego

Tak można, czytałem treż kiedyś wyrok na ten temat, może ktoś pamięta sygnaturę?

1,334

(19 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Pięknie myszy smile

Zbyt pięknie, żeby było prawdziwie - to nie takie proste.

Jest jeszcze lepszy: od dnia w którym nastąpił odbiór

Tam to ja też widzę... dlatego wychodzi mi, że NIE.

A jak sie ma do tego art. 111 par. 2 KC?. Nie jeden prawnik twierdzi, że przy takim zapisie dnia następującego po odbiorze końcowym nie wlicza się do terminu.

myszy1953 napisał/a:

Bieg terminu rękojmi rozpoczyna się w dniu następnym po odbiorze końcowym przedmiotu Umowy.

To znaczy od kiedy?

Odbiór końcowy: 01.10.2011
Bieg rozpoczyna się: 02 czy 03?

Marcel napisał/a:
MIRAS napisał/a:

... zależy przez kogo potwierdzona smile

tzn? co masz na myśli bo jestem bardzo ciekaw smile

Potwierdzone przez:
1. wykonawcę - niedopuszczalne
2. udostępniającego - dopuszczalne (kuriozalne)
3. notariusza - dopuszczalne

... zależy przez kogo potwierdzona smile

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8574

1,342

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... chyba że są podstawy aby sądzić, że okres ten dotyczy kilku opracowań projektowych na łaczną kwotę nie niższą niż 50 000,00 zł (brutto).

1,343

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... może być kilka - trzeba sięgnąc do SIWZ. A wszystko się sprowadza do pytania "od czego rabatu"?

1,344

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

... bardzo proste. Ale to za mało z punktu widzenia wykonawcy.

cbud napisał/a:

Dla mnie jest tak. Wartość zamówienia została oszacowana na początku jako wszystkie części.

Oczywiście i wtedy wyszło, że trzeba stosować ustawe. Stosujesz. Po przeprowadzonym postepowaniu, wszczynasz kolejne i ponownie szacujesz i wychodzi Ci poniżej - nie stosujesz już Ppz.  To oczywista oczywistość, jeśli mi nie wierzysz popytaj znawcow materii,  poczytaj opinie UZP, poszperaj w necie etc.

Darek W. napisał/a:

W wyroku z 27 lutego 2009 r. KIO stwierdziła, że posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym i oczekiwanym w obrocie gospodarczym. Posiadanie takiego systemu świadczy o wdrożeniu procedur dotyczących kontroli jakości zgodnie z normami europejskimi. Żądanie tego dokumentu w postępowaniu jest uzasadnione i celowe, jeśli odpowiada specyfice przedmiotu zamówienia. Zamawiający jest zobowiązany do określenia warunków udziału w postępowaniu w taki sposób, który będzie gwarantował, że wykonawca wykonujący zamówienie da rękojmię jego należytego wykonania. Posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością niewątpliwie służy ocenie zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, a zatem jest dokumentem niezbędnym do dokonania tej oceny w rozumieniu art. 25 ust. 1 ustawy Pzp (sygn. akt. KIO/UZP/111/08 i KIO/UZP/116/08).

To można Twoim zdaniem, czy nie. Jeśli uważasz że można, to jak zweryfikujesz spełnianie tego warunku udziału w postępowaniu. Ja nie widzę dcertyfikatu ISO w katalogu dokumentów, w rozporzadzeniu w cześci dotyczacej własciwosci wykonawcy.

No to jeszcze raz: nie szacuje się wstecz. 3 z 4 zostały rozstrzygnięte. Zostaje 1, poniżej 14000. Wszczynasz na ta cześć, to szacujesz z poprzednimi. Przecież to nie jest podział celem obejscia przepisów ustawy!?

1,348

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tylko i wyłącznie

Jeżeli są to normy z rodziny norm zarządzania jakością, to mam powazne wątpliwości czy można ich żadać bez względu na to że są to usługi o charkterze niepriorytetowy.

1,350

(6 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

tomeczka napisał/a:

Liczyć do 5 potrafie ,tylko nie o to mi chodzi, jak zaloguję sie na eNotices i wejdę na twoje ogłoszenia  to ogłoszenia które wysłałam tam nie ma .Zastanawiam sie dlaczego?

Nie tylko Ty masz ten problem. Poszukaj ogłoszenia "ręcznie" albo śledź pocztę - tam powinnaś dostać informację o publikacji.