1,301

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Bitter napisał/a:

Główna Księgowa twierdzi, że nie potrzebnie naliczamy tak małe kary i mamy zapisać gdzieś sobie w jakimś regulaminie lub czy,ś w tym stylu od jakich kwot dopiero naliczamy kary.

Ogólna zasada jest taka:
1) umowa przewiduje kary, to bez względu na ich wysokośc należy ich dochodzić
2) umowa przewiduje kary oraz możliwośc odstąpienia od ich naliczania - wybór nalezy do zamawiajacego
3) umowa nie przewiduje kar - nie ma nigdzie wymogu, żeby kary znalazły się w umowie.

Reasumując, sugestia GK jest jak najbardziej zgodna z prawem.

1,302

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Myślałem, że pytanie dotyczy umowy już zawartej, w której są przewidziane kary.

1,303

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

1. Jeżeli Zamawiający nie określił jaką marżę to czemu kwotową, a nie procentową?

2. Jako Wykonawca zrozumiałbym to jako marża %, ta jest częściej używana w obrocie.

1. Biorąc pod uwagę m.in. przedmiot zamówienia to śmiem sądzić że kwotową.
2. Jako Wykonawca zrozumiałbym to jako marża PLN, ta jest częściej używana w obrocie.

1,304

(23 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Odpowiedź metodą 0/1: NIE

1,305

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Karo napisał/a:

czyli ze moze moznaby bylo podciagnac to pod marze kwotowa?

Jak najbardziej - przecież o tym pisałem wyżej. ...a Bursztynowa nadal milczy... wink

1,306

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, zapis odnosi się do ceny - ale zasada w nim wyrażona może (przy odpowiednich postanowieniach SIWZ) odnosić się rownież do marży wyrażonej w PLN.

1,307

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... kwota (liczba) wyrażona w PLN, a nie w sztukach.

1,308

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Karo napisał/a:

A nie daloby sie tego podciagnac, ze marza miala byc w zlotych, a w zwiazku z tym w gre wchodza tylko dwa miejsca po przecinku.

Bez zapisu jak w poprzednim (moim) poście się nie da.

1,309

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

Miras - na jakiej podstawie chcesz zaokrąglać?

Ogólne zasady: Wszystkie zawarte w ofercie ceny wykonawcy ustalają z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. Ceny zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza

1,310

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

Marżę określa się w %

- kwestia umowna, w tym przypadku była przewidziana - jak przypuszczam - kwotowo

1,311

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

możesz szacunkową: wartość roczna x 4 albo przewidywaną z umowy

1,312

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ad acta

1,313

(25 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

.... jak to mówią: im więcej papieru tym d... czystsza wink

1,314

(49 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bursztynowa napisał/a:

1. W SIWZ był jedynie zapis, że marża nie może być ujemna ani równa 0.
2. Nie wiem czy taka marż z tyloma zerami po przecinku jest możliwa do wyliczenia.

1. Jaki zapis takie oferty - nie dziwi nic... smile
2. Marża zgodnie z SIWZ (oferty ok) - inna sprawa, że tylko w jednym przypadku de facto wynosić będzie ona wiecej niż 0, w poztsałych równa się 0.

1,315

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Z punktu widzenia prawa nie ma znaczenia, gdzie znajdują się dane dokumenty. Z punktu widzenia organizacyjnego - może mieć zanczenie.

myszy1953 napisał/a:

nie wiem jak można zmieniać coś co zostało wynegocjowane, przegadane i ustalone

Jeśli nie wiesz JAK, to zapytaj janka159 wink

1,317

(25 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

myszy1953 napisał/a:

art.94 nie obowiązuje więc 146.2 nie ma zastosowania

Ktoś tu dzisiaj jest w nienajlepszej formie smile

1,318

(25 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

maxi napisał/a:

1. Witam. Zamówienie WR (uzupełniajace). Było ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy wczoraj  upłynął 5 dzień ( zamówienie ponizej unijnych). możemy już podpisać umowę.
2. Nie bardzo jednak rozumiem art. 182 ust 4 pkt. 3 b. To w razie błędu formalnego ktoś może złożyć odwołanie po podpisaniu umowy
3. ( co to znzczy uzasadnienie- trzeba jakoś szczegółowo  opisać że pojawiły się dodatkowe środki i dalej rozbudowujemy nasz obiekt bo taka jest potrzeba). Pozdrawiam

1. Możecie.
2. Może - tylko w Twoim przypadku bedzie one bezprzedmiotowe.
3. Szczegółowo.

1,319

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

Czy w formularzu ofertowym mogę wprowadzić zapisy m.in.:

dotyczące
-oświadczenia wykonawcy, że zaoferuje artykuły nowe;
- oświadczenia że towar spełnia minimalne parametry okrełsone w siwz,
- towar jest zgodny z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 21.12.2005 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla środków ochrony indywidualnej (Dz. U. z 2005 r. Nr 259 poz. 2173), Dyrektywą Rady Wspólnot Europejskich nr 89/686/EWG z dnia 21 grudnia 1989 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych państw członkowskich dotyczących środków ochrony indywidualnej (Dz. Urz. WE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13 t. 10, str. 98) oraz polskimi normami.
- oświadczenia że towar posiada stosowne certyfikaty, świadectwa i deklaracje, zgodnie z aktami prawnymi wymienionymi w pkt. 4 formularza ofertowego, które Wykonawca dostarczy wraz dostawą ww. artykułów.
-oświadczenia, że do każdego środka ochrony indywidualnej dostarczona zostanie instrukcja użytkowania sporządzona w języku polskim.

Możesz.

1,320

(28 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

nie widzę konieczności wpisywania zabezpieczeń do treści umowy, zwłaszcza teraz. Z pewnością jest tam zapisane powiązanie ze specyfikacją, to jest zdecydowanie ważniejsze (nawet gdyby tu zabrakło, to nie widzę tragedii)

Trudno się z powyższym nie zgodzić (choć często bywało łatwo) wink

myszy1953 napisał/a:

WR jest to udzielone zamówienie po negocjacjach w szczególności warunków umowy - moim zdaniem NIE choć wiem ,że zaraz napiszą zupełnie coś odwrotnego

np. ja, jak najbardziesz możesz, własnie dlatego że jest to tryb WR

1,322

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

myszy1953 napisał/a:

1. toż to jakaś głupota - dostanie umowy do podpisania i będzie podpisywał m-c i wpisze datę i co wtedy ma zrobić zamawiający?
2. ponadto data zakończenia chyba byla już wpisana w tej przesłanej umowie?

1. trzeba się przestawić: zawarcie umowy w siedzibie zamawiającego, w terminie przez niego wyznaczonym
2. nie ważne co jest napisane, ważne jest to jak faktycznie było (o ile da się to udowodnić)

1,323

(15 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... nawet na pewno.

...ale to tak jakoś po POLSKU, tzn. nie po kolei, a poza tym jak dla kogoś więcej roboty, to nie przeszkoda... smile

1,325

(45 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

and1 napisał/a:

- z datą wpisaną przez Wykonawcę ?

dla sądow z ww. datą