1,001

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie

1,002

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta złożona w terminie. Otwarta. Nie znajduje podstawy. Kluczem jest nadanie statusu tej ofercie: oferta przetargowa, czy zwykła korespondencja.

Antypka napisał/a:

I teraz pytanie:
1. KRK dla Zarządu w przypadku Spółki: art. 24 ust. 1 pkt 4-8 i 10-11?
2. KRK dla podmiotu zbiorowego w przypadku spółki : art. 24 ust. 1 pkt 9, czyli tutaj nic się nie zmienia?
Pogubiłam się sad(

1. Nie. Póki co 10 i 11 załatwia oświadczenie z 24.1
2. Nic.

1,004

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro tak, to należy niniejszą ofertę potraktować jak zwykłą korespondecję. W odpowiedzi na złożoną ofertę należy odpisać (tak jak zwyczajowo na zwykłą korespondencję). W piśmie należy opisać co i jak. Jeżeli został już otwarta (koperta) to ofertę wkładamy do akt - tak jak zwykłą korespondencję.

1,005

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy "oferta" wpłynęła do oznaczonego miejsca?

1,006

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

5% tzn. ile PLN?

1,007

(40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tomeczka napisał/a:

Po otwarciu ofert  okazało się, że znalazła się jeszcze jedna oferta w kopercie nieoznakowanej i została otwarta przez pracowników sekretaritu jako zwykła korespondencja ,co zrobić w takiej sytuacji?

Procedować. Wykonawca powinien zadbac o wlasciwe oznaczenie koperty, jej zabezpieczenie, zlozenie w terminie i w oznaczonym miejscu - jeżeli tego nie zrobił to jego problem.

William napisał/a:

Bo art. 67.1.4. to chyba ni jak nie da rady

Nie da rady - niestety.

Od nowa.

Pomimo, że zapis może budzić pewne wątpliwości - to ww. przypadku wyjaśnienia odpadają, pozostaje odrzucenie.

Jak w SIWZ w PN. Markę ustalicie w trakcie negocjacji.

1,012

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

tomeczka napisał/a:

Już nic nie wiem jak założyłam ten wątek :http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9844   
to odpowiedzi były inne i sama myszy się wypowiadała, może ktoś mnie oświeci?

Oświecenia szukaj w ww. wątku.

mania napisał/a:

30 piłek wyposażonych w pompki

Inni wykonawcy dobrze zrozumieli ten zapis, że chodzi o: 30 piłek + 30 pompek?

1,014

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wszystko zależy o treści gwarancji - może fizyczny zwrot "papierka" nie jest konieczny. Może wystarczy stosowne oświadczenie wysłane do firmy ubezpieczniowej, że Z nie wysuwa i nie będzie wysuwał żadnych roszczeń w zw. z rzeczonym wadium.

1,015

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... a czy w związku ze zmianą formularza dokonałaś przesuniecia TSO?

1,016

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

najcudowniejsze miejsce na świecie SZKLARSKA PORĘBA DOLNA - POLECAM

Małe sprostowanie: jedne z najcudowniejszych... wink Pozdrawiam, wypoczywaj.

1,017

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel (post 15), nina post (post 16) Wasze podejście się zmieni po pierwszej wizycie w róznego rodzajach abc - adłach, kiedy to usłyszycie pytanie: Co Pan/i z tego miał/a, że poinformowała o tym danego wykonawcę. Wierzcie mi, że to nie są sporadyczne przyapdki Szcześliwi Ci, którzy tego nie doświadczyli. Tak że z tą przyjaźnią z wykonawcami to ostrożnie - nie żebym straszył wink

1,018

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...spoko Marta - moich odpowiedzi i tak nikt nie traktuje poważnie wink

jarosław napisał/a:

Czy zamawiający może zmienić plan ustalony na początku roku zgodnie z którym miał przeprowadzić przetargi w procedurze unijnej jeżeli ponowne szacowanie wartości zamówienia wskazuje że wartość ta nie przekracza 200000,00 euro?

może

1,020

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel - NIE
cbud w części przytakującej Marcelowi - NIE

Odpowiedź na pytanie "co zrobić", "co wtedy", brzmi:

otworzyć w ostatecznym terminie

1,021

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

marlena78 napisał/a:

ale ktoś mi podpowiada, że jest już wyrok KIO, który mówi, że w sytuacji którą przedstawiłam powyżej można uzupełnić wadium?

Niech ten ktoś poda namiary na ten wyrok smile

1,022

(38 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz napisał/a:

Litości- Ofertę faksem? Niech ją przedstawi telefonicznie.

Ja proponuję "mailem". Pewniejszy sposób.

Gordon napisał/a:

kiedyś siwz dla przejrzystości umieszczałem na www też
ale może faktycznie nie powinno się  niby to ograniczony przetarg

Spoko jak najbardziej możesz. Patrz pkt 6 protokołu ZP-PO. "Z uwagi na fakultatywnosc
zamieszczenia na stronie internetowej specyfikacji istotnych warunków zamówienia w czesci 6 ZP-PO przewidziano możliwosc wskazania, iż SIWZ nie została zamieszczona na stronie."

1,024

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Ale nawet poprawa która przyczyni się do zmiany rankingu jest dopuszczalna a nawet wskazana jeżeli ofertę trzeba poprawić.

ale jak poprawić przyjąć słownie czy liczbowo ?

A może by tak, w tym przypadku posiłkować się uchylonym już art. 88.1.3b, według którego:

"jeżeli cena ryczałtowa podana liczbą nie odpowiada cenie ryczałtowej podanej słownie, przyjmuje się za prawidłową cenę ryczałtową podaną słownie"

1,025

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na podstawie art. 24 ust. 1 wykluczasz wykonawcę jeżeli masz 100% pewność, że wykonawca podlega wykluczeniu na podstawie tego przepisu - np. wykonawca znajduje się na tzw. czarnej liście prezesa, wykonawca składa dokument (KRS) z którego wynika wprost, że w stosunku do niego otwarto likwidację. Na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 wykluczasz wykonawcę, który nie potwierdza że na przykład w stosunku do niego otwarto likwidacji - nie złożył KRS. Dlaczego, ano dlatego że brak takiego dokumentu nie stanowi podstawy do twierdzenia, że skoro ten wykonawca nie złożył wymagganego dokumentu to oznacza że w stosunku do niego otwarto likwidację. Inny przykład: jedziesz samochodem, zatrzymuje Cię policjant, żąda okazania prawa jadzy - nie okazujesz bo zapomniałeś. Czy policjant ma prawo twierdzić, że skoro nie okazujesz to znaczy że nie posiadasz uprawnień do prowadzenie pojazdu. Otóż nie, ponieważ uprawnienia posiadasz, tylko z takich czy innych przyczyn nie wykazujesz mu tego w chwili zatrzymania.