5,451

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

kaskaa napisał/a:

Byłam ostatnio na szkoleniu i wyszłam z niego z przekonaniem, że powinnam mieć regulamin dosłownie na wszystko.

Nie chodz wiecej na takie szkolenia... wink

5,452

(36 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

agataanna napisał/a:

na innym dokumencie jest ta sama parafka z pieczatką imienną, ale to nie zmienia faktu, ze oferta nie została podpisana, czyż nie tak??????

Nie tak, została podpisana - moim skromnym zdaniem; aczkolwiek slyszalem tez opinie, ze zamawiajacy nie jest grafologiem  i nie ma uprawnien zeby stwierdzic ze parfaka z innego dokumentu jest parafka na ofercie tej samej osoby tongue

5,453

(36 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...parafka to skrót podpisu - ale sa osoby, ktore nie maja co skracac tongue

5,454

(36 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czasami parafka może sie rownac podpisowi, jezeli jest  "w miare" czytelna, tzn. mozna z niej wyczytac: imie i nazwisko - czy jest???

5,455

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

lzmiuw napisał/a:

Chyba trudno uznać to za dokument zgodny z 5a ?

Trudno, ale skoro zamawiający uznaje - to w czym problem????

Niestety - nie ma takiej władzy smile

5,457

(36 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zaparafował, czy podpisał?

5,458

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

NIE MA TAKIEGO PRAWA

Dokładnie tak.

5,460

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No nie taka jasna... ale po dłuższym zastanowieniu tez bym wezwał smile

danaug napisał/a:

bez względu na to jaki jest zapis - jeżeli przewidziano kary to jest obowiązek ich naliczania

Eeee.... no bez przesadyzmu wink

CK napisał/a:

1. Mam jeszcze jedną wątpliwość czy o odrzuceniu oferty zawiadamiam wykonawcę oddzielnym pismem czy też wystarczy ze to wpiszę w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty i
2. czy o poprawienie omyłki rachunkowej zawiadamiam pozostałych oferentów???

1. Wystarczy że to wpiszesz w zawiadomieniu o wyborze oferty.
2. Nie. Zawiadamiasz jedynie wykonawcę, którego oferta została poprawiona.

responder napisał/a:

Co do 3 mam wątpliwości. Prokura powinna być wpisana do rejestru przedsiębiorców -KC art 109/8 i 109/9.

Prokura powstaje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności, sam wpis do rejestru ma jedynie charakter potwierdzenia.

1. Tak
2. Tak
3. Jest ok; vide: art. 109(1) -109(9) ustawy - Kodeks Cywilny

rado_77 napisał/a:

podałem jedynie mały wycinek z obszernego paragrafu kary umowne

... dlatego odniosłem sie tylko do tego wycinka - zwroc uwage na zwrot "powyzsze". Nie jestem jasnowidzem, nie znam szczegollowych postanowien umowy dlatego trudno mi jest wypowiadac sie kategorycznie: TAK albo NIE

5,466

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

EwaKrak napisał/a:

a te ustępy poprzedzające ? to 1 i 2

Dokładnie tak wink

responder napisał/a:

Reasumując -takie referencje są ok i wykonawca spełnia warunek?!

O ile dobrze to odczytuje, podkreślam - o ile - to spełnia.

5,468

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Przepis art. 95 ust. 3 PZP stanowi wyjątek od zasady wyrazonej w  ustepach poprzedzajacych smile

Czy istnieja jakies konkretne powody dla ktorych chcesz zastosowac ZOC???, jesli takowych brak to polecam PN.

novak napisał/a:

Ustawę stosujesz - art. 4 pkt.8 wink w związku z art. 6a

hmm hmm hmm czy ktos wie o co tu chodzi???

rado_77 napisał/a:

Zapis w umowie:
1. "Zamawiający ma prawo do naliczania i egzekwowania kar umownych(...)"
2. "Strony postanawiają, że kary umowne stają się wymagalne z chwilą zaistnienia podstaw do ich naliczenia bez konieczności odrębnego wezwania".

1. Skoro zamawiajacy ma prawo, to dlaczego z niego nie korzysta ???
2. Wynika z tego, ze wykonawca powinien placic kary "z automatu".

Chociaz powyzsze postanowienia umowy pozostawiaja wiele do zyczenia, to ja bym dochodzil zaplaty tych kar - inaczej dyscyplina sad

Sprostowanie:

Jest:

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB nie mieści się w 5 latach.

Powinno być:

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB mieści się w 5 latach.

Ach, te święta wink

Ja odczytuje to tak:

Rozpoczecie robót: 02.01.2004
Data zakonczenia (wykonania): 12.03.2004

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB nie mieści się w 5 latach.

Wzszystko zalezy od postanowien umowy. Co do zasady: o ile byly przewidziane w umowie to zaniechanie dochodzenia kar umownych stanowi naruszenie dyscypliny finansow publicznych.

5,475

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ikant napisał/a:

smile:) jakieś hippisowskie to szkolenia macie tongue

...mają, mają... ja już nie chodze na szkolenia - ten etap mam już za sobą tongue