Hmm... cos wiecej wiem ale dalej jestem: ZA, a nawet PRZECIW wink

Podejmowałem już te temat... ale nic z tego nie wyszło(http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3469). Moze teraz sie uda smile

KIO/UZP 120/07
KIO/UZP 456/08, KIO/UZP 457/08,

5,504

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dla mnie wszystko jest jasne JW.

5,505

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Data sporzadzenia dokumentu nie ma znaczenia, wazne zeby z tego dokumentu wynikalo ze wykonawca w okresie ostatnich trzech lat (licząc wstecz od daty wszczęcia postępowania) wykonał należycie wymagane usługi (patrz: warunki postepowania).

5,506

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W jakim???, w takim:

agaj napisał/a:

W wykazie wykonanych usług (bo ten był uzupełniany)

5,507

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ili napisał/a:

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ażeby treść starego brzmienia art. 144 zawrzeć tylko i wyłącznie w SIWZ. tak więc w świetle nowego przewidziałam zmiany w SIWZ.
Czy działanie oby słuszne?

nie sadze big_smile

5,508

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

lolilap napisał/a:

jak sobie radzicie z tymze tworem?)

...zdarzalo sie ze dobrze smile

5,509

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kasiaha napisał/a:

1. Dzisiaj mieliśmy przetarg na dostawę materiałów i po otwarciu ofert okazało się, że oferent który miał najkorzystniejszą ofertę nie wpisał kilku cen sugerując, ze elementy tych materiałów stanowią integralną część innych i cena jest zawarta właśnie w tych elementach. W związku z tym ceny są wyzerowane.

2. Kolejny problem to taki, że zmienił w formularzu cenowym średnicę rur - w porozumieniu z osobą z naszej firmy(telefonicznie..), ale to było  już po terminie składania pism, ta osoba od nas nie poinformowała mnie, żebym informację umieściła na necie, a zmiana średnicy rzutowała na cenie.... co robić? Odrzucić czy unieważnić?? Który art? Ja jestem raczkująca a sępy nade mną krążą..

1. Napisalas: "elementy tych materiałów stanowią integralną część innych i cena jest zawarta właśnie w tych elementach" - a zdaniem zamawiajacego jest to możliwe??? (zalezy od specyfiki przedmioty zamowienia), jezeli jest to wezwij do wyjasnien - pisemne wyjasnienie wykonawcy i jest ok.

2. Odrzuc.

wioletta1234 napisał/a:

Ostatnio usłyszałam, że szacuję tylko kosztorysy dla zamówienia publicznego . Jakie jest Wasze zdanie?

dobrze słyszałaś smile

5,511

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

cbud napisał/a:

Oceniasz. Podajesz wyniki i .......... zabierasz wadium.

... o ile je zażadałaś smile

5,512

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gosiak napisał/a:

Natańsza z nich wynosi 140 000,00 zł brutto. Czy tę cenę traktować jako rażąco niską?

Następne oferty z jakimi sa cenami???

5,513

(12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Tymek napisał/a:

Odpowiadając powyżej założyłem pierwszy wariant.

i ja smile

5,514

(12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Tymek napisał/a:

Jak "NIE FIGURUJE" - to znaczy, że czysty jak łza smile

... dokładnie.

5,515

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

...dla mnie było: zadzwon to nie to samo co napisz smile

madziulek napisał/a:

madziulek wcale nie chce tego sumowac

Ja o powyzszym wiedzialem, moje pytanie bylo retoryczne tongue

lolilap napisał/a:

powiedz ty mi na jakiej podtsawie chcesz to sumowac?

a madziulek chce sumowac???  hmm wink

5,518

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

lolilap napisał/a:

zadzwon do banku. zapewne uzyskasz informacje ktorych potrzebujesz.

Nie sadze. Bank nie chce przekazywac takich info telefonicznie. Poza tym dla pewnosci lepiej miec taka informacje na pismie -  w razie wykluczenia.

5,519

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

danaug napisał/a:

Nie wiem dlaczego posługujesz się zwrotem "zaksięgowania"?

... a ja rozumiem smile

Marcia28 napisał/a:

czy zostawić tak jak jest?

Zostawić tak jak jest.

5,521

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Musisz zwrocic sie z pismem do banku. Banku udziela takiej informacji "od ręki".

... a jest jakaś nazwa, adres???

Załóżmy, że tego nie przeczytałem:

Marcia28 napisał/a:

Program, z którego otrzymalismy pieniądze, zaklada mozliwosc sporządzania aneksow do umow w sprawie dotacji rozszerzających zakres rzeczowy zadania w przypadku osiągniecia oszczednosci w wyniku postepowania przetargowego.

1. Jesli kwota przekracza 14 tys. euro musimy wiec oglaszac kolejny przetarg i podpisywać nową umowę?

2. nie mozemy aneksowac starej?

Moim zdaniem:

1. Tak
2. Nie mozecie

Marcia28 napisał/a:

1. Otrzymana dotacja z Programu zaklada mozliwosc sporządzania aneksow do umow w sprawie dotacji rozszerzających zakres rzeczowy zadania w przypadku osiągniecia oszczednosci w wyniku postepowania przetargowego.

2. Jesli kwota przekracza 14 tys. euro musimy wiec oglaszac kolejny przetarg?

1. Czy do zamówienia tego nie ma zastoswanie art. 4 pkt 7 PZP ???

2. Jesli odpowiedz  na powyzsze pytanie brzmi: TAK, to odpowiedzi na swoje pytanie szukaj w odpowiedniej ustawie. Po czesci sama sobie juz odpowiedzialas.

Nie znam szczegółów sposobu dokonywania oceny ofert przez zamawiajacego ale co do zasady - powinien uwglednic ten protokol, jako dokument potwierdzajacy należyte wykonanie usług szkoleniowych.