Ikant napisał/a:

To że tocho wykazuje się czujnością i podejrzliwością co do niejasnego dokumentu należy uznać tylko za godne naśladowania:)

Ciekawe co by zrobilo tocho, w takiej sytuacji:

Termin skladania ofert: 01.06.2009 r.
Polisa potwierdza ubezpieczenie wykonawcy: do 02.06.2009 r.

PS. tocho pewnie by wykluczy wykonawce smile

Po pierwsze: mozesz zadac tylko polisy - chyba ze jej nie ma to wtedy innego dokumentu - ale polisa jest!!!!

Po drugie: Polisa to dokument stanowiący dowód zawarcia ubezpieczenia (nie jest właściwą umową ubezpieczenia). Nawet sam brak polisy nie oznacza automatycznie braku lub nieważność umowy ubezpieczenia - ktora moze regulowac szczegolowo warunki zaplaty za ubezpieczenie, np. w 4 ratach itp.

Ikant napisał/a:

Tocho, ja wezwałbym na podstawie art. 26.4 PZP.

... a ja bym nie wzywal:

Po pierwsze: wszystko jest ok.
Po drugie: na jakiej podstawie chcesz zadac przedstawienia dokumentu potwierdzającego zapłatę za polisę ???

Justine napisał/a:

Czy można coś takiego zrobic przy przetargu?

Teoretycznie tak, w praktyce moga być z tym problemy...

Prościej: sprzedać stary, dorzucic do tego pare złotych i kupić nowy w przetargu.

tocho napisał/a:

jednak wezwę wykonawców do przedstawienia dokumentu potwierdzającego zapłatę za polisę.

... a jesli nie przedstawią, to co wtedy zrobisz ???

tocho napisał/a:

a jak polisa została nie zapłacona to jest nieważna, czyli tak jakby jej nie było.

Skąd taki wniosek ??? hmm  Moim zdaniem wszystko jest ok.

kaskaa napisał/a:

Wieć jak mówisz że masz magnetyczną tablicę to nie zostaje ci nic innego jak złapać za szpilkę i dziurkować wink

Jesli ogloszenie bylo zamieszczone na tablicy magnetycznej to na ogloszeniu, po magnesach,  powinny zostać cienie... big_smile

responder napisał/a:

może to absurd ale my tak robimy-dziurkujemy ogłoszenie nawet jesli wywieszamy w koszulkazh plus oczywiście adnotacje o wywieszeniu i zdjęciu ogłoszenia

a zdjęcie ogłoszenia na tablicy ogłoszen robicie??? big_smile

Ludzie, o czym Wy tu piszecie??? smile Dajcie żyć cool

5,409

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

zuzia napisał/a:

To czy mogę dać ogłoszenie do Dziennika Unii dopiero jak zbiorę 3 części

Mozesz, powiem wiecej: bedzie nawet lepiej jak tak zrobisz smile

kaskaa napisał/a:

A mogę tak? bez postępowania kupić od tej samej firmy, z którą mam podpisaną umowę z przetargu? kwota na pewno nie przekroczyla by 14 000 euro?

Jak już pisalem: sa rożne zdania na ten temat. Wiekszosc odpowiedzialaby Ci ze mozna - ale wowczas nie nazywaj tego zamówieniem uzupełniającym w rozumieniu PZP.

Ww. zakresie mam odmienne zdanie od wiekszosci wink

Sa rożne zdania na ten temat.

Jezeli nie przeprowadzisz postepowania to nie bedzie to zamówienie uzupelniajace w rozumieniu PZP.

5,412

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mozna uzupelnic. Tylko ostrożnie z tym dokumentem (zreszta nie tylko z tym); vide: art. 26 ust. 3 (drugie zdanie).

5,413

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Rozumiem ze chodzi Ci o 3 czesci w ramach jednego postepowania???

5,414

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Elunka napisał/a:

Czy Zamawiający może poprawić swoją "oczywistą omyłkę??", czy odnosi się to tylko do zapisów Wykonawców ??

Jezeli wykonawca podpisal sie pod "omylka zamawiajacego" to jest juz rowniez "omylka wykonawcy" wink

tocho napisał/a:

i tak nikt nie otworzy przed otwarciem ofert?

... i ok. smile

patrycja_w napisał/a:

Czy tylko odrzucic ofertę, bo to było głownym czynnikiem, a jednoczesnie w informacji napisac, ze nie doączył ww. zaświadczenia?

Tylko odrzuć - nic nie pisz o US smile

Marko napisał/a:

Nic smile

Dokładnie taka moja byla pierwsza odpowiedz, ale po chwili zastanowienia uznalem ze jednak cos trzeba z nia zrobic (czyt. uznać) wink

Jest ok.

Wykonawca złożył dokument w dobrej wierze, bedąc przekonany że spełnia warunek udziału... i za to ma stracić wadium... hmm

...a jak jest wykładnia autentyczna tego przepisu??? wink

Marko napisał/a:

big_smile

Rozumiem, ze mam czekać na jakiś kontrargument??? smile

darek-75 napisał/a:

Czyli nie ma "papierków na deszczówkę".

W największym skrócie:

... bo gdyby miał i nie złożył to wtedy Z zatrzymuje wadium... ale niestety W nie ma "papierków na deszczówkę". wink

danaug napisał/a:

ale wadium nie zatrzymujesz

... nie jest to takie jednoznaczne, ale ja osobiscie podzielam Twoje zdanie.

5,423

(33 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... nic dodać, nic ująć.

5,424

(5 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Moim zdaniem zadnych. Jest to oczywista omylka zamawiajacego (fakt ze na korzysc wykonawcy) - Z i W obowiazuje PZP nie SIWZ (sprzeczna z PZP).

Jednakze nalezy liczyc sie z tym, ze znajda sie wykonawcy ktorzy powiedza ze zostali wprowadzenie w blad przez zamawiajacego - jako argumentu uzywac beda tego, ze nie musza znac wartosci zamowienia (oszacowanrej przez Z) itp. smile Dlatego lepiej  sprostowac ten blad. smile

Ikant napisał/a:

Zamawiający w SIWZ żąda przedstawienia w ofercie zaakceptowanego wzoru umowy.

... archaizm smile