Tak

lolilap napisał/a:

czy w takim przypadku dokonujecie również wykluczenia?

Moge odpowiedziec za siebie: Nie

... aaa, że tak zapytam na jakiej podstawie???

edytab napisał/a:

Ja twierdze, że nie

Ja tez... ale z logika i zdrowym rozsadkiem to nie ma za wiele wspolnego wink

Marti napisał/a:

Czy szacując wartość zamówienia doliczylibyście wartość zamówienia na dostawę sprzętu i przeprowadzilibyście przetarg - ze względu na tę samą grupę CPV?

Jezeli mialbym przeprowadzic postepowanie to na pewno nie ze wgledu na tę samą grupę CPV, powiem wiecej CPV tutaj nie ma nic do rzeczy!!!

responder napisał/a:

a propos postepowania z możliwością zadań w częściach. Czy to jest obowiązek wykonawcy że MUSI składać oferty częsciowe???

Wszystko zależy od zamawiającego. Jezeli zamawijacy nie okresli maksymalnej liczby czesci zamowienia, na ktore oferty moze zlozyc jeden wykonawca to wykonawca moze zlozyc na calosc - z tym ze wykonawca musi okreslic cene za poszczegolne jej czesci.

Czy Ty jako zamawiajacy (bez pomocy wykonawcy)  mozesz z oferty (wraz z zalacznikami) ustalic jakie sa ceny za poszczegolne czesci ???

5,383

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jednym slowem: u zamawiajacego jawnosc na maksa.

5,384

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nic.

Zamawiający GIT:

-Wykonawca wie, ze nie moze przesadzic z cena.
-Zamawiajacy, pewnie majac malo kasy, zabezpiecza sie w ten sposob przed ofertami z wysokimi cenami (nie chce uniewazniac postepowania).

Czasami tak sie robi wink

zarza4 napisał/a:

Ponadto nalezy zwrócic uwage:

3. protestujący zjamuje 3 miejsce pod względem ceny
4. nie zostały oprotestowane oferty z miejsca 1 i 2

"Jak ma, jak nie ma" smile

5,386

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ikant napisał/a:

Oczywiście stanowi to naruszenie art. 86.3 PZP, ale czy myślicie że jest to podstawa do unieważnienia postępowania czy ewentualnie można taki błąd naprawić?

Zartujesz, powiedz ze tak smile

5,387

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm... troche to komlpikuje sprawe... ale po lekturze:

http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/akt-nowa-opinia-22-04-09

myśle że można to poprawić.

1. Nie ma interesu prawnego (cokolwiek to znaczy wink )
2. Jeżeli sie upierasz przy swoim, ze dokument nie potwierdza spelniania warunku udzialu to: wykluczasz ale wadium zwracasz (tutaj sie pojawia odmienne stanowiska wink ).

5,389

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

mairon napisał/a:

jak to nie:

"Robi to za pomocą aneksu do starej gwarancji"

a gwarancja nie wygasła tylko ma wygasnąć smile

Więc ponowie swoje pytanie można czy nie można?

Można.

5,390

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

mairon napisał/a:

Moją wątpliwość podstawowa to czy po wygaśnięciu starego wadium aneks może zmieniać coś więcej niż termin.

Nie mozna nic zmienic, terminu tez nie mozna zmienic. Nic nie pisales, ze to aneks do gwarancji ktora wygasla  smile

5,391

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

...wg mnie nie ma tutaj zadnego "ale" - jednak trudno sie wypowiadac kategorycznie (tak/nie), jesli nie zna sie zakresu zmiany tresci gwarancji.

5,392

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... a zastanawialas sie nad art. 5 ust. 1 PZP ?

5,393

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

patrycja_w napisał/a:

Tylko pół biedy z tymi, którzy wpisali termin związania oferty 60 dni. A co z takim, który wpisał 25? Też poprawić?

Odrzucic.

5,394

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

...jakie ale???

Polecam: http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/akt-nowa-opinia-22-04-09

http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/akt-nowa-opinia-22-04-09

... nic innego z taka oferta nie zrobisz.

5,398

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... zastanawiam sie co jest przedmiotem zamowienia???

tocho napisał/a:

Na dzień składania ofert wszystko jest OK, więc bym nie wykluczył

i kropka.

tocho napisał/a:

Właśnie rozmawiałem z jednym z dużych ubezpieczycieli, który mi powiedział, że nawet jak polisa nie jest opłacona to jest ważna !!!!!

caly czas o tym mowie.

Nie wiem jak, ale musisz zrobic tak zeby kazdy wykonawca (na rownych zasadach) wiedzial co chcesz mu oddac w ramach rozliczenia. Wowczas wykonawca obliczy cene oferty w ten sposob:

Wartość nowego sprzetu - szacunek wlasny (wartosc) starego sprzetu = cena oferty