4,326

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Napisz o jakie dokumenty chodzi z Rozporz. w sprawie rodzajów dok..., z par. 1, czy 3?

4,327

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

waham się własciwie,bo wykonawca nie uzupełnił wymaganych dokumentów, tzn. uzupełnił błednie, może powinnam go wykluczyć 24.2.3 ?

Nie bardzo, ponieważ w Twoim przypadku nie dotyczy to dokumentu na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postepowaniu (warunkow podmiotowych).

4,328

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W tej sytuacji w grę wchodzi tylko 89.1.2.

4,329

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

termin na uzupełnienie już minął?

Nic nie rób.

Pytasz, jako W, czy Z?

4,332

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zatem stan faktyczny jest taki: wykonawca przedstawił wykaz wykonanych usług (w przypadku świadczen ciągłych mógł przedstawić wykonywanych) - ale zrobił tak jak zrobił. Jeżeli zamówienie zostało już zakończone (wykonane) to referencje powinny być wystawione z datą późniejszą (po 31.12.2007) i mowić o usłudze wykonanej, a nie wykonywanej. Być może wykonawca się pomylił. Wezwij do złożenia wyjaśnień lub/i złożenia odpowiednich dokumentów potw. spełn. warunków (wykaz + referencje).

... dlaczego mnie to nie dziwi wink

4,334

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Gosiak napisał/a:

31.12.2007 r.

Czy to jest data wykonania usługi?

4,335

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co jest przedmiotem zamówienia - czy przedmiotem są świadczenia okresowe lub ciągłe?

4,336

(34 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli wcześniej zawiadomiłaś - to nie jet to błąd.

... i jeszcze jedno

Apollo napisał/a:

Nadanie więc milczeniu znaczenia oświadczenia woli wymaga wyraźnego wskazania ustawodawcy, np. jak w art. 682 kc. Pzp nie zawiera w tym zakresie żadnych regulacji, nie nadaje milczeniu wykonawcy prawnego znaczenia.

... skoro tak, to nie można uznać "milczenia" wykonawcy jako braku jego zgody w przedmiocie poprawienia omyłki. smile

Apollo napisał/a:

Miras, pozwól że zburzę trochę Twoją rozciągłość!

... niestety Apollo - nie zburzyłeś mojej rozciągłości smile Krótko: przepis art. 89.1.7 mówi wyraźnie że Z odrzuca ofertę, jeżeli W (...) nie zgodził się... - z akcentem na "nie zgodził".  Uważam, że brak zgody musi być wyrażony wyraźnie, wprost, a milczenie W nie oznacza braku zgody, a jedynie domniemanie że W zapoznał się z nowym stanem faktycznym i nie wnosi do niego zastrzeżeń, gdyby było inaczej powinien zgodznie z 89.1.7 nie wyrazić zgody na poprawienie. wink

4,339

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

magi napisał/a:

1.Umowę ma przedstawić wykonawca, my  w SIWZ zamieszczamy istotne postanowienia umowy. 2. Co będzie jesli wykonawca przedstawi umowę niekorzystna dle nas, nie bedziemy chcieli jej podpisac (mimo że  będzie zwierała wymagane przez nas te istotne postanowienia).

1. Umowa przedstawiona przez W powinna być zgodna z "istotnymi postanowienia umowy". Pozostałe postanowienia (mniej istotne) podlegają negocjacjom.
2. Jeżeli Z ustali z należytą starnnością "istone postanowienia umowy" to nie powinno być problemów z zawarciem umowy, bowiem te mniej istotne nie powinny rzutować na decyzje Z czy są korzystne, bądź nie. Przyłoż sie do ustalenia "istotnych" i nie powinno byc problemu.

Zgadzam się z ww. wyrokiem w całej rozciągłości i jeszcze troszeczkę... wink dlatego zastanawiam się po co wyznaczyłeś termin na wyrażenie zgody hmm

4,341

(4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

1. Nie musicie
2. Wybrałbym opcję 2
3. Nie musicie

4,342

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli ww. dokumenty żądałaś/eś na potwierdzenie spełniania warunkow udziału w postepowaniu - to wzywaj do uzupełnienia.

Sprawozdania finansowe sporządzone za rok obrotowy lub okres sprawozdawczy, składają do publikacji jednostki gospodarcze wymienione w art. 64 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 76, poz. 694).

Art. 70 ww. ustawy określa dokumenty podlegające ogłoszeniu oraz termin, w którym kierownik jednostki jest zobowiązany do ich złożenia.

rzuć - tzn. napisz wink

Rzuć mi KRSy - a wyślę Ci link do tych "tajnych" sprawozdań wink

4,346

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Może

Jest oczywistą oczywistością, że informacje, które są z definicji jawne (np. odpis z KRS lub bilans), lub które zostały już raz ujawnione, nie mogą w żadnym wypadku zostać uznane za tajemnicę przedsiębiorstwa, ponieważ każdy może mieć do nich dostęp...

4,348

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

szad napisał/a:

wg mnie to jak nie ma na koncie to wadium nie ma

wg mnie również

4,349

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dawno, dawno temu... jak sporządzałem SIWZ na dostawę bonów miałem kryterium - CENA i taki oto zapis:

1. Wykonawcy ustalają cenę oferty (w tym kwotę opustu/narzutu) mając na względzie przepisy ? art. 15 ust. 3 i 4 ?  ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U.
z 2003 r. nr 153, poz. 1503). Zgodnie z art. 15 ust. 4 pkt 1 i 2 tej ustawy emitowanie oraz realizacja znaków legitymacyjnych podlegających wymianie na towary lub usługi, oferowanych poniżej ich wartości nominalnej, jak również emitowanie oraz realizacja znaków legitymacyjnych podlegających wymianie na towary lub usługi o cenie przewyższającej wartość nominalną znaku utrudnia dostęp małym przedsiębiorcom do rynku. Utrudnianie dostępu do rynku małym przedsiębiorcom stanowi ? w świetle art. 15 ust. 3 przywołanej ustawy ? czyn nieuczciwej konkurencji.
2. Wobec powyższego, wykonawcy w rubryce 2 formularza oferty powinni wpisać: 0,00
? w przeciwnym razie narażają się na konsekwencje w postaci odrzucenia oferty).

4,350

(12 odpowiedzi, napisanych Inne)

Apollo napisał/a:

Miras, czy uważasz, że zamawiający może upublicznić kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - wcześniej niż bezpośrednio przed otwarciem ofert?

Tak uważam, może ale nie musi. Jeśli upublicznia - to nie może nauszyć zasady równego traktowania, innymi słowy: "upublicznia" wykonawcom na równych zasadach.