magi napisał/a:

Przy Zamówieniu Z WR nie wprowadzimy zadnych istotnych zmian w porównaniu do drugiego PO.

..ale do pierwszego (pierwotnego) jest.

4,252

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Apollo napisał/a:

1. Miras, mam nadzieję, że Cię nie poirytuję,
2.  ale czy z definicji art. 12a.2 nie wynika, że nawet w przedstawionym przez Ciebie przykładzie zamawiający ma obowiązek przedłużenia tso o min. 1 dzień?).

1. Spoko wink
2. Hmm.... "o czas niezbędny" - dalej PZP mówi, o tym co należy przez to rozumieć w przypadku postepowan powyżej progow, zakreslajac jego minimalne granice - jesli sie miescic w granicach to ok. Natomiast jezeli chodzi o te postepowania poniej, to zgadzam sie co tego że zamawiający ma obowiązek przedłużenia tso o min. 1 dzień.

Powyższa interpretacja oparta jest na założeniu że ustawodawca jest racjonalny - nie jest oparta na wykładni literalnej smile

4,253

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Zrób notatkę i czekaj...

tak

4,255

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

MIRAS
Poziom X
Re: art. 12a.2szad napisał:
czy każda zmiana warunku udziału powoduje obowiązek przedłużenia terminu składania ofert?
Nie

Nadal twierdzę że: NIE kazda zmiana powoduje obowiązek przedłużenia tso. Np. jezeli dokonujesz zmiany warunków udziału w postępowaniu, a od dnia przekazania zmiany ogłoszenia UOPWE do tso jest - załóżmy - 48 dni, to nie widzę potrzeby przedłuzania tso (pomimo iż jest to zmiana - z definicji - istotna).

4,256

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie zmieniłem zdania - podtrzymuję odpowiedz na pytanie szad-a (powyższe rownież).

4,257

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kaskaa napisał/a:

Zadzwoniłam do tego wykonawcy z informacją o zmianie czy powinnam mu odesłać ofertę?

Przekazałas mu SIWZ? Nie odsyłaj oferty!!!!.

4,258

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anka82 napisał/a:

1. Poprosiłam Wykonawcę o uzupełnienie tych dokumentów,
2. a także o uzupełnienie pięczątki imiennej.

1. Ok
2. smile

lukas7 napisał/a:

1. jakie druki ZP mają przy tych czynnościach zastosowanie??
2. czy oferta tego wykonawcy który sie wycofał z podpisania umowy jest odrzucona, czy wykonawca wykluczony??

1. Żadne nowe.
2. Ofertę i wykonawcę zostaw w spokoju.

4,260

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Apollo napisał/a:

Ps. Miras, czyżbyś zmienił zdanie w tej kwestii?

Przypomnij mi proszę, bo nie pamiętam (???)

4,261

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kaskaa napisał/a:

Nobla temu kto zdefiniuje "istotne zmiany"

Przykłady masz w 12a.2 PZP.

danaug napisał/a:

Arturo daj sobie spokój nie szkoda ci papieru?

...to się nazywa siła argumentu cool

4,263

(10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Apollo napisał/a:

Spotkałem się z interpretacją, że jeżeli zmiana dotyczy powyższego, to każdorazowo należy przedłużyć tso, ponieważ  a contrario zmiany dotyczące powyżej wymienionych spraw to są zawsze ZMIANY ISTOTNE w rozumieniu 12.2.a pzp, a ponadto inne zmiany mogą zostać również uznane za istotne - tutaj jest to ocena subiektywna zamawiającego.

Podzielam, z tym że nie 12.2.a pzp, a 12a.2 wink

arturo-młodszy napisał/a:

1. W związku z tym standardowo wypełniam druk ZP2 i czy jakis jeszcze ??
2. A co z BZP ?

1. ZP-11
2. Nic

Bitter napisał/a:

Czy można uniewewaznić postepowanie po wyborze ofert?

Yes, yes, yes smile

Tak jest.

4,267

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Z jednym i tym samym wykonawcą?

... ja nie wink

pirania napisał/a:

Czy to nadgorliwość?

Nad, nad... smile

CK napisał/a:

Proszę napiszcie jak opisujecie energię dotyczącą umów zawartych przed okresem wymagania postępowania a zawartych na czas nieokreślony???

to znaczy zawartych - kiedy?

4,271

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Działaj wink

szad napisał/a:

1. zwrócić się do sądu o odpis wyroku?
2. żądać wyjaśnień od wykonawcy?
3. przerwać roboty na czas wyjaśnienia sprawy?
4. czy jak się okaże, że skłamał podpisując oświadczenie o spełnianie warunków, to zerwać z nim umowę bo nieważna?
5. a co z rozpoczętymi pracami?

1. Możesz, ale najpierw 2
2. Tak
3. Nie
4. Nie - o nieważności umowy stwierdza sąd. Jezeli złożyl fałszywe oświadczenie - to: odpowiedzialność karna z przepisu art. 297 § 1 Kodeksu Karnego.
5. do przodu

Raz przypomnieć, potem wezwać (mozna x 2) - jeżeli bedzie brak odpowiedzi to należy to potrakatowac jako uchylanie sie od podpisania umowy.

4,274

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wyciąg z uzasadnienia do wprowadzonych zmian:

"Zamawiający będzie zobowiązany do niezwłocznego udzielania wyjaśnień, nie później jednak niż w terminach określonych w tym przepisie, tak aby wykonawcy mieli odpowiedni czas na uwzględnienie wyjaśnień przy formułowaniu treści oferty, tj. zasadniczo nie później
niż na 6 dni, ewentualnie na 4 dni w przetargu ograniczonym oraz negocjacjach z ogłoszeniem, jeżeli zachodzi pilna potrzeba udzielenia zamówienia, albo na 2 dni, jeżeli
wartość zamówienia jest mniejsza od tzw. ?progów unijnych? ? przed upływem terminu składania ofert."

Sabina napisał/a:

Napisałam od 01.01.2010 r. jednak dodałam, ze termin ten moze ulec zmianie z przyczyn formalno - prawnych.

Rozumiem, że ww. data to data podpisania umowy?