4,201

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

magi napisał/a:

Ale czy pod względem ustawy Pzp jest taka możliwość -jeden przetarg dwuie umowy ????????

Tutaj sa dwie szkoly:
1. mozna
2. nie mozna

- przewaza pierwsza.

hubal napisał/a:

Nie okaże, nie okaże, spokojna głowa.

... no coż, pozostaje tylko pogratulować spokoju smile

4,203

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

W opisanym przypadku nie trzeba ?uzasadnionej przyczyny?

To znaczy?

4,204

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

2 - do zamowien podprogowych
6 - do zamówień pow. progów

4,205

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Jeśli telefon rozwieje wątpliwości, to śmiało można uznać oświadczenie wykonawcy i nie ma potrzeby pisać.

... no właśnie nie ma potrzeby - tym bardziej ze istnieje art. 9.1 PZP

4,206

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma co kombinować - postepowania jak nic do unieważnienia.

4,207

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

olo80 napisał/a:

Mam pytanie  teoretyczne na razie. Czy w zwiazku z art. 26 ust 2c jesli zadamy np 500 tys (przy RB) środków lub zdolności kredytowej a wykonawca przedstawi z banku zaświadczenie na kwotę np. 300 tys i dodatkowo zobowiazanie hurtowni materiałów budowlanych że udzieli tzw. kredytu kupieckiego temu wykonawcy na 200 tys to warunek 500 tys bedzie spełniony???

Nie tak od razu. Przede wszytkim dokumenty z rozporządzenia.

Warunek bedzie spełniony jeżeli:
1. z uzasadnionej przyczyny wykonawca nie będzie mógł przedstawić dokumentów dotyczących sytuacji finansowej i ekonomicznej wymaganych przez zamawiającego (tych z rozporządzenia) - musi być uzasadniona przyczyna, zamawijacy musi wiedzieć o jaką przyczynę chodzi;
2. ten inny dokument, musi w wystarczający sposób potwierdza spełnianie opisanego przez zamawiającegow warunku - ocena należy do zamawiającego.

hubal napisał/a:

Proponuję określić zamówienie na tyle ogólnie, by obejmowało jak najwięcej (nie mylić z opisem). Wynagrodzenie przewidywać typy kosztorysowego (nie ryczałt), tj. rozliczenie za faktyczne wykonanie, w oparciu o ceny jednostkowe zawarte w ofercie.

... a w ostatecznym rozliczeniu umowy okaże się, że wcale nie wybraliśmy oferty najkorzystniejszej smile

4,209

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

A dlaczego niby nie?

To się nazywa odpowiedź wink

hubal napisał/a:

Raczej można

Śmiało mozna,  jak niżej:
-sprzęt komputerowy (monitory, drukarki, komputery, ksero, itp),
-sprzęt biurowy i eksploatacyjny  (papier, długopisy,  jakieś druki, tonery)

4,211

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Cóż stoi na przeszkodzie, by ich zapytać bezpośrednio. Powinna wystarczyć krótka rozmowa telefoniczna i jest to dużo prostsze i szybsze niż szukanie u wykonawcy.

Zapytać ale nie telefonicznie smile tylko w trybie 26.4 PZP

4,212

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bazylek napisał/a:

Czy w takim przypadku należy unieważnić postępowanie z art 93 ust. 1 pkt 7 jako obarczone wadą?

hubal napisał/a:

Jeśli wynagrodzenie jest typu kosztorysowego, to pół biedy, podpisać umowę i szykować drugie zamówienie (na brakującą część).
Przy ryczałtowym, obecne trzeba raczej unieważnić.

Unieważnić bez względu na to co pisze hubal.

4,213

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Przedmiotowy zamawiający był należycie roztropny i żądał ?odpowiadających swoim rodzajem i wartością usług stanowiących przedmiot zamówienia tj. pełnienia usług ochrony osób i mienia?. Cóż można mu zarzucać?

..brak wiedzy, co do przedmiotu zamówienia. Zamawiający nie wie, czy przedmiotowe usługi ochrony mają charakter świadczeń okresowych lub ciągłych, czy takiego charkteru nie mają - Z przepisał żywcem par. 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia nie dostosowując go do konkretnej sytuacji.

4,214

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Ko Wyraźnie były dopuszczone (i bardzo dobrze!) różnorakie zamówienia w tym zakończone, trwające, jednorazowe, okresowe

.. w tym dostawy mleka, benzyny, usługi szkoleniowe i ochrony wink

4,215

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... no i wykaz. smile

4,216

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Jeśli Miras chce być bardzo dokładny,  to o ile dobrze pamiętam ze szkoły, znaczenie słowa ?lub? obejmuje znaczenie słowa ?i? (nie mylić z ?albo?),  zatem zwrot ?lub/i? znaczy to samo co ?lub?

Co do zasady masz rację ale kontekst może niekiedy udaremniać taką interpretację. Co do reszty to się wypowiem później jak znajdę trochę czasu.

4,217

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli Z ma pewność że usługi stanowiące przedmiot zamówienia są świadczeniami okresowymi lub ciągłymi powienien ww. zdanie sformułować następująco:

"Zamawiający żądał: wykazu trzech wykonanych, lub/i wykonywanych usług
w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia" wink

4,218

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Izabella napisał/a:

1. Zamawiający żądał: wykazu trzech wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych usług,
2. z podaniem ich wartości brutto nie mniejszej niż 15 tys. zł każda oraz
3. daty i miejsca wykonania
4. z załączeniem dokumentów potwierdzających, że usługi te zostały wykonane należycie.

1. Tak naprawdę zamawiający sam nie wie czego żąda o czym świadczy zwrot "a w przypadku".
2. Jeżeli okresowe/ciągłe - to kwota z całej umowy (jeszcze trwającej).
3. Nie dotyczy: okresowych/ ciągłych ponieważ jeszcze trwają.
4. Nie dotyczy: okresowych/ ciągłych ponieważ jeszcze trwają.

4,219

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Działaj -  nie musisz czekać (przesądza o tym "do") smile

4,220

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

W protokole masz wybór (*-niepotrzebne skrelśić), reszta powinna wynikać z SIWZ - 36.1.13

4,221

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Izabella napisał/a:

a w przypadku świadczeń okresowych... również wykonywanymi usługami

Pytanie: a czy chodzi rzeczywiście o świadczenia okresowe?

4,222

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wszystko jest ok?

4,223

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

... już wiem: § 8. 1. Komisja proponuje wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie indywidualnej oceny ofert dokonanej przez członków komisji, z zastrzeżeniem § 9.
2. Indywidualna ocena ofert odbywa się wyłącznie na podstawie kryteriów oceny ofert, określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zaproszeniu do udziału w postępowaniu albo zaproszeniu do składania ofert. Każdy z członków komisji sporządza pisemne uzasadnienie indywidualnej oceny.
3. Przy zastosowaniu kryteriów opisanych wzorami można sporządzić zbiorcze zestawienie oceny ofert. W takim przypadku pisemne uzasadnienie indywidualnej oceny ofert, o którym mowa w ust. 2, zastępuje się pisemnym uzasadnieniem wyboru najkorzystniejszej oferty.


Nigdzie indziej nie ma.

4,224

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Gdzieś, kiedyś była taka formułka: "Przy zastosowaniu kryteriów opisanych wzorami można odstąpić od pisemnego indywidualnego uzasadnienia oceny dokonanej przez członka komisji na karcie indywidualnej oceny ofert"... tylko gdzie ????

4,225

(11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Tak na szybko, to jedyne co mi przychodzi do głowy to: Dz.U.02.82.743 chyba par. 8 ust. 1. Ponadto wynika to  z samego druku protokołu>