Marcia28 napisał/a:

1. Czy w związku z powyższym w formularzu oferty żądam przedstawienia przez Wykonawcę tylko  okresu rękojmi za wady?

Możesz żadać też okresu gwarancji - ale  bez związku z ZNWU.

4,152

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

... a ja zdania nie zmieniam.

4,153

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:

Teraz należałoby uwzględnić protesty wykonawców i naprawiać postępowanie.

...przez co nalezy rozumieć zawiadomić wszystkich o wszystkim - w tym "samym czasie".

Masz do wyboru: 93.1.4 albo 93.1.7.

danaug napisał/a:

dobrze  - prezez uzp pisze, ale nie ustawa - ustawa pisze, że warunku mogą dotyczyć ..... i Z. je stawia (to są warunki, natomiast art. 24 "stwierdza" kogo wykluczamy
ale widzę, że poz mną nik nie ma wątpliwości - czy tak?

Tak wink

nina napisał/a:

Czyli rozumiem że w takiej sytuacji korzystam z ich wiedzy i doświadczenia?

Tak, z zastrzeżeniem jak wyżej.

4,157

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... eee tam nie stwierdzisz, stwierdzisz smile

4,158

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie ma.

PS.
Sołtys sam nie będzie wydawał pieniędzy ? tą sprawą będzie musiał zająć się urząd gminy. Zatem sumowanie i obowiązek.

bazylek napisał/a:

Mi się wydaje, że w obu przypadkach można dokonywać zakupów poza ustawą, gdyż za każdym razem zakupu dokonywać będzie inne sołectwo, a kwota jednorazowego zakupu kosiarki  lub budowy placu nie przekroczy 14000 euro.

Fundusz sołecki jest częścią budżetu gminy, dlatego to wójt dysponuje pieniędzmi funduszu sołeckiego - jest zamawiającym w rozumieniu PZP.

4,161

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

moniag napisał/a:

Mam pytanie: czy w związku z nowym rozporządzeniem moge żądać  aktualny odpis z działalności gospodarczej czy tylko oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2.
Proszę o podpowiedz.

Nie możesz - no bo po co????

4,162

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

ciekawe tylko których i dlaczego?

...wszystkim tym, ktorm przekazano SIWZ, dlaczego? zgodnie z dypozycja z 38.4

Jeszcze jakieś watpliwosci???

4,163

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kolejność powinna być nastepujaca (praktycznie w tym samym dniu):
1. Zmiana treści SIWZ - na necie
2. Powiadomienie wykonawców
3. zmiana ogłoszenia na BZP
4. zmiana ogłoszenia na necie
5. zmiana ogloszenia na tablicy

4,164

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

vide: 49

4,165

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

hubal napisał/a:

i nie myślał (na razie) o informowaniu wykonawców, bo najpewniej nie mamy ich kompletu.

... bo mieć nie musimy, komplet wykonawców (w ścisłym słowa tego zanczeniu) będziemy mieć dopiero po terminie otwarcia ofert - ale na zawiadomienie będzie już za późno wink

4,166

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

axelpl napisał/a:

Zamawiający w SIWZ (< art.11 ust.8) żądał oświadczenia o niezaleganiu z podatkami (...)/uzyskania (...) zwolnienia [niepotrzebne skreslić].
Wykonawca przedstawił oświadczenie bez dokonania wyboru [niepotrzebne skreslić], w zw. z tym Z. nie wie czy W. nie zalega czy uzyskał zwolnienie.

... a gdyby W. skreślił o niezaleganiu z podatkami (...) i zostawił: uzyskania (...) zwolnienia - wykłuczyłbyś, a odwrotnie
gdyby W. skreślił uzyskania (...) zwolnienia i zostawił o niezaleganiu z podatkami (...)  - wykłuczyłbyś??? smile

4,167

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

... z wyjatkiem 24.1. wink

4,168

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

korpal napisał/a:

oświadczenia z art.22 ust.1 o spełnianiu warunków gdyż ich nie ma?

... dlaczego z 22.1. Ustawa nie określa warunkow, czyni to Z. w SIWZ.

4,169

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

korpal napisał/a:

Zapytam inaczej
Art. 25 ust.1 mówi, że w postępowaniu zamawiający może żądać wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzeni postępowania. Nie żądam żadnych dokumentów a jedynie oświadczeń niezbędnych do przeprowadzenia postępowania, to czy w przypadku jakiegoś prostego zamówienia gdzie nie żądam posiadania doświadczenia, sytuacji ekonomicznej, potencjału i uprawnień oznacza to, że tak naprawdę mogą żądać tylko oświadczenia z art.24 ust.1 o niepodleganiu wykluczeniu i W. nie musi załączać oświadczenia z art.22 ust.1 o spełnianiu warunków gdyż ich nie ma?

Jedno jest pewne - W. musi zlozyc oswiadczenie o spelnianiu warunkow udzialu w postepowaniu, a zatem jakies tam warunki musza byc - minimum: o niepodleganiu wykluczeniu. Wydaje sie ze ustawa dopuszcza taka opcje. Jednak bezpieczniej jest rozpisac chociazby jeden z warunkow, ktorych ramy okresla ustawa - np. 22.1.2.

4,170

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jezeli sie zgadzasz - to w czym problem? smile Jezeli nie stawiasz warunku to wykonawca nie sklada oswiadczenia ze go spelnia.

4,171

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Patrz: post 32

4,172

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

... ja też.

4,173

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

korpal napisał/a:

Co sądzicie na ten temat,?

Z. stawia warunki i żada odpowiednich dokumentów na potwierdzenie ich spelniania. Z. musi wiedziec czego chce, podobnie wykonawca - musi wiedziec czego chce zamawiajacy. Ty natomiast zostawiasz za duza "dowolnosc" wykonawcom.

4,174

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

doris233 napisał/a:

Wzywam do uzupełnienia

... pytanie tylko, czy można...

4,175

(52 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeżeli oświadczenie o spełnianiu etc. miało byc dokumentem na potwierdzenie spełniania tych warunków, a wykonawca nie złozył tego oswiadczenia - to wykonawce wykluczasz, a jego oferte odrzucasz.