karolk napisał/a:

Ja w SIWZ w opisie przedmiotu zamówienia  na dostawę oleju opalowego napisałem:
Przedmiotem zamówienia jest   dostawa oleju opałowego  w ilości maksymalnej do 110.000

No to masz źle, z tego co napisałeś to rozumiem że możecie zamówić 1 litr do 31.12.2010 r. i będzie ok.

4,102

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie jest niezbedny.

4,103

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zakazu nie ma. Przeszkód technicznych pewnie też nie. Tylko po co???

Irena napisał/a:

Być może będziemy musieli dokupić go z art. 67 ust. 3. Jak wtedy szacujemy wartość zamówienia bo ja myślę że tylko na tę ilość , którą planujemy dokupić (bo nie będzie tego dużo) czy dobrze myślę

Jaka to będzie wartość???

jak dla mnie jest to dopuszczalne smile

ale mieszacie chłopcy i dziewczęta    roll

4,107

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... i właśnie dlatego może, a czasami nawet powinien.

4,108

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jamrol napisał/a:

w złożonych ofertach wystepuje ta sama osoba w 1 jako wlasciciel  w 2 jako członek Zarzadu jak powinien zachowac sie Zamawiajacy

Jest ok.

4,109

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

sally napisał/a:

Czy Zamawiający sam we własnym zakresie prowadząc postępowanie może sprawdzać wiarygodność referencji wykonawcy??

Może.

Informator UZP 1/2010, fragment:

"Po drugie, gdy wykonawca wykazując spełnianie warunków udziału w postępowaniu
odwołuje się do potencjału podmiotów trzecich zobowiązany jest wykazać, iż będzie dysponował zasobami tego podmiotu niezbędnymi do realizacji zamówienia. Obowiązek ten wynika bezpośrednio z ustawy i nie jest wymagane w tym zakresie wyrażenie woli zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub siwz. Odwoływanie się do potencjału podmiotów trzecich jest uprawnieniem wykonawcy przy czym skorzystanie z tego uprawnienia łączy się z obowiązkiem udowodnienia, iż takim potencjałem będzie on dysponował. Warte jednak podkreślenia jest, iż ustawowy obowiązek wykazania dysponowania odpowiednim potencjałem podmiotów trzecich dotyczy tylko tych warunków, których wykazanie spełnienia jest wymagane od wykonawców, a więc co do zasady warunków, które są opisane przez zamawiającego i dla których żąda on złożenia stosownych dokumentów."

JolaW napisał/a:

ale tak do końca nie wiem czy nie trzeba przedstawiać dokumentów stwierdzających brak podstaw do wykluczenia (KRS, US, ZUS KRK) i oświadczenia.

jezeli Zamawiajacy nie zażadał, to nie trzeba

magi napisał/a:

Czy ze względu na kwotę musimy robić WR zgodnie z Pzp czy możemy podpisać umowę bez stosowania rygoru ustawy pzp??

Zdania, co do tego sa podzielone: ja uwazam ze z rygorem wink

4,113

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1, Jezeli sa podstawy - to mozna, chyba ze trzeba wezwazc do zlozenia.
2. Jesli po terminie, to tak jak by jej nie bylo.

cbud napisał/a:

ale możesz wypisać dodatkowe wyjasnienia do siwz jako własne i podac wszystkim. Natomiast de facto pytania pozostawiasz bez odpowiedzi.

Standard

4,115

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

sally napisał/a:

Lada moment skończy się termin związania ofertą, czy możemy sami skutecznie przedłużyć termin związania, czy musimy czekać na wezwanie Zamawiającego.

Przedłużajcie sami smile

4,116

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nina napisał/a:

1.  Jeśli podniesiemy tą kwotę to gdzie taką informację należy zamieścić.
2. Bo jeśli w druku Zp 2 wpiszemy kwotę z szacunku  odczytana kwota podczas otwarcia też będzie inna.
3. To jeśli podniesiemy tą kwotę to jakie są kolejne kroki?

1. Nigdzie.
2. Mowimy o trzech kwotach: szcunek, k. jaka zamawiajacy zamierza przeznaczyc, k. jak moze przeznaczyc. Dwie pierwsze wiesz gdzie wpisac - trzeciej nigdzie w protokole  nie musisz wpisywac.
3. Musisz miec jakas podkladke ze kwota zostala podniesiona - decyzja kierownika, pismo z budżetu, uchwala zarzadu etc.

4,117

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Tak
2. Tak - w kazdym wypadku
3. + "tablica ogłoszeń" z pominieciem UZP

4,118

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Daj znać smile

4,119

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

smile

4,120

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

MIRAS napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Moje pytanie brzmi następująco - Jeżeli została zawarta umowa po 24 października 2008 r, a postępowanie zostało wszczęte przed tą datą, czyli w SIWZ i ogłoszeniu nie zawarto zapisu o ISTOTNYCH zmianach określając ich warunki, to czy teraz można aneksem do tej umowy wprowadzić zapis o ISTOTNYCH  zmianach określając ich warunki, i tym samym dokonywać ISTOTNYCH zmian w umowie obowiązującej ??.

NIE MOŻNA

NIE MOŻNA - można natomiast zmienić ww. umowę w zakresie nieistotnych zmian (bez wzgledu na to, czy zamawiajacy je przewidzial czy nie). W poprzednim stanie prawnym zakaz zmian dotyczyl wszellkich zmian (istotnych i nie). Na podstawie wskazanego przez Ciebie przepisu  dopuszczalne będą zatem zmiany nieistotne rozumiane w ten sposób, że wiedza o ich wprowadzeniu do umowy na etapie postępowania o udzielenie zamówienia nie wpłynęłaby na krąg podmiotów ubiegających się o to zamówienie czy też na wynik postępowania.

4,121

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Nie znam szczegolow dotyczacych przedmiotu zamówienia, ale gdyby trafiło na mnie (jako Z i prztoczyła byś powyższe argumenty odpowiedziałbym krótko:  w takim przypadku należało złożyć protest na SIWZ, innymi słowy nie miał bym innego wyjscia jak tylko odrzucic protest jako wniesiony po terminie.

4,122

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Chcesz to rozwinę???

4,123

(42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wymagany warunek - np.
-niepodleganie wykluczeniu
-warunek dotyczący doświadczenia, np. wykonanie czegoś tam
- itp.

4,124

(22 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

bewuj napisał/a:

te dokumenty możesz miec zgodnie z prawem potem - po wprowadzeniu urządzenia na rynek.

...pozostali wykonawcy mieli w dniu składania ofert???

4,125

(76 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ta, taaaaaaaaa: Jeżeli wykonawca/przedsiębiorcą jest osoba fizyczna, to jej firmą jest imię (w pełnym brzmieniu) i nazwisko (np. "Jan Nowak"). Imię i nazwisko osoby fizycznej (chodzi o imię i nazwisko prawnie przysługujące tej osobie) stanowią tzw. rdzeń firmy. na tej podstawie stwierdzisz. Ew. mozesz przed podpisaniem umowy zażadać aktualny odpis z działalności gospodarczej - o ile wczesniej przewidzisz to w SIWZ.