Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 164 z 271)
Bitter napisał/a:Cóż przyznali się że w wyniku kopiowania błędnie wyliczyli stawkę VAT a prawidłowa powinna być stawka 22 %. Do odrzucenia?
Do odrzucenia. Gdyby napisali że poprawnie przyjeli stawkę VAT, ale "machneli" sie na dzialaniach rachunkowych to byłoby ok - porawiasz wtedy bład rachunkowy. W opisanej przez Ciebie sytuacji musiałbyś poprawic stawke - a tego Ci robic nie wolno.
Pytanie z gatunku pytan na które nie ma 100% dobrej odpowiedzi. Wg mnie można.
daria-d11 napisał/a:Mam pytanko- chcemy zakupic lampy do wyposazenia- i mam pytanie czy można zamieścić zdjęcie jak one mają wyglądać czy nie? Bo mi się wydaje, że to by był błąd- zastosowanie znaku towarowego konkretnego producenta, ale kierownik jest innego zdania.. Ja myśle, że trzeba po prostu szczegółowo opisać parametry tych lamp. Proszę o poradę.
Jeżeli szczegółowo opiszesz parametrami i do tego dodatkowo dołączysz wizualizację (bez znaku towarowego konkretnego producenta, itp.) to ja nie widzę problemu.
mostek111 napisał/a:Zima troche zaskoczyła, nie robiliśmy przetargu bo w porzednich latach odsnieżanie kosztowało nas ok. 30 tyś.
...i na tej podstawie ustaliliście szacunkową wartość zamówienia?
Bitter napisał/a:Jeśli Wykonawca nie odpowie albo przyzna się do błędu odrzuca się ofertę czy można to poprawić?
Jeśli nie odpowie - zrób tak jak ja bym zrobił (niech sie ustosunkuje).
Jeśli odpowie - to zależy co odpowie.
Jeśli się przyzna - odrzuć ofertę.
Bitter napisał/a:Zamawiający zwrócił się na mocy art 87. ust 1 o wyjaśnienie i teraz czeka na odpowiedź.
Ja bym zrobił inaczej... poprawiłbym omyłkę - uznając iż prawidłowo podano tylko cenę jednostkową netto, a cała reszta to oczywiste omyłki rachunkowe. Ty wybrałeś inna drogę - wyjaśnienia, tym samym dla Ciebie niniejsze omyłkie nie są oczywiste.
Bitter napisał/a:cena jednostkowa plus 7 % vat = cena jednostkowa brutto,
wartość netto plus 7 % vat = wartość brutto
... tak myślałem
ale nie ma wprost...
Ponieważ do oceny ofert bierzesz cenę ostateczną - ryczałtową, to wszystko jest ok. Po prostu wykonawca za uruchomienie jednej linii analogowej (jednego numeru) nie pobiera opłat - może. Powinien wpisać "brak opłat" lub "-", ponieważ cena 0,00 brzmi niefortunnie. Tak, czy inaczej moim zdaniem jest ok.
Rozumiem, że gdybyś chciał dokonac oceny to musiałbyś "podzielić" przez 0?
Bitter napisał/a:Zamawiający nie żądał wprost podania stawki vat, ale w jasny sposób widoczne jest jaka została zastosowana
to znaczy, skąd wiesz jaka?
isk napisał/a:Przedmiotem przetargu są usługi telekomunikacyjne, a cena jednostkowa dotyczyła uruchomienia jednej linii analogowej (jednego numeru).
Heh... często to się zdarza przy tego rodzaju zamówieniach. Wszystko zależy od kryteriów oceny ofert i sposobu ich oceny. Jak to wygląda u Ciebie?
aaaa odlot... ale najpierw wykluczenie 
nina napisał/a:1. Mam pytanko co zrobić jeśli Wykonawca złożył oświadczenie o spełnieniu warunków inne niż w siwz, ale zaznaczam że jest ok? 2. I teraz Inny Przetarg Wykonawca nie przedłużył terminu związania ofertą (nie było wadium) czyli ...... odlot.?
1. No to ok.
2. To znaczy?
Irena napisał/a:1. Być może będziemy musieli dokupić go z art. 67 ust. 3. 2. Jak wtedy szacujemy wartość zamówienia bo ja myślę że tylko na tę ilość , którą planujemy dokupić (bo nie będzie tego dużo) czy dobrze myślę
1. Odpada.
2. Dobrze myślisz.
hubal napisał/a:1. Nie rozumiem jak można z art. 29 wywodzić ograniczenia, o których tu mowa. Ktoś chyba przesadził.
2. Następna sprawa: jeśli zamawiający zobowiązuje się w umowie, to trzeba zapisać kary za niedotrzymanie warunku, w przeciwnym razie warunek jest martwy!
3. Jednak mój szef i jego prawnicy pogoniliby mnie z takim pomysłem. 
1. Dla mnie jako wykonowcy wazne jest (dla skalkulowania ceny), czy zamawiający kupi ode mnie 1 litr ON, czy 10 000 litrów. Powiedzialby Ci wiecej ale nie bede rozpowszechnial na forum zlych praktyk zamawiajacych.
2. Nie trzeba - ale zgodnie z zasada rowności stron jest to pozadane.
3. Zostaje tylko pogratulowac im ignorancji.
arturo-młodszy napisał/a:1. Zamawiający zobowiązuje się do zlecenia dostaw w ilości minimum np: 50 % całego zamówienia podanego w § ....
2. Kwota, jaka zostanie zapłacona Wykonawcy zależna będzie od zakresu ilościowego odebranych przez Zamawiającego dostaw wyliczona ściśle na podstawie ceny jednostkowej podanej w formularzu cenowym załączonym przez Wykonawcę do oferty.
1. Idziesz w dobrym kierunku ale te 50 % to jednak troche za mało.
2. Nie bardzo rozumiem, co chcesz przez to osiągnąć 
cbud napisał/a:Minimalną dostawę należy podać lub.... ewentualnie mozliwość procentowego pomniejszenia zamówienia. Jest to dla Wykonawcy podstawa do wyliczenia swojego zysku.
....ot co.
hubal napisał/a:A MIRASOWI to chyba wątki się pomyliły, dlatego nieporozumienie.
Pogłoski o tym, że MIRASOWI watki sie pomyliły sa mocno przesadzone.
cbud napisał/a:Ja osobiście piszę maksymalną cene umowy ale zaznaczam, że zapotrzebowanie moze ulec pomniejszeniu np. o 30%. Wg mnie jest oki.
wg mnie - do obronienia
Naruszenie art. 29 ust. 1 (in fine) ust. 2.
arturo-młodszy napisał/a:oczywiście można zagwarantować jakąś ilość minimalną w roku ale poco 
... do tego właśnie zmierzałem - po to żeby było dobrze, gdyby trafiło na mnie (jako wykonawcę) złożyłbym protest, odwołanie i jestem pewny że
zmieniło by sie na 

karolk napisał/a:Miras, to jest Twoje zdanie i masz do tego prawo. Ja jednak uważam inaczej. W ofercie wykonawca miał podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego na określony dzień np. 4 września 2009 r. i podać cenę brutto 1 litra oleju opałowego ze strony internetowej PKN Orlen na dzień również 4 września 2009 r. Stosunek ceny brutto 1 litra oleju podanej przez wykonawcę do ceny brutto 1 litra oleju ze strony PKN Orlen ma w okresie umowy być warością stałą. Przy kazdej faktrurze za dostawę oleju wykonawca załącza wydruk ze strony PKN Orlen i zamawiający sprawdza czy wykonawca prawidłowo określił w fakturze cenę 1 litra oleju.
No i ok, ale ja pisałem o czym innym.
Argument "dużej kasy" jako obowiązek rozpisywania wszystkich warunkow to żaden argument. Innymi słowy, kasa nie decyduje o tym, czy musisz rozpisywać wszystkie warunki.
Rozumiem, że na podstawie tej umowy możecie kupić np. 1 tonę masy do 31.12. i będzie ok.?
arturo-młodszy - a masz do kiedy obowiązuje umowa (termin)?
Znalezione posty: 4,076 do 4,100 z 6,772