3,401

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

joanna99 napisał/a:

Z drugiej strony żądamy nieraz tylko licencji, a musimy zaznaczyc "krzyżykiem" pozycję "koncesje, zezwolenia, licencje"?

Mało tego masz usługę a zaznaczasz:

"wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie"

- czyli również wykaz dostaw.

art. 96.2

... niekoniecznie - tzn. w zależności od okoliczności danego postepowania. Trzeba by bylo dokonac oceny gdyby np. jedna z ofert była z ceną niższą niż kwota jaką zamawiający moze przeznaczyc na sfinansowanie zamówienia.  W omawianym przypadku - nie trzeba dokonywac oceny. Jak napisał kamila78: "Ceny wszystkich ofert przekraczają kwotę, jaką Z. zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia".

3,404

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

A dlaczego można, rozporządzenie mówi przecież jasno," .......... że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie"

Poniżej progów nie musisz niż żądać, ale jak chcesz to możesz żadać:
a) samego wykazu należycie wykonanych...
b) wykazu + dokumenty

W poprzednim stanie prawnym - pełna zgoda z Tobą co do konieczności oceny, w aktualnym - ocena niekoniecznie. W omawianym przypadku - nie trzeba dokonywac oceny.

Jeśli zamawiający unieważnia przetarg z powodu braku środków, to nie musi przechodzić całej procedury wyboru najkorzystniejszej oferty. Jeżeli wszyscy wykonawcy zaproponowali w ofertach ceny wyższe od kwoty, jaką możemy przeznaczyć na to zamówienie wówczas należy unieważnić przetarg. W wyroku Krajowej Izby Odwoławczej (sygn. KIO/UZP 52 /08) pojawiła się sugestia, że nie zwalnia nas to z wyboru najkorzystniejszej oferty. W uzasadnieniu wyroku pojawia się wręcz stwierdzenie, że informowanie o wyborze zgodnie z procedurami przewidzianymi w prawie zamówień publicznych ?prowadziłoby do zbędnego przedłużania postępowania?. Można, więc wysnuć wniosek, że zamawiający powinien jedynie poinformować o tym, jaką najniższą cenę zaproponowano w przetargu, aby wykonawcy mogli sprawdzić, czy rzeczywiście jest ona wyższa od kwoty, jaka została przeznaczona na zadanie. Zdaniem departamentu prawnego UZP obowiązek badania i oceny ofert byłby w takiej sytuacji nadmiernym formalizmem i niepotrzebnie obciążałby zamawiającego czynnościami, które nie mają żadnego przełożenia na wynik postępowania. W takich okolicznościach nie ma uzasadnienia sprawdzanie ofert, skoro od momentu ich otwarcia wiadomo, iż postępowanie kwalifikuje się do unieważnienia, a zapobiec temu może wyłącznie podwyższenie kwoty przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia, na co jednak zamawiającego nie stać. UZP zastrzega jednak, że jeśli chociaż jeden z wykonawców zaproponuje cenę niższą niż kwota podana przez zamawiającego przy otwarciu ofert, to konieczne jest przeprowadzenie całej procedury, nawet gdyby najkorzystniejsza oferta i tak miała zostać odrzucona.

3,407

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... no to nie podciągaj całej komisji. Specjalista, ho, ho wink

3,408

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Poniżej progów można.

3,409

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nina napisał/a:

nie tylko wymagane

....a gdyby z tych nie wymaganych wynikało że wykonawca składa oświadczenie niezgodne z prawdą smile

Bo najpierw byś miała załącznik do protokołu, a potem protokół - a kolejnośc powinna być odwrotna wink

Podobny temat:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3617

hubal napisał/a:

Rozumowanie MIRASA, może i logiczne.

...może?!? Skromnie powiem że na pewno i na dodatek zgodne z rozumowaniem ustawodawcy. Myslałem że na podstawie tego prostego przykładu zrozumiecie jaka była intencja ustawodawcy wprowadzając przepis 46.4a

gladiq napisał/a:
MIRAS napisał/a:
goska1 napisał/a:

W na wezwanie uzupełnił dokument z którego wynika iż spełnia warunek ale po terminie składania ofert

Jaki to dokument? Jezeli jestes w stanie udowodnic, że spełniał również przed - to zatrzymać wadium.

Udowodnić, że spełnia przed ? smile   Wadium należy oddać, wykonawca starał się pozostać w postępowaniu a za to nie wypada kasować wadium. smile

Ano można... wyobraż sobie taką sytuację. Wykonawca przystepuje do postepowania u Zamawiającego i wykazuje spelnianie warunku X (nie ma wadium). Ten sam wykonawca startuje u tego samego zamawiajacego pare dni pozniej w innym postepowaniu ale nie wykazuje spelniania warunku X (wadium wymagane). Zamawiajacy wzywa do zlozenia dokumentu na potwierdzenie (wie ze wykonawca go spelnia, wie ze jesli zlozy ten sam dokument co do poprzedniego postepowania to bedzie ok.). Wykonawca wie, że  prawdopodnie wygra postepowanie - zna ceny, ale z jakiś tam powodów nie jest juz zainteresowany realizacja zamówienia - nie chce tez starcić wadium. Jezeli trafi na takiego Zamawiającego jak Ty, to zloży "przepis na szarlotke" i:
1. nie bedzie realizowal zamówienia i
2. nie straci wadium.

He, he...

.... po za tym: brak wpisu jeszcze o niczym nie przesądza.

3,415

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcia28 napisał/a:

ale ja, członek komisji przygotowuję umowę i zamieszczam w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

Ty - członek komisji, czy Ty - jako członek komisji?

goska1 napisał/a:

W na wezwanie uzupełnił dokument z którego wynika iż spełnia warunek ale po terminie składania ofert

Jaki to dokument? Jezeli jestes w stanie udowodnic, że spełniał również przed - to zatrzymać wadium.

Bez 2.

3,418

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

stare

3,419

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marcia28 napisał/a:

I jeszcze jedno pytanie, Komisja przetargowa "kończy" swoją pracę w dniu przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzyst. oferty, czy z dniem zamieszczenia ogłoszenia o udzieleniu ogłoszenia ? (nawiązuję do nowych wzorów protokołu z postępowania;-)))

Zależy od treści aktu powołującego komisję przetargową. Widziałem nawet takie - akty - że komisja czuwa na prawidłową realizacją umów zawartych w wyniku postępowania o udzielenie zamówienia.

szad napisał/a:

wg mnie nie można robić takich zapisów

wg mnie - też

3,421

(8 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie ma przepisu, który to reguluje. Moze wisieć nawet pięc minut (ogloszenie moze zostac zerwane przez jakiegosc wandala)  Pomijajac sytuacje ekstremalne, dobrze zeby wisialo do czasu otwarcia ofert.

Jak dla nie to: termin spłaty.

randall5 napisał/a:

Tylko w cz. szczegół. powyżej prog. jest pkt dotyczący ZP 17

... co nie wyklucza fakty że poniżej progów dokonuje się również oceny spełniania warunków. Stąd moje pytanie.

3,424

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

hubal napisał/a:

Popieram zdanie MIRASA

Dzieki, to popracie to taki biały kruk smile

nina napisał/a:

Czy kwota szacunku  zamówienia musi się równać środkom  zabezpieczonym w budżecie.

Nie musi.