1,826

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

kierownika żądam i chcę wykaz osób z rozporządzenia ale po co mi do oferty jak dostanę to po wezwaniu z 26 ust 2 faktycznie nie rozumiem zapisu z 22d.3

1,827

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ok dzięki
nie wiem jakich sytuacji przykładowych może ten paragraf dotyczyć ale w moim przypadku chyba nie zaznaczam

1,828

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

czy jeżeli żądam kierownika robót to w pkt III.1.3) "Zdolność techniczna lub zawodowa" mam zaznaczyć że "Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób: " przecież wykaz daje na wezwanie z 26 ust 1 lub 2?? zaznaczacie to pole??

jstan1 napisał/a:

Poniżej opinia UZP dotycząca podmiotu trzeciego otrzymana drogą elektroniczną:
Stosownie do dyspozycji art. 22a ust. 3 ustawy Pzp, zamawiający ma obowiązek ocenić, czy udostępniane wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zbadać czy w odniesieniu do podmiotu udostępniającego potencjał nie zachodzą przesłanki wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13-22 i ust. 5 ustawy Pzp. W świetle przepisów ustawy Pzp, ocena czy w stosunku do podmiotu trzeciego udostępniającego swój potencjał realizują się przesłanki wykluczenia określone w art. 24 ustawy Pzp, powinna przebiegać w oparciu o takie same zasady jakie dotyczą wykonawcy, który tym potencjałem się posługuje. Tym samym, jeżeli zamawiający w toku postępowania o udzielenie publicznego nie bada podstaw do wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 5 ustawy Pzp, w stosunku do wykonawcy, nie może zweryfikować w tym zakresie podmiotu trzeciego i żądać przedstawienia przez ten podmiot odpowiednich dokumentów.

kolega jstan1 już ma opinię

inwestor zapewnił kierownika budowy poprzez zobowiązanie wykonawcy do dysponowania taka osobą

może chodzi o przeprowadzić postępowanie przetargowe w danym roku finansowym, a nie realizację zadania w roku finansowym

1,832

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

ale na przyszłość co robić w takiej sytuacji??

".....W takiej sytuacji Wykonawca zobligowany jest do wskazania zamawiającemu oświadczeń....."
w jaki sposób ma wskazać?? czy samo złożenie dokumentów i oświadczeń już jest wskazaniem??

była opinia na uzp

mimo tego komentarza nie zmieniam kryteriów żeby mi ktoś nie zarzucił że postawiłem jakiś wydymany warunek a przy WR wziąłem pierwszą z brzegu firmę bo złagodziłem warunek i jak udowodnić że złagodzenie warunków w przypadku PN nie spowodowałoby złożenia większej ilości ofert

1,836

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

jedna z firm projektowych opracowała nam koncepcje która była załącznikiem do PN na opracowanie dokumentacji projektowej
w pkt 3 ust 2 protokołu dla PN wpisałem jakie środki podjęliśmy mające na celu zapobieżenie zakłóceniu  konkurencji
ale dotarłem do pkt 15 ust 4 i .......zonk nie zażądałem żadnego dodatkowego oświadczenia i co teraz radzicie??
P.S. podpisałem umowę z innym oferentem

ja w tym przypadku wpisze że orientacyjna wartość zamówienia to 5 mln z czego w 2017 roku planuję 500 tyś ten wykaz ma chyba służyć oferentom żeby na początku roku wiedzieli o planowanych przetargach dlatego wpisałbym całość z adnotacją o planowanych wydatkach w 2017 roku

nie wpisujemy szacunkowej wartości zamówienia tylko orientacyjna wartość zamówienia

teraz się zastanawiam czy to jednak nie powinno odnosić się do wartości całego zadania czyli informacji że planuję przetarg za 20 mln do realizacji przez 3 lata

Plan robisz do budżetu na dany rok (więc w terminie 30 dni od uchwalenia projektu budżetu na rok 2017) a nie do WPF

ponoć c) najbezpieczniejsze
ja stosuję a)

na 1 część, niepotrzebnie robiliście drugi PN od razu trzeba było WR na obie części

pewnie nie przewidzieli, jak ma 5 lat doświadczenia to zlecenie wykona, jeżeli 4,5 to nie wykona?? doświadczenie zazwyczaj wpisują od daty otrzymania uprawnień a mógł robić jedną robotę albo 5 w tym samym czasie

kiedyś się ponoć tego kontrole czepiały ale teraz w wielu przetargach stosują taki warunek, moim zdaniem nieprawidłowy powinno to być ewentualnie  jako kryterium

1,845

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

nie

prawo opcji wg orzeczenia KIO przytoczonego przez Katiqq jest bez sensu - mam pieniądze na wszystko to po co opcja??

1,847

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

niektórzy twierdzą że należy wystąpić z zapytaniem aby wykonawca potwierdził że dokumenty dołączone do oferty są tymi dokumentami o które zamawiający zwróciłby się w trybie art 26 ust 1 lub 2
ja osobiście nie pisze i nie wzywam

1,848

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

wykluczyłem pierwszego z rankingu czy
1) ujmuję wykluczonego w IV.4 gdzie mowa o odrzuconych??
2) wykluczony miał najniższą cenę czy ją wpisuję do IV.6 "Oferta z najniższą ceną/kosztem "  w objaśnieniach nie ma już informacji że uwzględnia się również wykluczonych??

kiedyś się zastanawiałem na prawem opcji przy odpadach cena za 1 tonę część podstawowa 1000 ton, opcja do kolejnych 300 ton, cena mieli wycenić jedną tonę, pieniądze w budżecie za 1000 ton ale w końcu nie nie poszliśmy w prawo opcji ale kwota stała dla cen jednostkowych dla podstawy i opcji

1,850

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

ja słyszałem odmienny pogląd
jak poinformuje się o 24aa w SIWZ, to jest to informacja dla wykonawców w jakiej procedurze będzie procedowany przetarg i nie można procedury zmieniać po otwarciu ofert